Dupa ce cu o zi inainte, specialistii austrieci au anuntat cu surle si trambite ca au rezolvat misterul craniului lui Mozart, ieri, acestia au recunoscut public ca, desi au efectuat teste ADN deosebit de sofisticate asupra craniului, misterul lui Moz
Dupa ce cu o zi inainte, specialistii austrieci au anuntat cu surle si trambite ca au rezolvat misterul craniului lui Mozart, ieri, acestia au recunoscut public ca, desi au efectuat teste ADN deosebit de sofisticate asupra craniului, misterul lui Mozart nu a fost rezolvat.
Dupa luni de zile de investigatii, medicii legisti austrieci au admis duminica pe un post national de televiziune ca nu pot afirma cu certitudine daca acel craniu apartine suta la suta compozitorului.
Si testele efectuate in trecut au fost neconcludente, iar analizele de acum, efectuate de Institutul de Medicina Legala din Innsbruck si de la Laboratorul de Identificare ADN al Armatei SUA, nu au facut altceva decat sa lase loc la mai multe intrebari, decat sa obtina raspunsuri, a declarat seful cercetarilor, dr. Walther Parson.
Inca din anul 1902, craniul - caruia ii lipseste maxilarul de jos - a fost in posesia Fundatiei Internationale Mozarteum din Salzburg, orasul austriac unde, la data de 27 ianuarie 1756, s-a nascut Wolfgang Amadeus Mozart.
Parson, un patolog de renume mondial, a relatat ca s-a extras material genetic din doi dinti din acel craniu, dupa care l-au comparat cu mostrele de ADN prelevate in 2004 de la schelete exhumate in anul 2004, din cavoul familiei Mozart. Acest cavou se afla la cimitirul St. Sebastian, din Salzburg.
Expertii au pornit de la premiza ca mostrele ADN au fost luate de la bunica din partea mamei lui Mozart - Eva Rosine Pertl - si de la o nepoata a acestuia, Jeanette.
Surpriza de proportii
Stupefiati, medicii patologi au constatat ca nu exista o legatura intre ADN-ul Evei Rosine Pertl si Jeanette, adica intre bunica si nepoata. Exista posibilitatea ca Jeanette sa fi fost un copil nelegitim. "Mortii au luat cu ei in mormant secretele vietii lor. Raportul medico-legal arata fara urma de indoiala ca intre cele trei persoane nu exista nici o legatura de rudenie", a concluzionat echipa de medici patologi. Astfel, nu s-a mai putut continua studiul, iar misterul craniului s-a adancit mai mult. Exhumarile facute in 2004 si 2005 au fost aspru criticate de istoricul Brigitte Hamann, care a afirmat la televiziunea nationala din Austria ca "s-a atentat la odihna mortilor din ratiuni publicitare, in acest an comemorativ".
Unii experti sunt convinsi insa ca acel craniul ii apartine lui Mozart, pentru ca se stia ca acesta suferise - de cand era copil - de dinti, iar aceste probleme au fost descoperite si de medicii legisti la craniul pe care l-au studiat.
De asemenea, exista si o fractura craniana pe partea stanga, ceea ce coincide cu o informatie conform careia Mozart si-ar fi spart capul intr-un accident de trasura.
Nu exista nici o pista
Acum, singura speranta a oamenilor de stiinta este descoperirea ramasitelor surorii compozitorului, despre care se stie ca s-ar afla in cimitirul St. Peter din Salzburg. Din nefericire, nici mormantul acesteia nu a fost marcat.
Mozart a murit in 1791 la varsta de 35 de ani si a fost inmormantat in cimitirul saracilor St. Mark, din Viena. Acum, acolo exista un monument funerar, dar ramasitele pamantesti ale acestuia nu au putut fi localizate niciodata.
Desi locatia mormantului a fost initial necunoscuta, se zice ca ar fi fost descoperita in 1855. Legenda spune ca un gropar, Joseph Rothmayer, a stiut unde era inmormantat Mozart, l-a dezgropat si i-a luat craniul in anul 1801.
Pana la obtinerea unor raspunsuri clare, specialistii sunt de parere ca "pentru moment, ar trebui sa ne delectam cu muzica sa. Este o mostenire mai mult decat suficienta". (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.