Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului - Comitetul Helsinki (APADOR-CH) contesta declaratiile lui Traian Basescu referitoare la durata retinerii si sustine ca prelungirea acestei masuri de la 24 la 72 de ore ar contrazice Constitutia si ar inca
Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului - Comitetul Helsinki (APADOR-CH) contesta declaratiile lui Traian Basescu referitoare la durata retinerii si sustine ca prelungirea acestei masuri de la 24 la 72 de ore ar contrazice Constitutia si ar incalca drepturile omului. Presedintele Traian Basescu a declarat, dupa cum se stie, luni, la sedinta de bilant a Politiei Romane, ca sustine modificarile legislative formulate de politisti, apreciind ca termenul de 24 de ore pentru retinerea unei persoane este prea mic pentru a fi indeplinite procedurile penale. Seful statului a adaugat ca in tari din Uniunea Europeana termenul de retinere a unei persoane este de pana la 96 de ore.
In replica, APADOR - CH invoca prevederile constitutionale potrivit carora retinerea nu poate depasi 24 de ore. Prin urmare, sustine organizatia, orice tentativa de a prelungi durata retinerii ar intra in contradictie evidenta cu insasi Constitutia. APADOR - CH aminteste ca, in tarile democratice, posibilitatea prelungirii duratei de retinere pana la 72 de ore este avuta in vedere numai cu aprobarea expresa a superiorilor si numai in cazuri foarte serioase. "Un suspect de furt sau o persoana care a provocat scandal public nu vor fi niciodata retinuti pe perioada maxima legala", se arata in comunicatul APADOR - CH.
Invocare inacceptabila
Organizatia contesta si motivarea lui Traian Basescu in sustinerea prelungirii acestei masuri, potrivit careia, in cazul in care transportul suspectului dureaza cateva ore, se limiteaza timpul in care poate sa-si faca apararea. "Invocarea duratei transportului dintr-o localitate in alta care ar scurta cele 24 de ore de retinere si ar ingreuna astfel cercetarile politiei este inacceptabila. O persoana nu poate fi privata de libertate decat daca exista deja indicii temeinice ca ea a comis sau este pe cale sa comita o infractiune grava. Cu exceptia flagrantului delict, aceasta presupune ca politia a obtinut anterior acele indicii", se arata in comunicatul APADOR - CH.
Chiar si in situatia in care transportul dureaza cateva ore, organizatia considera ca daca exista probe sau indicii temeinice, eventualul mandat de arestare se poate emite in timpul ramas pana la scurgerea perioadei de retinere de 24 de ore. Concluzionand, APADOR-CH considera ca retinerea de 24 de ore este mai mult decat suficienta. Totodata, organizatia ii cere presedintelui Basescu sa revina asupra sugestiei de prelungire neconstitutionala a duratei retinerii.
Reamintim ca, potrivit articolului 23 din Constitutie, libertatea individuala si siguranta persoanei sunt inviolabile, iar retinerea unei persoane nu poate depasi 24 de ore. (G.T.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.