Pe parcursul conflictului ruso-ucrainean al gazelor naturale partile si-au spus tot felul de lucruri. Dar cei mai suieratori au fost national-patriotii de ambele parti.
Chiar daca toti acesti jirinovsti, rogozini si zatulini intristeaza, nu ing
Pe parcursul conflictului ruso-ucrainean al gazelor naturale partile si-au spus tot felul de lucruri. Dar cei mai suieratori au fost national-patriotii de ambele parti.
Chiar daca toti acesti jirinovsti, rogozini si zatulini intristeaza, nu ingrijoreaza in mod deosebit: ei sunt durerea de cap a politicului rusesc. Declaratiile nationalistilor ucraineni sunt luate destul de in serios, pentru ca ei propun retete a caror realizare este posibila doar peste hotare. Adica in Rusia.
Unul dintre analistii de la Kiev, tot gandindu-se ce ar putea intreprinde Ucraina ca raspuns la amenintarea Rusiei de a sista livrarile de gaze, a ajuns pana la ... crearea de conditii in vederea lansarii unui atac cu rachete asupra Moscovei: "Mai intai denuntam acordul vizand Flota din Marea Neagra, pentru ca pretul chiriei pentru baza de la Sevastopol sa fie calculat pornind de la aceleasi tarife mondiale - nu 97 de milioane de dolari, cum este in prezent, ci peste doua miliarde. Dar pentru moment decuplam toate canalele de comunicatii ale bazei rusesti. Sa-si porneasca vapoarele voastre motoarele si sa produca energia necesara functionarii bazelor. Dupa care taiem sursele de alimentare cu electricitate ale instalatiilor radar de avertizare asupra eventualelor atacuri aeriene, dupa care Rusia va inceta sa mai existe ca factor militar mondial. Pentru mult timp. In orice caz pentru trei-patru ani - cat nu vor construi ceva potrivit pe teritoriul lor. Iar in acest rastimp, oricine va putea ataca nestingherit Moscova cu rachete. Sa spunem, Samil Basaev, cumparand de undeva niste instalatii de lansare. Sau ben Laden. Sau Boris Berezovski".
Cu siguranta, scriind asta, analistul respectiv a crescut brusc in propriii lui ochi - ca strateg si tactician. Mai bine s-ar fi gandit la ce a scris.
Incepem cu Sevastopol. Realizarea ideii cu decuplarea bazelor Flotei Marii Negre poate conduce la urmatoarele. Printre politicienii Crimeii se vor gasi destui doritori care sa proclame Sevastopolul capitala "Insulei Crimeea", sa organizeze un referendum privind iesirea din Ucraina si crearea unui stat independent cu nationalitati - rusi, ucraineni, tatari si alte popoare - egale in drepturi. Va intra or nu "insula Crimeea" in componenta Rusiei imediat sau dupa o oarecare perioada de timp nu este o chestiune principiala, adica va fi rezolvata doar din consideratii tactice.
Ca acest scenariu va fi sustinut nu doar de cei 20.000 de locuitori ai Sevastopolului, dar si de ceilalti 60.000 - 70.000 de membri ai familiei lor, nici nu poate fi pus la indoiala. E posibil ca varianta sa fie aprobata si de majoritatea locuitorilor orasului-port, care s-au nascut si au trait cea mai mare parte din viata lor in "orasul de glorie al marinarilor rusi". Singura necunoscuta - cum vor vota la o asemenea consultare populara locuitorii Crimeii...
Acum despre decuplarea de la sistemul de energie a acelor instalatii radar de avertizare amplasate la Mukacevo si Sevastopol. Chiar din surse deschise (televiziune, ziare si radio) se stie ca, pe langa radarele terestre, marile puteri militare, printre care se numara si Rusia, dispun si de alte sistem de avertizare (in special, satelit). Asa ca rachetele care-si vor lua zborul tot vor fi depistate. Chiar daca respectivele centre terestre nu vor functiona.
Si pentru ca tot speculam. De ce nu s-ar gandi analistii rusi patrioti, atat de grijulii cu respectarea intereselor nationale, si nu ar atrage atentia conducerii Ucrainei asupra faptului ca Romania vecina a acceptat recent amplasarea pe teritoriul ei a bazelor americane. Iar acest lucru constituie o amenintare la adresa securitatii nationale a Ucrainei. Pentru ca, in cazul unui conflict intre SUA si Rusia, rachetele americane lansate din Romania vor fi doborate de fortele rusesti de aparare antiaeriana nu deasupra Oklahomei, Louisianei sau Texasului, ci deasupra Ucrainei, la Vinnitei, Poltavei...
Comentariu de Valentin Pustovoit, realizat pentru Agentia Glavred, transmis de Agentia Rusia la Zi


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.