Daca nu vor indeplini toate criteriile cerute de UE Romania si Bulgaria risca nu doar amanarea aderarii, ci si amanarea, cu pana la trei ani, a aplicarii unor facilitati asociate cu statutul de membru, au afirmat surse diplomatice de la Bruxelles, ci
Daca nu vor indeplini toate criteriile cerute de UE Romania si Bulgaria risca nu doar amanarea aderarii, ci si amanarea, cu pana la trei ani, a aplicarii unor facilitati asociate cu statutul de membru, au afirmat surse diplomatice de la Bruxelles, citate de cotidianul Der Standard, preluat de Mediafax. Integrarea celor doua tari ar putea ajunge "pe muchie de cutit", chiar daca raportul din primavara acestui an al Comisiei Europene va ajunge la concluzia ca ambele tari indeplinesc toate conditiile pentru aderarea in 2007. Potrivit publicatiei austriece, in cazul in care nu vor reusi sa realizeze toate progresele solicitate de Comisia Europeana in rapoartele de tara din octombrie, mai ales in privinta combaterii coruptiei, Romania si Bulgaria vor fi confruntate, pe langa amanarea cu un an a aderarii, si cu o alta "sabie a lui Damocles". Der Standard noteaza ca in cercurile diplomatice de la Bruxelles se vorbeste despre posibilitatea ca, prin documentele de aderare, sa fie amanate, cu pana la trei ani, unele facilitati asociate cu statutul de membru UE, cum ar fi libera miscare a fortei de munca si chiar integrarea completa in sistemul de subventii agricole, tocmai pentru a stimula anumite reforme in sistemul judiciar.
Reamintind ca, pentru incheierea procesului de aderare, este necesara ratificarea tratatelor de aderare a celor doua tari de catre toate cele 25 de state membre ale Uniunii. Der Standard sustine ca Austria intentioneaza sa ratifice tratatele in prima jumatate a acestui an, in timpul asigurarii presedintiei semestriale a UE.
Austria asigura ca va continua extinderea
Extinderea UE ramane insa obiectivul prioritar al Austriei in aceste sase luni. Asigurarea a fost data, ieri, de ambasadorul Austriei la UE, Gregor Woschnagg, care a subliniat ca acest proces va continua sub presedintia Vienei. El a apreciat insa ca decizia privind aderarea Romaniei si Bulgariei va depinde de raportul de tara din luna mai. Diplomatul a precizat ca Viena considera ca extinderea trebuie sa continue "intr-un mod adecvat". "Acest lucru inseamna ca trebuie sa luam o decizie daca mentinem data stabilita, 1 ianuarie 2007, pentru aderarea Romaniei si Bulgariei sau daca aderarea uneia sau ambelor tari trebuie amanata cu un an. Aceste decizii vor fi luate pe baza raportului Comisiei, care urmeaza sa fie dat publicitatii in luna mai si care va examina progresele facute de cele doua state in domenii precise", a declarat Woschnagg intr-un interviu publicat de site-ul euractiv. Si comisarul european pentru extindere, Olli Rehn, a avertizat, ieri, ca Bulgaria si Romania trebuie sa depuna eforturi constante, zi de zi, daca doresc sa se asigure ca vor putea adera la UE la 1 ianuarie 2007. "Este foarte posibil ca cele doua tari sa adere in anul 2007", a declarat Olli Rehn, adaugand ca ambele state trebuie, insa, sa depuna un efort zilnic pentru aceasta. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.