Focarele de gripa aviara din localitatile buzoiene Padina si Braesti au fost inchise, ieri, dupa aproximativ 40 de zile. Dr. Marijan Milea, director adjunct al Directiei Sanitar-Veterinare Buzau, a declarat ca pericolul virusului gripei aviare este c
Focarele de gripa aviara din localitatile buzoiene Padina si Braesti au fost inchise, ieri, dupa aproximativ 40 de zile. Dr. Marijan Milea, director adjunct al Directiei Sanitar-Veterinare Buzau, a declarat ca pericolul virusului gripei aviare este cvasiinexistent, informeaza Rompres. "Pe baza probelor de laborator luate de la 69 de pui santinela - 33 de la Padina si 36 de la Braesti -, am facut actele de stingere a virusului; nu mai exista nici o suspiciune, satenii isi pot repopula fara nici un impediment gospodariile cu pasari", a precizat medicul veterinar buzoian. Virusul gripei aviare a fost confirmat pe 11, respectiv 12 decembrie, cele doua localitati intrand pentru 21 de zile in carantina de gradul I si, ulterior, sub stricta supraveghere sanitar-veterinara. La Buzau a mai ramas un singur focar - la Valea Fantanii, comuna Odaile, unde pe 5 ianuarie au fost introdusi 20 de pui santinela - care urmeaza sa fie inchis pe 23 ianuarie.
La Tataru, eutanasiere in masa
Autoritatile au decis sacrificarea tuturor pasarilor din satul Tataru - a sasea localitate din judetul Braila unde a fost confirmata existenta gripei aviare -, avand in vedere ca au aparut noi cazuri de mortalitate de pasari. Masura a fost dispusa in regim de urgenta, intrucat localnicii incepusera sa-si taie zburatoarele din ograda si sa le puna la pastrare.
Un alt focar unde satenii au intrat in contact cu sangele pasarilor suspecte de contaminarea virusului aviar este localitatea Ciresu, unde mai multi oameni au taiat si au jumulit, cu mainile goale, 20 de pasari, pe care le-au pus la pastrare in pungi din plastic. Inspectorii sanitar-veterinari au aflat si au confiscat pasarile taiate, pe care le-au incinerat, iar satenii din zece gospodarii apropiate de focar au fost vaccinati cu Tamiflu si li s-au administrat preventiv medicamente antivirale. In judetul Braila exista in prezent cinci focare de gripa aviara in Zavoaia, Chichinetu, Tataru, Ciresu si Dudesti. De la confirmarea virusului aviar, in judet au fost sacrificate peste 45 mii de pasari, pentru care s-au acordat despagubiri de sapte miliarde lei.
Suspiciune in Mures
Politia orasului muresean Sarmasu a fost mobilizata pentru depistarea provenientei cadavrelor a 12 gaini gasite, vineri seara, in trei saci aruncati pe marginea drumului judetean care tranziteaza localitatea, in zona unei alunecari de teren, transmite corespondentul Mediafax. Examenele clinice de la laboratorul DSV Mures au infirmat suspiciunea de gripa aviara, moartea pasarilor fiind cauzata fie de o infectie bacteriana, fie de o complicatie gastrica. Prefectul de Mures a reclamat, insa, ca este deosebit de grav faptul ca nu au fost respectate procedurile si fluxul informational in cazul suspiciunii de gripa aviara. "Nu pot accepta ca intr-un oras din Mures sa se arunce trei saci cu gaini moarte, cand stii ca toata Europa e pe jar pe subiectul gripei aviare. Intr-o ora, toti cetatenii din Sarmasu puteau intra in contact. Vorbim de reguli incalcate", a declarat prefectul.
Pacostea costa 1,2 miliarde dolari
Tarile in dezvoltare vor avea nevoie de aproximativ 1,2 - 1,4 miliarde de dolari pentru combaterea gripei aviare la pasari si pentru a face fata amenintarii izbucnirii unei pandemii, potrivit estimarii finale a Bancii Mondiale, care va fi prezentata in aceasta saptamana la o reuniune pe tema gripei aviare organizata la Beijing. Potrivit institutiei, cele mai mari costuri vor afecta tarile din Asia de Est si regiunea Pacificului, din Europa, Asia Centrala si Africa. Banca a fost insarcinata ca, inaintea reuniunii de la Beijing, sa calculeze volumul fondurilor necesare pentru combaterea gripei aviare. Conform estimarilor institutiei financiare internationale, o pandemie de gripa cu durata unui an ar putea costa economia mondiala pana la 800 de miliarde de dolari. Conducerea institutiei internationale a aprobat, recent, infiintarea unei linii de credit de 500 de milioane de dolari pentru tarile afectate, primul beneficiar urmand sa fie Kirgizstan.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.