Anul 2005 a trecut. Am avut parte de inundatii, rapiri de jurnalisti, demisii anuntate si revocate, instabilitate fiscala, tinte economice anuntate si nerealizate, haos legislativ, razboaie intre palate si iar inundatii. Toate acestea au alcatuit pei
Anul 2005 a trecut. Am avut parte de inundatii, rapiri de jurnalisti, demisii anuntate si revocate, instabilitate fiscala, tinte economice anuntate si nerealizate, haos legislativ, razboaie intre palate si iar inundatii. Toate acestea au alcatuit peisajul sumbru al primului an de guvernare portocalie. Anul 2006 a venit si semne bune...nu prea are. Scandalul gazului a relevat lipsa de transparenta in desfasurarea contractelor pentru aprovizionarea cu gaze a Romaniei. Justitia este criticata pentru ca a decis impotriva intereselor Puterii, iar hotararile judecatoresti sunt ignorate si incalcate de reprezentantii Guvernului. Loteria Romana si Imprimeria Nationala vor fi vandute pentru a satisface apetitul clientilor politici. Deciziile adoptate de Guvern la inceput de an, prefigureaza un 2006 complicat si nesigur, macinat de lupte politice, instabilitate legislativa si derapaje economice.
Legile sunt schimbate de la o zi la alta, prin Ordonate de Urgenta, pentru a da contur cat mai repede unei megastructuri prin care banii publici sa fie administrati dupa bunul plac al guvernantilor portocalii. Inainte ca fantomaticul Fond Proprietatea sa fie pus pe roate, Guvernul ne-a aruncat in fata gaselnita privatizarii Loteriei Romane si a Imprimeriei Nationale. De ce? Pentru a avea un pretext in plus in construirea unui asemenea mamut. In plus, Guvernul Tariceanu incearca astfel sa asigure megafondului Proprietatea parti consistente din actiunile celor doua companii de stat, pentru ca Puterea sa poata dispune, mascat, prin diverse subevaluari ale actiunilor, de o portie consistenta din avutia nationala. Dincolo de orice pretext, aceste doua companii nu aveau ce sa caute in Fondul Proprietatea. Ele sunt companii ale statului roman, iar statul trebuie sa pastreze un monopol asupra acestor domenii. Loteria si Imprimeria nu sunt ca oricare alte companii. Nu au rival pe piata si nu functioneaza in sistem competitional; sunt unice si reprezinta statul in domenii bine definite.
Atragerea acestor doua companii in fondul nefondat si nefunctional inca, numit "Proprietatea", reprezinta doar un scenariu abil pentru ca unii si altii sa se infrupte din actiunile care vor fi listate pe Bursa la preturi mult supraevaluate fata de valoarea reala inregistrata in contabilitatea acestor companii.
Este inadmisibil cum a putut fi "legalizat" un asemenea jaf. Premierul si Ministerul de Justitie si-au pus deja semnatura pe acest furt de proportii. Este o decizie imorala si o mare greseala de management politic.
Imprimeria Nationala si Loteria Romana au adus si aduc in fiecare an profituri foarte mari statului. Profiturile lor sunt venituri ale bugetului de stat si nu au ce cauta in buzunarele unor "afaceristi gvernamentali". Aceste doua companii trebuie sa ramana exclusiv in proprietatea statului si nu in proprietatea unor "privilegiati". Din aceste venituri s-au facut cheltuieli de o importanta deosebita: s-au construit locuinte sociale si s-au ridicat sali de sport.
Loteria Romana si Imprimeria Nationala sunt bunuri ale statului roman. Societatea romaneasca a beneficiat de pe urma acestor doua companii de stat. De ce este necesara vinderea lor? Liberalismul agresiv promovat de Guvern serveste intereselor Puterii. Fondurile gestionate de aceste companii reprezinta o prada atragatoare pentru clientela portocalie. Statul roman va pierde insa doua surse de venit importante, intr-o perioada in care bugetul public este si asa secatuit de politica falimentara implementata de actuala guvernare. Rezultatul? O criza economica si sociala comparabila cu dezastrul provocat de guvernarea CDR-ista. Romania a pierdut in acei 4 ani de guvernare haotica, 10 miliarde de dolari, prin cresterea somajului, destabilizarea economica si explozia inflatiei.
Ne confruntam astazi cu o noua Putere de dreapta, dar cu aceeasi metoda de guvernare. Observam cu tristete ca oamenii politici nu invata nimic din greselile trecutului, ba dimpotriva lupta cu inversunare sa le repete. Tristete vor resimti si milioanele de alegatori care si-au pus sperante in aceasta noua schimbare. Am intrat pe ultima suta de metri inaintea integrarii in Uniunea Europeana, dar semnalele transmise de guvernantii nostri sunt ingrijoratoare. In anii ce vor urma, romanii vor avea de infruntat atat costurile integrarii cat si esecul politicilor liberale.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.