Magistratii Tribunalului Timis au admis, ieri, recursul Parchetului Judecatoriei Timisoara, respingand astfel cererea de eliberare conditionata formulata de Miron Cozma. Sentinta este definitiva, astfel ca fostul lider din Valea Jiului va ramane dupa
Magistratii Tribunalului Timis au admis, ieri, recursul Parchetului Judecatoriei Timisoara, respingand astfel cererea de eliberare conditionata formulata de Miron Cozma. Sentinta este definitiva, astfel ca fostul lider din Valea Jiului va ramane dupa gratii cel putin pana in data de 1 iunie 2006. Data la care poate fi discutata o noua cerere de eliberare conditionata.
La sedinta de ieri, la care a fost prezent si Miron Cozma, aparatorul ortacului a invocat faptul ca acesta a executat un an si jumatate peste pedeapsa, iar starea lui de sanatate este una precara. Mai mult, conform acestuia, in opt ani, Cozma a avut 56 de evidentieri. Adica acte pentru buna purtare, care atarna la scurtarea pedepsei si la eliberarea conditionata. In plus, avocatul lui Cozma a scos in evidenta faptul ca in perioada in care a fost liber, clientul sau nu a comis nici o ilegalitate. De asemenea, avocatul lui Cozma a mai precizat ca daca exemplele de buna purtare nu se iau in calcul, atunci ceilalti detinuti nu vor mai fi motivati sa dea dovada de buna purtare dupa gratiile inchisorii.
Raportul Ministerului Justitiei
In replica, reprezentantul Parchetului, procurorul Simona Dobra-Vandici, a solicitat din nou ca Miron Cozma sa ramana dupa gratii. Pentru a-si sustine cererea, Parchetul de pe langa Judecatorie a depus un memoriu al Asociatiei Victimelor Mineriadelor care se impotrivesc eliberarii Luceafarului. Acesta a fost respins insa de instanta, care a considerat ca memoriul era adresat comisiei de eliberare, nicidecum completului de judecata.
De asemenea, tot de catre Parchet a mai fost atasat un raport realizat de catre inspectorii Ministerului Justitiei la o inspectie in Penitenciarul Rahova, din care reiese faptul ca Miron Cozma ar fi incalcat regulamentul inchisorii. De aceasta data, instanta a admis atasarea acestui raport la dosar, dar a respins atasarea la dosar a dosarului lui Cozma de la penitenciarul Rahova. "Solicit respingerea de eliberare conditionata a lui Miron Cozma, pentru ca nu se indeplinesc toate conditiile pentru a se face acest lucru", a spus procurorul Simona Dobra-Vandici.
Ramane la Popa Sapca
In final judecatorii au admis recursul Parchetului, astfel ca cererea de eliberare a lui Miron Cozma a fost respinsa. Verdictul dat de judecatorul Gheorghe Bugarsky a fost clar: Cozma ramane in inchisoare. In aceste conditii, fostul lider al minerilor va sta la Penitenciarul Popa Sapca cel putin pana in 1 iunie. Data la care va trebui depusa o noua cerere, se va face o noua expertiza si va fi constituita o noua comisie care va da verdictul. "Este primul caz de eliberare conditionata care a fost respins intr-o asemenea situatie, avand atat de multe probe in favoarea lui Miron Cozma", a spus avocatul Adrian Roset, aparatorul lui Cozma.
"Este absurd"
La randul sau, cel de-al doilea avocat al lui Miron Cozma, Viorel Dumitrescu, considera hotararea de ieri ca fiind inadmisibila. "Hotararea care a fost pronuntata de Tribunalul Timis mi se opare inadmisibila, adica dupa opt ani si o luna dupa gratii sa-i mai dai inca cinci luni ca sa se reeduce, este absurd, este iesit din sfera logicii. Nu stiu pe ce baza s-a luat aceasta decizie, probabil ca magistratii au fost intimidati sau speriati de memoriul depus in instanta de Asociatia Victimelor Mineriadelor, prin procuror. Ceea ce, din nou, este inadmisibil, sa depui in instanta un memoriu, in faza de judecare a recursului, mai ales ca asociatia nu are nici o calitate in proces. In iunie vom repeta cererea de eliberare conditionata, dar faptul ca am retras cea de-a doua cerere de eliberare conditionata nu are nici un efect, pentru ca avea acelasi obiect", ne-a declarat avocatul Viorel Dumitrescu.
Ene este nemultumit
Pe de alta parte, nemultumit de decizia magistratilor Tribunalului Timis este si Viorel Ene, presedintele Asociatiei Victimelor Mineriadelor. "Decizia nu ne multumeste, este o picatura de normalitate intr-o mare de cooruptie, ne bucura insa faptul ca exista si judecatori corecti, spre deosebire de cei care au hotarat comasarea pedepselor. Din punct de vedere juridic, cererea lui era inadmisibila si trebuia respinsa din prima, el a fost judecat si condamnat pentru fapte deosebit de grave, nu putea fi eliberat. Desigur ca este dreptul fiecarui condamnat, ca, periodic, sa faca cerere de eliberare conditionata, dar asta nu inseamna ca cererea este admisibila, tinand cont si de faptele sale, si de faptul ca acest individ este recidivist, se pare ca nimeni nu isi aduce aminte ca el este recidivist. Noi nu am depus astazi (n.r. - ieri) un memoriu, asta este declaratia unui avocat, care este senator PRM si care a facut tot soiul de presiuni si in Senat, si a adus si sindicalistii in sala, la procese. Asociatia a facut o cerere de interventie, asa cum a facut si cand a declarat recurs impotriva contopirii, nu am fost citati, si am aflat tot din declaratiile domnului avocat ca cererea noastra ar fi fost respinsa", a spus Viorel Ene.
Eliberat de Judecatorie
Dupa cum se stie, Comisia de Eliberare Conditionata din cadrul Penitenciarului Popa Sapca a acordat, in luna decembrie a anului trecut, aviz favorabil cererii lui Miron Cozma de eliberare conditionata. Din comisie au facut parte sapte persoane, singura care s-a opus acestei decizii fiind procurorul care s-a declarat impotriva punerii in libertate a ortacului motivand gravitatea pedepsei primita de catre acesta.
Potrivit procedurii penale, comisia pentru individualizarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate - cu participarea judecatorului delegat pentru executarea pedepselor privative de libertate, in calitate de presedinte - propune eliberarea conditionata tinand seama de fractiunea din pedeapsa efectiv executata si de partea din durata pedepsei care este considerata executata pe baza muncii prestate, de conduita persoanei condamnate si de eforturile acesteia pentru reintegrarea sociala, de antecedentele sale penale, precum si de posibilitatile de reintegrare a persoanei condamnate. Propunerea comisiei de admitere a eliberarii conditionate este cuprinsa intr-un proces-verbal scris si motivat. Ea este apoi inaintata judecatoriei in a carei circumscriptie se afla locul de detinere si se comunica persoanei condamnate.
Magistratii Judecatoriei Timisoara au admis apoi, in data de 21 decembrie 2004, cererea de eliberare conditionata. Hotararea a fost atacata insa cu recurs de catre procurori, Tribunalul Timis admitand, ieri, actiunea acestora.
Fostul lider al minerilor a avut posibilitatea de a solicita eliberarea conditionata dupa ce judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au decis, la inceputul lunii decembrie, contopirea pedepselor pe care Cozma le-a primit pentru implicarea in doua mineriade. (Adrian PANDURU - ZIUA de Vest; M.V.R.; G.T.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.