Noul presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii este Iulian Galca, presedintele Curtii de Apel Alba-Iulia. Decizia a fost luata ieri, in plenul Consiliului Superior al Magistraturii. Secundul sau, ales ieri vicepresedinte este Cristian Delio
Noul presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii este Iulian Galca, presedintele Curtii de Apel Alba-Iulia. Decizia a fost luata ieri, in plenul Consiliului Superior al Magistraturii. Secundul sau, ales ieri vicepresedinte este Cristian Deliorga, procuror-sef al Parchetului Tribunalului Constanta. Modul in care s-a votat desemnarea celor doi in aceste functii a fost unul cel putin dubios. Asta dupa ce, intorsi din pauza luata dupa prezentarea raportului CSM pentru 2005, membrii Consiliului s-au baricadat in spatele usilor inchise si bine pazite de oameni de ordine, si au votat pentru ca sedinta sa fie secreta. Desfasurarea unei sedinte a CSM cu usile inchise nu este sanctionata de lege, insa, in virtutea transparentei cu care fosta conducere a CSM s-a mandrit atat, ar fi fost firesc ca accesul presei in sala sa fie posibil macar la depunerea candidaturilor. Dupa mai bine de doua ore de asteptare, purtatorul de cuvant al institutiei a anuntat ca este permisa intrarea in sala. Pentru ultima data in capul mesei, fostul presedinte, Dan Lupascu, a anuntat noua conducere.
"Nu a fost depusa nici o candidatura"
Ministrul Justitiei, Monica Macovei a precizat, imediat dupa forfota produsa de anuntarea vestii, ca nu a fost prezenta in sala in momentul in care membrii CSM au votat ca sedinta sa fie secreta. "Vreau sa va spun ca eu nu am fost prezenta atunci cand dansii au votat ca sedinta sa fie secreta, iar cand am ajuns in sala si am auzit, m-am opus. Dar domnul presedinte a refuzat sa reia votul, singurii care m-au sustinut fiind Filipas si Harastasan. Vreau sa mai stiti ca nu a fost depusa nici o candidatura," a mai declarat ministrul Justitiei. Totodata, presedintele Asociatiei Magistratilor din Romania, judecatoarea Viorica Costiniu, caruia nu i s-a permis accesul in sala in momentul alegerii noii conduceri a CSM, a exclamat: "Sa va fie rusine, prin lege aveam voie sa particip la sedinta. Si sa nu uitati ca CSM-ul reprezinta magistratii din Romania".
"Iesire trista de pe rampa"
Intrebat cine a propus ca sedinta sa fie secreta, Lupascu a replicat: "Doamna Radulescu a propus". Numai ca cea pe care o nominalizase Lupascu a sarit ca arsa: "Domnule presedinte, pe mine sa nu ma bagati in asa ceva, se poate...". Dupa momentul penibil in care fostul presedinte al CSM si un membru al institutiei au refuzat sa-si asume responsabilitatea pentru o simpla afirmatie, schimband priviri disperate, salvarea acestora a venit tot de la presa. Intrebat daca decizia CSM de a tine o sedinta cu usile inchise, in conditiile in care nu exista nici o ratiune in acest sens, poate fi contestata la Inalta Curte de Casatie si Justitie, Dan Lupascu a precizat: "Poate, normal ca poate". Inainte de iesirea din sala, cand toti membrii CSM il felicitau pe fostul presedinte al institutiei, si-l bateau pe umar spunand ca "a fost un an greu pentru toata lumea", Viorica Costiniu a facut o ultima remarca spinoasa la adresa lui Lupascu: "Iesirea de pe rampa e cam trista, domnule presedinte".
CSM a functionat bine in 2005
Pe de alta parte, in primul sau interviu acordat presei in calitate de presedinte al CSM, Iulian Galca, pana acum presedinte al Curtii de Apel Alba-Iulia, a declarat ca plenul CSM va avea ca prioritate implementarea legilor si imbunatatirea imaginii Consiliului.
