Romania se afla la loc de cinste in topul statelor care au suferit cele mai multe condamnari la Curtea Europeana a Drepturilor Omului. Desi situatia reprezinta un semnal de alarma pentru Justitia din tara noastra, autoritatile si institutiile statulu
Romania se afla la loc de cinste in topul statelor care au suferit cele mai multe condamnari la Curtea Europeana a Drepturilor Omului. Desi situatia reprezinta un semnal de alarma pentru Justitia din tara noastra, autoritatile si institutiile statului nu au miscat nici un deget pentru a indrepta aceasta stare, cei vinovati scapand mereu basma curata. Iar numarul dosarelor aflate la CEDO continua sa creasca, Romania riscand noi condamnari.
Din cauza unor magistrati incompetenti si care isi fac treaba in dorul lelii sau dupa anumite interese, statul roman trebuie sa scoata din "buzunare" 45 de milioane de euro. O suma uriasa, dar care trebuie platita din cauza greselilor comise de anumiti procurori sau judecatori aserviti, incapabili sau neinteresati sa-si faca meseria.
Nimeni nu ii deranjeaza
Totusi, cei din cauza carora Romania sufera condamnari dupa condamnari la CEDO stau "bine merci" si isi vad de treaba, la fel ca si pana acum. Desi in mod normal ar trebui sa fie sanctionati, cel putin disciplinar, nimeni nu a luat pana in prezent nici o masura impotriva lor. Institutiile si autoritatile statului ar trebui sa vegheze ca asemenea situatii sa nu mai poata fi intalnite si sa pedepseasca exemplar magistratii care au comis erori de zeci, sute de mii si milioane de euro.
Numai ca nimeni nu misca nici un deget pentru a indrepta aceste lucruri. Dovada este numarul "impresionant" de masuri disciplinare luate impotriva acelor magistrati ce au bagat oameni nevinovati la puscarie, care si-au facut apoi dreptate la CEDO.
Cine ar trebui sa ia masuri fata de acesti incapabili din Justitie, nu se stie exact. Institutiile arunca pisica moarta de la unele la altele, timp in care acesti procurori si judecatori isi vad linistiti de viata. Astfel, ZIUA s-a adresat Consiliului Superior al Magistraturii dorind sa afle daca aceasta institutie are in atributii sanctionarea disciplinara a celor care se fac vinovati de comiterea unor grave erori judiciare. Raspunsul a fost negativ. "Consiliul Superior al Magistraturii, conform legii, nu are atributii in a sanctiona magistratii a caror sentinte au fost desfiintate la CEDO. Ministerul Finantelor este cel care trebuie sa ne sesizeze pentru ca noi sa putem cerceta disciplinar magistratii. Au fost vreo trei sau patru sesizari, dar nu stiu daca s-au luat masuri", ne-a declarat purtatorul de cuvant al CSM, Cristina Lita.
Deci, una dintre institutiile supreme din Justitie, careia i-a revenit "nobila si inalta misiune de garant al independentei justitiei", sustine ca nu poate actiona fara o sesizare prealabila a Ministerului de Finante.
Statistici hilare la CSM
Cert este ca procurorii si judecatorii care au comis grave erori judiciare, ce au dus la condamnarea statului roman, au scapat nepedepsiti. Numai ca acest lucru se pare ca nu intereseaza pe nimeni.
Iar tot in acest timp CSM-ul vorbeste despre fel de fel de statistici care mai de care mai hilare pentru a arata ca-si face treaba. Un exemplu in acest sens sunt masurile disciplinare luate impotriva magistratilor de catre Consiliu in 2005. Ele au fost prezentate cu mandrie de seful CSM, Dan Lupascu, cu ocazia bilantului activitatii pe anul trecut. Este vorba despre 15 actiuni disciplinare declansate impotriva a zece judecatori si cinci procurori, masurile luate, unele "drastice" de altfel, fiind de cele mai multe ori de avertisment. Este adevarat, a existat si un caz de excludere din magistratura.
Fac ce vor
Asupra situatiei ingrijoratoare existente in acest moment si fata de faptul ca procurorii si judecatorii incompetenti care au distrus vietile oamenilor si din cauza carora Romania este condamnata la CEDO scapa nepedepsiti, a atras atentia si ministrul Justitiei. Monica Macovei arata, luni, ca, in 2005, CSM nu a transmis nici un semnal de responsabilitate in ceea ce priveste actul de justitie, creand senzatia ca membrii sai inteleg independenta prin posibilitatea "de a face ce vor in domeniu".
Situatia se va schimba abia in momentul in care se vor aplica sanctiuni drastice in cazurile in care CEDO a condamnat Romania. Abia in acel moment, procurorii si judecatorii se vor gandi de doua ori ce solutii dau si cum aresteaza. Daca nu, CEDO va fi asaltat in continuare de plangeri din partea romanilor batjocoriti in instante, iar Romania va continua sa sufere condamnari pe banda rulanta si sa plateasca daune de milioane de euro.
O simpla loterie
Batjocura existenta in acest moment in sistemul judiciar din Romania este dovedita de miile de persoane care au cazut victima prostiei, indiferentei sau coruptiei unor magistrati. Niste magistrati care insa, pentru imensul rau produs, nu au fost trasi la raspundere penala sau materiala. Erorile acestora costa mult atat din punct de vedere financiar, cat mai ales din punct de vedere uman.
Numai in perioada 2000-2005, Romania a platit, potrivit Realitatea TV, aproape 45 de milioane de euro ca despagubiri morale si materiale pentru grave erori judiciare. Adica, doi euro pe cap de locuitor. Statisticile arata ca din 1990 si pana in 2004 s-au inregistrat aproximativ 400 de erori judiciare pe an la instantele de judecata si tot atatea la parchete. In cazul judecatorilor, greselile erau cuantificate prin numarul de recursuri in anulare admise de Inalta Curte, iar in ceea ce priveste procurorii prin numarul de achitari ai celor trimisi in judecata ori arestati (pana in octombrie 2003 cand procurorii puteau emite mandatele de arestare). Toate aceste lucruri sunt de notorietate, insa tragedia e ca ele nu au nici o importanta pentru institutiile din Romania, fie ele Consiliul Superior al Magistraturii sau Ministerul Finantelor.
Magistratii, procurori sau judecatori, continua sa-si vada de treaba, asa cum stiu ei sa o faca fara cea mai mica responsabilitate, si sa transforme Justitia intr-o "loterie" la care castiga doar cel care are noroc. In acest sens, cel mai bun exemplu este incapabilul procuror Ion Diaconescu. Un asa-zis magistrat care l-a aruncat in puscarie nevinovat, pentru 12 ani, pe Marcel Tundrea, dar care are la activ alte asemenea cazuri. Si care nu a platit in nici un fel pentru distrugerea vietii unui om. Iar exemplele pot continua.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.