Aproximativ 3,5 milioane din evreii askenazi contemporani (aproximativ 40% din totalul acestora) sunt descendentii a doar patru femei, dupa cum arata un studiu genetic, citat de CNN. Dupa toate aparentele, aceste femei au trait undeva in Europa in ul
Aproximativ 3,5 milioane din evreii askenazi contemporani (aproximativ 40% din totalul acestora) sunt descendentii a doar patru femei, dupa cum arata un studiu genetic, citat de CNN. Dupa toate aparentele, aceste femei au trait undeva in Europa in ultimii 2000 de ani, dar nu neaparat in acelasi loc sau in acelasi secol, arata conducatorul acestui studiu, dr. Doron Behar, de la Centrul Medical Rambam din Haifa, Israel. Fiecare dintre cele patru femei a lasat o semnatura genetica ce apare la descendentii lor din zilele noastre, arata savantul israelian ale carui cercetari au fost publicate online de catre American Journal of Human Genetics.
Cele patru semnaturi genetice apar impreuna la aproximativ 40% dintre evreii askenazi, fiind absente la celelalte popoare sau la evreii care nu sunt askenazi la origine, spune Behar. Numarul total al populatiei askenade se ridica la aproximativ opt milioane de suflete iar numarul total al evreilor la 13 milioane.
Stramosii evreilor askenazi provin in special din centrul si estul Europei, unde au ajuns evreii care au emigrat din Israel. Initial, in primul si cel de-al doilea secol, evreii care si-au parasit tara au poposit in Italia, dar intre secolele al XII-lea si al XIII-lea s-au mutat in estul Europei. Aici au avut un trai infloritor, astfel ca, inaintea celui de-al doilea razboi mondial, numarul lor ajunsese la peste zece milioane de suflete. Studiul a analizat ADN-ul mitocondrial (ADNmt), care se transmite numai prin intermediul mamei. Acest tip de ADN poate trece de la femeie la nepoti numai daca aceasta a avut urmasi de sex feminin. Astfel, ADNmt "este instrumentul perfect pentru a trasa genealogia materna", a precizat Behar intr-un interviu.
In cadrul acestui studiu au fost analizate 11.000 de mostre de ADNmt reprezentand 67 de popoare. Mike Hammer, un om de stiinta american care intreprinde cercetari asemanatoare la Universitatea din Arizona, spune ca descoperirea savantului israelian este "destul de plauzibila", dar precizeaza ca nu este foarte clar daca cele patru femei au trait in Europa. "Poate locuiau in Orientul Apropiat. Nu putem sti cu exactitate de unde provin cele patru femei, dar descendentii lor au lasat o mostenire importanta in cadrul generatiei de astazi, in timp ce descendentii altor femei nu", a mai precizat Hammer. Behar este de accord ca cele patru femei despre care vorbeste el au mostenit intr-adevar semnaturile genetice de la stramoasele lor care au trait in Orientul Apropiat, dar spune ca a preferat sa se concentreze asupra acestor descendente europene de mai tarziu pentru ca ele au fost la originea exploziei populatiei askenade. (Camelia CIOBANU)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.