Galca a precizat ca, pana in ziua precedenta, a refuzat sa candideze insa anumite aspecte legate de mentinerea unor parametri ai activitatii institutiei l-au determinat sa se razgandeasca. Totodata, in opinia sa, Consiliul Superior al Magistraturii a functionat bine in 2005.
Noul presedinte al CSM a adaugat ca se asteapta la un an greu, in special pentru el si familia sa, mentionand insa ca va face tot ceea ce ii va sta in putere pentru a "face lucrurile sa mearga". De altfel, noul presedinte al CSM a anuntat ca peste o saptamana, va prezenta un plan de lucru pe anul in curs.
Candidatura lui Galca a fost singura pentru conducerea Consiliului Superior al Magistraturii.
In schimb, pentru mandatul de vicepresedinte al forului magistratilor, initial au fost doua candidaturi, respectiv Nicolae Chiujdea - seful Parchetului Judecatoriei Sectorului 1 Bucuresti si Cristian Deliorga - seful Parchetului Tribunalului Constanta, insa primul dintre ei s-a retras din cursa. (M.V.R.; G.T.)
Iulian Galca a fost invatator
Noul presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, judecatorul Iulian Galca, a fost invatator intre anii 1973 si 1980, cand a terminat Facultatea de Drept, dupa care a ocupat un post de judecator la Judecatoria Alba Iulia, pana la inceputul anului 1990, cand a devenit presedinte al instantei. Dupa aproape doi ani in avocatura (1991-1993), el a ajuns la Curtea de Apel Alba Iulia, unde a fost judecator, vicepresedinte si apoi presedinte.
Noul sef al CSM detine un teren in intravilan la Alba Iulia (de 1100 metri patrati, dobandit in 1996) si altele doua (unul agricol si altul in intravilan) la Sibisel, in judetul Hunedoara. De asemenea, el mai are o casa de 230 de metri patrati in Alba Iulia, iar la Sibisel un garaj de 24 de metri patrati si o alta amenajare de 72 de metri patrati, din categoria spatiilor comerciale si de productie. In declaratia de avere, Galca a consemnat faptul ca a avut o casa de vacanta la Sibisel, pe care a vandut-o in 2005, cu 60.000 de lei. Presedintele Consiliului detine un autoturism Volkswagen Golf fabricat in 2005 si are un cont bancar de aproape 90.000 lei (aproape 900 de milioane de lei vechi). In 2005, Galca a castigat 47.500 de lei ca judecator la Curtea de Apel Alba Iulia si 30.000 de lei ca membru CSM, obtinand alti 7000 de lei in calitate de lector la Universitatea "1 Decembrie" din Alba Iulia.
Pe de alta parte, sotia sefului CSM, Carmen Galca, are un birou notarial si - potrivit declaratiei de avere a judecatorului - a castigat 348.593 de lei in 2005. Biroul are un spatiu de 127 de metri patrati, cu o valoare de impozitare de peste 81.000 de lei. Totodata, sotia judecatorului are un autoturism Volkswagen Passat dobandit in anul 2000.
Deliorga, musamalizari de dosare si orgii sexuale
Vicepresedintele CSM, procurorul Cristian Deliorga, este absolvent al Facultatii de Drept, promotia 1982 Bucuresti, sectia Drept. Intre 1982-1987 acesta a fost procuror la Parchetul Judecatoriei Medgidia, iar in perioada 1987-1990 procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Constanta. In 1990, Cristian Deliorga s-a intors la Medgidia unde a ocupat functia de prim-procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Medgida pana in anul 1999 cand a fost demis de fostul ministru al Justitiei Valeriu Stoica. Din 1999 vicepresedintele de la CSM a ocupat postul de procuror la Parchetul de pe langa Tribunalul Constanta, iar in 2001 el devenit prim-procuror al aceluiasi Parchet. In 2002-2004 a detinut primul mandat de membru in CSM, ca reprezentat al procurorilor din Parchetele tribunalelor din Romania.
