Costul total al razboiului din Irak ar putea depasi 2000 de miliarde de dolari depasind cu mult estimarile formulate de Casa Alba inaintea declansarii invaziei impotriva Bagdadului, in martie 2003, rezulta dintr-un studiu realizat de profesorul Josep
Costul total al razboiului din Irak ar putea depasi 2000 de miliarde de dolari depasind cu mult estimarile formulate de Casa Alba inaintea declansarii invaziei impotriva Bagdadului, in martie 2003, rezulta dintr-un studiu realizat de profesorul Joseph E. Stiglitz, laureat al Premiului Nobel pentru Economie. Datele furnizate de acesta sunt fondate pe ipoteza mentinerii trupelor SUA in Irak pana in anul 2010, in conditiile diminuarii etapizate a numarului de militari. Studiul, citat de site-ul Yahoo, ia in calcul si pensiile viagere de invaliditate ce vor fi platite celor aproximativ 16.000 de militari americani raniti pe frontul irakian, dintre care 20 la suta sufera de grave deficiente mentale sau fizice.
Conform lui Stiglitz, categoria cheltuielilor neprevazute include si fondurile necesare unor noi recrutari pentru consolidarea contingentului deplasat in Irak, precum si compensatiile materiale destinate veteranilor afectati de maladii mentale pe termen lung. Avand la baza statistici realizate de armata, studiul afirma ca 30% din totalul militarilor americani implicati in conflictul din Irak manifesta afectiuni psihice, in primele trei-patru luni dupa reintoarcerea in tara. Stiglitz, reputat critic al politicii presedintelui SUA, George W. Busk, fata de Irak, si-a fondat estimarile pe costurile razboaielor anterioare, luand in calcul cresterea pretului petrolului, deficitul public american si insecuritatea pe plan mondial generata de conflictul irakian. (I.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.