Presedintele HVB Bank Romania Dan Pascariu a avut ieri o discutie, la Parchetul instantei supreme, in legatura cu solicitarile procurorilor privind date si informatii in dosarul Rompetrol, prilej cu care a insistat pe respectarea secretului bancar.
Presedintele HVB Bank Romania Dan Pascariu a avut ieri o discutie, la Parchetul instantei supreme, in legatura cu solicitarile procurorilor privind date si informatii in dosarul Rompetrol, prilej cu care a insistat pe respectarea secretului bancar. La iesire, a declarat ca a fost invitat la o discutie cu procurorii, anchetatorii reprosandu-i ca nu a dat curs solicitarii lor, insa le-a explicat ca nu poate furniza datele cerute daca in cauza nu s-a declansat urmarirea penala. "Modul in care am primit solicitarile anchetatorilor privind furnizarea de informatii legate de conturi nu respecta legea. Daca cererile formulate de anchetatori vor fi in conformitate cu legea, vom da curs cererilor Parchetului", a spus acesta. Pascariu a adaugat ca este obligat sa-si respecte clientii si ca banca nu poate furniza informatiile solicitate atat timp cat nu exista o cauza penala declansata impotriva societatilor sau persoanelor vizate de Parchet. "Banca are responsabilitati fata de clientii sai si exista legi, norme, principii clare privind modul in care sunt furnizate, manipulate informatiile. Traim sub regimul secretului bancar si, daca nu se respecta acest secret, Romania se transforma intr-un stat politienesc", a spus Pascariu. Presedintele HVB Romania a subliniat ca Legea 58 (Legea bancara -n.r.) arata modul in care pot fi dezvaluite informatii din zona bancara.
Si Cinteza a discutat cu procurorii
Directorul Directiei de Supraveghere din Banca Nationala a Romaniei, Nicolae Cinteza, a fost si el, ieri, la Parchet, pentru a discuta cu procurorii. El a declarat ca BNR nu putea furniza procurorilor informatiile cerute, intrucat banca centrala are in evidenta doar conturile bancilor si trezoreriilor. A spus ca a purtat o discutie cu procurorii la fel cum s-a purtat si la sediul BNR, respingand afirmatiile potrivit carora ar fi refuzat sa colaboreze cu Ministerul Public si precizand ca nu a avut informatiile cerute de procurori. "Banca Nationala nu are o lista a conturilor deschise in Romania, acolo aflandu-se doar cele ale bancilor si trezoreriilor", a adaugat Cinteza, precizand ca sunt inregistrate 68 de milioane de conturi in Romania. El a mai spus ca daca cererea procurorilor este intocmita conform legii, bancile nu au dreptul sa refuze si ca pot fi sanctionate. "Este normal sa se ceara informatii bancilor, daca exista informatii privind o eventuala nerespectare a normelor anumitor tranzactii", a spus seful Directiei de Supraveghere din Banca Nationala a Romaniei, aratand totodata ca legea permite citarea oricui pentru clarificarea unei situatii, in contextul unei anchete. Intrebat daca a fost audiat ca martor, Nicolae Cinteza a mai afirmat ca nu s-a precizat o calitate anume in care a fost chemat la Parchet si ca nu a scris nici un cuvant.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.