Deliorga este membru al Asociatiei Magistratilor din Romania, al carui vicepresedinte a fost in perioada 2001-2003. Cristian Deliorga detine o jumatate dintr-un teren arabil de 3,9 hectare (mostenit in 1991) si unul de 560 de metri patrati in intravilan, la Costinesti (cumparat in 2003 si cu o valoare de impozitare de 450.000 de lei). In declaratia sa de avere mai figureaza doua apartamente in Constanta: unul de 120 de metri patrati, cumparat in 1997 (cu o valoare de impozitare de 440 de milioane de lei vechi) si altul de 70 de metri patrati, cumparat in 2003 (valoare de impositare de 390 de milioane de lei vechi), din care precizeaza ca detine jumatate. El mai are un autoturism Audi A4 fabricat in anul 2002. Procurorul a castigat din salariul de la Parchetul Tribunalului Constanta si din indemnizatia de membru CSM 507.900.376 de lei vechi, iar sotia lui - angajata a Muzeului Constanta - 110 milioane de lei vechi.
Procurorul are un credit bancar de o suta de milioane de lei vechi, contractat de sotia sa in 2003 si scadent in 2006.
Deliorga a fost implicat de-a lungul anilor in mai multe scandaluri, presa scriind despre faptul ca ar fi musamalizat dosarele unor oameni politici printre care si fostul primar al Medgidiei, Mircea Pintilie. De asemenea, numele vicelui de la CSM a aparut intr-un scandal sexual, acesta fiind acuzat ca participa la adevarate orgii sexuale. Cu toate acestea, in 2004, Deliorga a fost decorat de Ion Iliescu pentru "serviciile aduse justitiei". (G.T.)
Basescu cere demisia incompetentilor
Sedinta care a avut loc ieri, la sediul Institutului National al Magistraturii si in cadrul careia CSM si-a prezentat raportul pe anul 2005, a fost prezidata de Traian Basescu. Pe langa presedinte, la eveniment au mai participat si Jonathan Scheele, consilierul de preaderare Dieter Schlafen, Nicolae Vacaroiu, Calin Zamfirescu presedintele Uniunii Avocatilor din Romania, Cristian Iordanescu, decanul Baroului Bucuresti, fosti membri ai CSM, precum si Monica Macovei, ministrul Justitiei, si procurorul general Ilie Botos, care sunt membri ai Consiliului.
Cel care a avut mai multe critici la adresa magistratilor a fost presedintele Basescu. Acesta le-a cerut procurorilor si judecatorilor sa isi pastreze independenta, promitandu-le tot sprijinul sau. In acest sens, seful statului a mentionat, vizavi de acuzatiile aduse magistratilor de catre premierul Calin Popescu Tariceanu, ca "daca nu vi s-ar fi parut normale aceste imixtiuni, n-ati fi fost executati public luni". Acesta le-a mai cerut magistratilor sa nu isi stirbeasca independenta si sa tina cont de faptul ca atunci cand dau o decizie irevocabila si definitiva, "in capul acesteia sta scris si numele meu". Pe de alta parte, Basescu a explicat diferenta dintre perceptie si realitate, recomandandu-le unor membri ai CSM a caror imagine a fost patata sa demisioneze.
"In CSM se arunca cu pietre din interior"
Presedintele CSM, Dan Lupascu, nu a uitat nici la final de mandat de conflictul dintre institutia sa si Ministerul Justitiei, si a profitat de ocazie pentru a i se plange presedintelui de faptul ca CSM nu are reprezentant la Bruxelles, iar reprezentantul MJ nu face altceva decat sa critice activitatea institutiei pe care o coordoneaza. Totodata, Lupascu s-a declarat nemultumit de faptul ca membrii CSM nu au fost niciodata la Bruxelles. Pe de alta parte, presedintele consiliului i-a marturisit lui Basescu faptul ca "in CSM se arunca pietre din interior, ceea ce e nedrept". In acest sens, presedintele CSM a mentionat: "Domnule presedinte, veniti dintr-o zona in care cad pietre, sunteti intr-o institutie in care, din pacate, se arunca cu pietre si bolovani. Se arunca din interior, ceea ce este mai grav si este nedrept".
