Gregorian Bivolaru a beneficiat, in Suedia, de asistenta din partea unuia dintre avocatii presedintelui Traian Basescu, Dan Apostol, care a vizitat si locul de detinere al liderului spiritual al Miscarii de Integrare Spirituala in Absolut, din Malmo.
Gregorian Bivolaru a beneficiat, in Suedia, de asistenta din partea unuia dintre avocatii presedintelui Traian Basescu, Dan Apostol, care a vizitat si locul de detinere al liderului spiritual al Miscarii de Integrare Spirituala in Absolut, din Malmo. Avocatul Dan Apostol, a confirmat ca s-a deplasat in Suedia pentru a-si reprezenta clientul, respectiv pe Gregorian Bivolaru, la discutarea cererii de extradare a acestuia, solicitare formulata de Ministerul roman al Justitiei. Intrebat daca ar putea constitui un eventual conflict faptul ca il reprezinta atat pe presedintele tarii, cat si o persoana urmarita pentru comiterea unor infractiuni, Dan Apostol a declarat ca este avocat si ca acorda asistenta juridica clientilor. "Am grija ca cei care ma angajeaza sa nu fie ei in conflict de interese, pentru ca statutul de avocat imi interzice", a spus Apostol, citat de Mediafax. In 2005, Dan Apostol s-a deplasat in Suedia, impreuna cu avocatul Tiberiu Barbacioru, unde a luat legatura cu aparatorii suedezi ai lui Gregorian Bivolaru, inainte de a se discuta extradarea clientului sau. La randul sau, Tiberiu Barbacioru a declarat ca a avut o intalnire de lucru cu avocatii din Suedia, informandu-se reciproc si stabilind liniile pe care sa mearga in apararea clientului lor.
Extradare refuzata
Instanta suedeza preciza, in expunerea de motive remisa autoritatilor romane, ca a respins cererea de extradare a lui Gregorian Bivolaru deoarece a stabilit ca probele acuzarii in proces sunt insuficiente si ca exista riscul ca liderul spiritual al MISA sa fie supus unor persecutii grave. Bivolaru a solicitat ulterior azil politic in tara in care a fost prins. Inainte de a se pronunta asupra cererii de extradare formulate de statul roman, instanta suedeza a luat declaratii lui Gregorian Bivolaru, Madalinei Dumitru - presupusa victima a acestuia in dosarul de coruptie sexuala -, si unor alti martori, dar a apreciat si cu privire la ancheta desfasurata de procurorii romani. Potrivit traducerii hotararii Curtii Supreme, pronuntata la Stockholm in 21 octombrie, in timpul audierii sale, Gregorian Bivolaru a sustinut ca nu este vinovat de faptele care ii sunt imputate - intretinere de raporturi sexuale cu persoane aflate in dezavantaj si trafic cu carne vie - si ca ordinele de arestare emise pe numele lui sunt neintemeiate. In noiembrie 2005, Biroul de emigrari din Suedia a dezbatut solictarea lui Bivolaru de a primi azil, cerere ce a fost admisa in 23 decembrie. (B.C.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.