Termoelectrica a solicitat ieri, la negocierile cu municipalitatea, o majorare cu 56% a pretului de livrare a agentului termic, ceea ce ar presupune ca Primaria Capitalei sa aloce o subventie pentru incalzire in valoare de 6.500 de miliarde de lei ve
Termoelectrica a solicitat ieri, la negocierile cu municipalitatea, o majorare cu 56% a pretului de livrare a agentului termic, ceea ce ar presupune ca Primaria Capitalei sa aloce o subventie pentru incalzire in valoare de 6.500 de miliarde de lei vechi, jumatate din bugetul pe 2006.
Solicitarea Termoelectrica ar presupune, potrivit oficialilor municipali, o dublare a facturii pentru incalzire platita de populatie, deoarece municipalitatea nu poate acoperi diferenta de tarif, din subventie.
Viceprimarul general Razvan Murgeanu, responsabil cu utilitatile publice, a declarat ieri ca Electrocentrale Bucuresti (ELCEN - detinuta de Termoelectrica) a solicitat o crestere a pretului de livrare de la 920.000 de lei vechi la 1.430.000 lei vechi. Potrivit oficialului municipal, o crestere cu 56% a pretului de livrare a agentului termic ar presupune majorarea subventiilor alocate de la bugetul local pentru incalzire cu peste 4.400 de miliarde de lei vechi, fata de nivelul actual de 2.000 de miliarde de lei vechi.
"Marea noastra problema e ca nu avem solutie alternativa. Chiar daca marim aria celorlalte centrale, la un mamut ca Termoelectrica nu poti renunta usor. Iar pentru cetatean ar inseamna sa aiba costuri in plus de 4.000 de miliarde de lei, adica o crestere cu 150% a facturii pentru consumul de apa calda si caldura", a mai spus Murgeanu.
Reprezentantul Termoelectrica la negocieri, Irina Duica, director economic ELCEN, a afirmat ca majorarea solicitata de producatorul de energie termica este justificata. "Nu am ajuns la nici o concluzie. Nu se pune problema unei negocieri. Preturile la energia termica sunt reglementate. E voba de a justifica niste costuri care stau la baza tarifelor ce urmeaza sa fie aprobate de ANRE. Noi cerem majorarea tarifului la nivelul cresterii pretului combustibilului intre data de 1 aprilie 2005 si 1 ianuarie 2006, respectiv 47%. (...) Trebuie sa ne acoperim si pierderile, ca altfel nu se poate. Nu vedem nici o solutie, decat de a inregistra noi pierderi, pierderi nu inseamna decat credite pentru asigurarea combustibilului, creditele sunt purtatoare de costuri. Deci in final se vor plati mai multi bani", a spus Duica.
Acesta a adaugat ca si municipalitatea inregistreaza pierderi la societatea de distributie Radet, dar solutia adoptata este retehnologizarea.
Tarifele practicate de producatorii de energie termica in sistem de cogenerare (n.r. - producere in comun cu energia electrica) sunt stabilite de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei, pe baza unor costuri recunoscute.
Aceste tarife trebuie mai apoi aprobate de catre autoritatile locale. In lipsa avizului municipalitatii, producatorul de energie termica nu are alta solutie decat de a furniza in continuare la pretul vechi.
Populatia plateste, in general, pretul national de referinta, stabilit prin hotarare de Guvern, situat in prezent la 1.075.000 de lei vechi pe gigacalorie. Daca pretul producatorului este mai mare fata de acest nivel, diferenta trebuie acoperita prin subventie de la bugetul de stat si de la autoritatile locale.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.