Ministrul Justitiei, Monica Macovei, si-a exprimat speranta intr-un viitor mai bun al Consiliului, sugerandu-le totodata, membrilor CSM sa nu uite ca sunt in "serviciul publicului". In ceea ce priveste nemultumirea lui Lupascu, de a nu fi fost niciodata la Bruxelles, Macovei a replicat dur: "Nu v-a oprit nimeni sa mergeti. Iar pentru viitorii membri CSM, va doresc cat mai multe drumuri la Bruxelles". Pe de alta parte, Macovei a repus pe tapet problema sanctiunilor disciplinare aplicate de CSM in randul magistratilor. In acest sens, ministrul Justitiei a mentionat ca "raspunderea disciplinara a magistratilor este exclusiv in mana CSM, nu exista libertate fara responsabilitate, tocmai de asta am mai adaugat doua abateri disciplinare".
Dojana presedintelui
Ministrul Justitiei i-a solicitat presedintelui Romaniei sa ii mai acorde doua minute pentru a raspunde unor acuzatii. Cu toate ca nu s-a opus, Basescu a incercat o gluma: "Intotdeauna vrei sa fii o exceptie". Macovei a apreciat ca CSM va trebui sa isi contruiasca o politica de resurse umane de calitate, si a apreciat ca raportul de activitate al CSM nu poate fi finalizat fara o analiza a celor trei concursuri organizate la sfarsitul acestui an. Totodata, Ministrul Justitiei a precizat, vizavi de obtinerea de date statistice, ca, in acest moment, statisticile sunt "Cenusareasa, n-au nici o legatura cu realitatea". In ceea ce priveste criticile vehemente aduse MJ de Asociatia Magistratilor din Romania, Monica Macovei a atacat dur "atitudinea" institutiei, si a afirmat ca rolul principal al AMR si CSM este sa-si faca o imagine buna din interior, nu sa stea sa critice ceea ce fac alte institutii.
Judecatoarea Viorica Costiniu, reprezentantul societatii civile in CSM, a fost singura care a avut o pozitie transanta vizavi de Ministerul Justitiei si de CSM. Astfel, Costiniu si-a inceput discursul prin a spune ca "de la inceput, AMR-ul a facut cu CSM doi pasi inainte si cinci inapoi". Ea a mentionat ca magistratii sunt subordonati si Mj-ului si CSM-ului, iar Ministerul, exprimandu-si totodata nemultumirea fata de refuzul ministerului de a lasa "fraiele din mana". Costiniu a precizat ca AMR-ul interntioneaza sa ceara declansarea procedurii de revocare a CSM, dar a ezitat sa dea mai multe detalii in legatura cu acest aspect. (Voichita RASCANU)
Tariceanu isi justifica absenta
Premierul Calin Popescu Tariceanu si-a justificat absenta de la reuniunea de miercuri a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) atat prin faptul ca a primit tarziu invitatia, cat si prin intentia de a evita "o prezentare autolaudativa" de care nu avea nevoie. "Nu aveam nevoie sa imi pierd vremea cu asa ceva", a spus Tariceanu, citat de Mediafax. El s-a referit si la declaratia presedintelui CSM Dan Lupascu, conform careia institutia ar fi fost pusa "la zid" de catre seful Guvernului, la reuniunea de luni a Consiliului pentru coordonarea implementarii Strategiei Nationale Anticoruptie, precizand ca doar Romania se afla intr-o astfel de postura, din cauza incapacitatii Justitiei de a combate eficient coruptia si a modului defectuos in care CSM a gestionat, anul trecut, sistemul judiciar. (V.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.