Cateva zeci de cadavre de vitei si vaci au fost descoperite, zilele trecute, intr-o groapa, in apropierea unei ferme din localitatea Vaidei, comuna hunedoreana Romos, de catre comisarii Garzii de Mediu Hunedoara. Potrivit comisarului Cristian Moldova
Cateva zeci de cadavre de vitei si vaci au fost descoperite, zilele trecute, intr-o groapa, in apropierea unei ferme din localitatea Vaidei, comuna hunedoreana Romos, de catre comisarii Garzii de Mediu Hunedoara. Potrivit comisarului Cristian Moldovan, seful Garzii de Mediu Hunedoara, lesurile ar fi trebuit incinerate, nu aruncate la intamplare, existand pericolul producerii unei epidemii. "In groapa sunt aproximativ 40 de animale moarte, peste 30 de vitei si aproximativ zece vaci. Din cate am inteles, in ultimele luni, 96 de animale de la ferma au murit si, in loc sa fie incinerate, au fost aruncate intr-o groapa sapata la mai putin de o suta de metri de grajduri. Aceste cadavre polueaza solul si panza freatica, provocand o serie de boli infectioase dintre care cele mai periculoase sunt holera si hepatita. Am anuntat Directia Sanitar-Veterniara, deoarece nu se cunoaste cauza mortii acestor animale", a afirmat comisarul Cristian Moldovan. Potrivit acestuia, ferma de vaci si vitei de la Vaidei apartine de firma SC Albalact din judetul Alba, care a fost amendata cu 250 de milioane de lei vechi pentru ca a incalcat Legea mediului. "In afara de amenda, vom propune retragerea autorizatiei de mediu pentru ferma si sistarea activitatii acestei unitati pana la intrarea in legalitate. Vom urmari ca aceste cadavre de animale sa fie luate de pe sol si incinerate", a spus seful Garzii de Mediu Hunedoara.
Conducerea Albalact a negat cu vehementa ca la ferma din Vaidei ar exista un focar de infectii, ba mai mult unul dintre directorii firmei Alba a afirmat ca nimeni din conducerea firmei nu stia nimic despre ce se intampla la ferma din judetul Hunedoara. "Nu am stiut despre aceasta situatie. Vom lua masuri drastice impotriva conducerii fermei din Vaidei", a afirmat Ioan Darzu. Afirmatiile lui Darzu, cu timpul, s-au dovedit false avand in vedere atentionarea primita in urma cu doua luni de la comisarii Garzii de Mediu. Astfel, in luna noiembrie ferma de la Vaidei a fost controlata, iar conducerii firmei i s-a pus in vedere ca pana la inceputul lunii ianuarie sa amenajeze fosa septica si groapa de incinerare pentru nimicirea cadavrelor.
Marius Lazarescu, directorul executiv al Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Hunedoara, a declarat ca a trimis in zona un specialist pentru a vedea care este situatia. "Animalele de la ferma din Vaidei se hranesc cu reziduuri de la o fabrica de bere si furajele sunt foarte acide. Asta stim noi. E adevarat, exista pericolul unui focar de infectie in acel loc. Nu am cunoscut ca animalele moarte sunt aruncate pur si simplu in gropi. Vom lua masurile necesare, probabil vom amenda firma respectiva", a declarat directorul Directiei Sanitar-Veterinare Hunedoara. Dan Magheru, directorul executiv al Directiei de Sanatate Publica Hunedoara, a declarat, la randul sau, ca situatia de la Vaidei va fi monitorizata si vor fi luate masurile care se impun. "Daca firma nu a respectat masurile de igiena, adica sa arunce var si alte solutii, este grav", a declarat Dan Magheru. Pe de alta parte, contactat ieri de reporterii ZIUA, Darzu si-a schimbat pozitia si a aruncat vina pe administratorul fermei: "Problemele au aparut dupa sarbatori. Stiam ca animalele sunt bolnave, dar am aflat ca au murit dupa ce le-au fost descoperite lesurile. Am trimis la ferma o echipa care sa faca o ancheta interna si sa inventarieze animalele. Prima masura a fost sa destituim seful de ferma, care stia mai multe decat noi".
Albalact apara proprietatea cu cozi de lopeti
Ferma din Vaidei se afla la doar cateva sute de metri de ultimele case de la marginea satului. Focarul de infectie este foarte periculos si din cauza numarului mare de caini hoinari care parvin de la stanele din apropiere. Satenii ne-au povestit cum patrupedele se plimba prin sat cu bucati mari rupte din hoituri partial descompuse. Mirosul greu de suportat se poate simti de la o distanta mare, chiar din centrul satului. Oamenii mai in varsta sunt speriati si deja au lansat zvonuri care mai de care. Unii dintre sateni sunt convinsi ca mortalitatea mare de la ferma se datoreaza bolii vacii nebune. Afirmatiile lor se bazeaza pe faptul ca vaciile de la ferma din Vaidei au fost importate din Austria.
Panica este contrabalansata de explicatiile medicului veterinar care prin intermediul primarului din comuna Romos, Mircea Patranjan, ne-a explicat ca vitele din ferma au murit din cauza unei probleme pulmonare, dar nu a precizat exact despre ce boala este vorba. Reporterii au dorit sa viziteze ferma, dar am fost refuzati intr-un mod brutal: angajatii Albalact ne-au amenintat cu cozi de lopeti. Ei sustineau ca prin Vaidei asa se apara proprietatea privata. De altfel, de metodele in care interpreteaza angajatii Albalact apararea proprietatii private si satenii au pomenit. "Sunt periculosi, imediat sar la bataie", sustine o femeie mai in varsta din Vaidei. Chiar si comisarii Garzii de Mediu au fost pusi pe fuga si a fost necesara o indelungata negociere de a li se permite efectuarea controlului.
Situatia se poate repeta si la ferma Albalact din Reghin
Ferma de la Vaidei a fost cumparata de SC Albalact SA din Alba Iulia in urma cu niste ani si a apartinut fostului CAP. Firma din Alba a investit sume importante in modernizarea fermei, a importat linii automate de muls, iar grajdurile au fost modernizate si ridicate le nivelul cerintelor Uniunii Europene. Au fost achizitionate 250 de capete de bovine de rasa din Austria contra a 1800 de euro bucata. Problemele au aparut imediat dupa ce vacile importate au ramas gestante. Vacile sufera de o maladie care se transmite de la mama la fat care la scurt timp dupa nastere moare. In unele cazuri au fost inregistrate pierderi si in efectivul matur. Albalact mai detine o ferma in apropierea orasului muresean, Reghin, unde efectivul de bovine provine tot din Austria.
La aparitia jurnalistilor, seful fermei a dat bir cu fugitii si a ordonat subalternilor sa nu permita nimanui accesul in incinta fermei, iar pe cativa dintre angajati i-a trimis sa acopere cadavrele vitelor cu pamant. Acestia s-au echipat cu cizme de cauciuc si s-au legat cu carpe peste nas inainte sa astupe fosa septica cu cele aproape o suta de cadavre.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.