Presedintele PNL, Calin Popescu Tariceanu, a prezentat, ieri, obiectivele liberalilor in 2006, intre acestea regasindu-se reforma clasei politice, a administratiei publice si sanatatii, introducerea votului nominal in Parlament, interzicerea migratie
Presedintele PNL, Calin Popescu Tariceanu, a prezentat, ieri, obiectivele liberalilor in 2006, intre acestea regasindu-se reforma clasei politice, a administratiei publice si sanatatii, introducerea votului nominal in Parlament, interzicerea migratiei politice, verificarea averilor demnitarilor, clarificarea Legii fundamentale. Tariceanu s-a pronuntat pentru interzicerea migratiei alesilor locali, subliniind ca acest fenomen - care a luat amploare pe vremea PSD - nu trebuie sa se mai repete. Liderul PNL considera, de asemenea, ca trebuie creata o structura care sa se ocupe cu verificarea declaratiilor de avere ale demnitarilor, iar aceasta entitate si-ar putea gasi locul in cadrul ANAF. In acest an, liberalii mai au ca obiectiv adoptarea de catre Parlament a unei noi legi privind CNSAS, a unui proiect al lustratiei, precum si asigurarea functionarii Institutului pentru investigarea crimelor comunismului. "Vrem sa aducem in atentia publica si revizuirea Codului electoral. Una din modificari priveste introducerea votului uninominal. Ne preocupa, de asemenea, problemele ce vizeaza fraudarea alegerilor. De aceea, una din propuneri vizeaza ca fiecare cetatean sa voteze la sectia de care apartine", a explicat Tariceanu. Un alt obiectiv politic al PNL se refera la definirea viziunii partidului in privinta sistemului constitutional. Tariceanu a mai mentionat ca PNL doreste dezvoltarea si modernizarea mediului rural, prin reforma agriculturii si modernizarea infrastructurii. Liberalii vor sa reduca birocratia si sa elimine "sistemul clientelar, generator de coruptie". Tariceanu s-a referit, apoi, la descentralizare si la acordarea de atributii sporite autoritatilor locale. "Incercam sa gasim noi metode de finantare a administratiilor locale. Modul de revocare a presedintilor de Consilii Judetene si validarea mandatelor de consilieri trebuie discutate in continuare", a subliniat liderul PNL. In privinta reformei sanatatii, Tariceanu a spus ca PNL doreste sa se puna bazele unui nou sistem, in care accentul sa se puna pe cresterea calitatii serviciilor. El a anuntat ca, in 2006, va incepe construirea a opt spitale de urgenta, in centre universitare de medicina, precum si a 20 de spitale de urgenta, in capitalele de judet.
O relatie buna cu Basescu
Referindu-se la modificarea Constitutiei, Tariceanu a spus ca doreste ca Legea fundamentala sa prevada o delimitare mai clara intre atributiile presedintelui si primului-ministru. "Sper ca, in 2006, relatia cu presedintele Traian Basescu sa se incadreze in arhitectura constitutionala. Am cu el o relatie personala care consider ca este esential sa fie una buna, de comunicare, pentru ca, in vederea atingerii obiectivelor Romaniei, este nevoie de o buna relatie. Eu mi-am aratat mereu disponibilitatea ca aceasta relatie sa se desfasoare in cei mai buni termeni", a spus Tariceanu. Intrebat daca il deranjeaza paralelismele din Constitutie dintre atributiile presedintelui si ale premierului, el a spus: "Nu vreau sa fac comentarii pe acest subiect, sa nu se creada ca este o abordare personala. Dar cred ca in Constitutie este loc de o delimitare mai clara a acestor atributii, fara indoiala". Tariceanu s-a pronuntat pentru o delimitare clara a atributiilor celor doua Camere, adaugand ca PNL sustine bicameralismul, nu sistemul unicameral.
Fara anticipate
In privinta integrarii europene, liderul PNL a spus ca "singurul punct critic, in acest moment, este cel legat de coruptie". "Ca sef al Guvernului, nu pot interveni pentru a determina o schimbare. De aceea, CSM are o responsabilitate la fel de mare ca si Guvernul in combaterea coruptiei si realizarea obiectivelor integrarii. CSM nu este un simplu spectator pasiv, care face ceva doar daca are chef. Nu vreau sa ne asumam astfel de riscuri", a precizat Tariceanu. Presedintele PNL a mai spus ca nu ia in calcul organizarea de alegeri anticipate in cursul acestui an, dar a precizat ca in 2006 vor avea loc alegeri pentru Parlamentul European. "Acestea ar putea avea loc in toamna acestui an sau anul viitor, pana cel mai tarziu pe 31 martie", a afirmat Tariceanu.
Despre dezvoltarea partidului a vorbit vicepresedintele Gheorghe Flutur. Acesta a precizat ca unul din obiectivele PNL in 2006 are in vedere cresterea numarului de membri de partid si organizarea mai multor intalniri cu electoratul. "Acum avem 150.000 de membri si vrem sa marim acest numar, dar avem in vedere si calitatea celor care vor adera la PNL", a mentionat liderul PNL. Flutur a mai spus ca trebuie organizate intalniri mai dese cu electoratul, pentru ca reprezentantii conducerii PNL sa afle ce asteptari au oamenii, dar si pentru a li se explica romanilor ce presupune integrarea in UE.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.