Premierul Calin Popescu Tariceanu le-a cerut ieri prefectilor sa verifice daca masinile care circula in judetele lor sunt echipate corespunzator perioadei de iarna, sa impuna restrictii de circulatie in caz de necesitate si sa-si trimita directorii p
Premierul Calin Popescu Tariceanu le-a cerut ieri prefectilor sa verifice daca masinile care circula in judetele lor sunt echipate corespunzator perioadei de iarna, sa impuna restrictii de circulatie in caz de necesitate si sa-si trimita directorii pe teren, pentru indepartarea zapezii. Seful Guvernului i-a convocat pe prefectii si presedintii consiliilor judetene, in sistem de videoconferinta, pentru a se informa asupra situatiei inregistrate in urma ninsorii abundente din ultimele zile, precum si asupra masurilor dispuse pentru rezolvarea problemelor aparute. "Va cer sa trimiteti directorii, functionarii de rang inalt, pe teren, in locurile critice. Nu au de ce sa stea in birou, e suficient ca acolo sunt prefectii si presedintii de consilii judetene care pot conduce operatiunile", le-a spus Tariceanu autoritatilor judetene.
Cateva inundatii si alunecari de teren
Conform datelor prezentate premierului Tariceanu, caderile abundente de zapada din perioada 3-5 ianuarie au provocat inundatii si alunecari de teren in mai multe judete, precum Valcea, Arges, Buzau, Dambovita, Gorj si Prahova. Alunecarile de teren din Valcea au afectat 18 localitati si sase drumuri judetene, provocand evacuarea unei familii din localitatea Alunu si periclitand situatia altor 230 familii. Pe Valea Oltului, autoritatile incearca sa elibereze circulatia macar pe un singur fir, cu restrictii pentru vehiculele cu o greutate mai mare de 3,5 tone, dar lucrarile tehnice pentru eliberarea completa a zonei sau devierea soselei nu pot fi incheiate mai devreme de sase luni. In judetul Buzau au fost afectate 13 localitati (dintre care zece de alunecarile de teren), 21 kilometri drumuri judetene si noua sate, doua familii fiind evacuate. La acestea se adauga sapte case avariate si o locuinta distrusa. In judetul Dambovita au fost afectate cinci localitati si sase drumuri judetene, o gospodarie fiind evacuata, alte 12 localitati fiind afectate in judetul Gorj. In Prahova au fost afectate opt localitati (dintre care patru de alunecari de teren), mari probleme inregistrandu-se in zona Breaza, unde o casa este in pericol de prabusire.
Urmatoarea ninsoare mare vine pe 12 ianuarie
Prognozele meteo arata ca, in intervalul 7-9 ianuarie, ninsoarea va scadea in intensitate si isi va mentine acest trend pana la 12 ianuarie, cand sunt asteptate noi caderi mari de zapada. Temperaturile vor scadea pana la minus 12 grade Celsius pana la 16 ianuarie, data dupa care se va inregistra o usoara crestere a temperaturii la valori caracteristice lunii ianuarie.
Asociatia Transportatorilor Rutieri in Constructii (ATRC) acuza Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT) ca a favorizat unele firme la castigarea licitatiilor de deszapezire si ca cele mai multe dintre societatile care au primit contracte nu au capacitatea sa-si respecte angajamentele asumate. "Majoritatea firmelor castigatoare nu detin si nu dispun de parcul auto cu care au participat la licitatie si nu au capacitatea de a-si respecta angajamentele asumate prin contract. (...) Pe anumite sectoare de drumuri nationale, activitatea de deszapezire a ajuns la mana unor asociatii familiale ce dispun de unul sau doua tractoare", se arata intr-un comunicat al ATRC.
Sapte accidente pe Bucuresti-Pitesti
Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) a anuntat ca a dispus masuri speciale pentru limitarea efectelor nefavorabile produse de caderile abundente de zapada, indeosebi in Moldova, Dobrogea si Oltenia. Politistii vor fi prezenti pe drumurile cu circulatie intensa, inclusiv din zonele rurale, pentru informarea soferilor in legatura ca starea soselelor si, la nevoie, interzicerea deplasarii autovehiculelor pentru evitarea blocajelor rutiere sau inzapezirea mijloacelor de transport. Pe autostrada Bucuresti-Pitesti, pe raza judetului Dambovita, au avut loc ieri dimineata sapte accidente din cauza neadaptarii vitezei la conditiile de trafic, astfel ca sapte autoturisme au derapat iesind de pe carosabil.
Transportatorii nu primesc nici un fel de despagubiri pentru pierderile suferite din cauza blocarii drumului de pe valea Oltului, fapt ce impune parcurgerea unui traseu cu aproximativ 100 km in plus. Ioan Lixandru, vicepresedintele Uniunii Nationale a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR), a declarat ca, legal, transportatorii se pot indrepta impotriva administratorilor drumurilor ce nu pot fi utilizate. "In cazul Vaii Oltului, administratorul este Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR). Totusi, aceasta va invoca faptul ca drumul este impracticabil din cauza unei calamitati naturale si se va prevala de acest fapt pentru a nu raspunde pentru pagubele inregistrate prin neutilizarea drumului", a spus Lixandru.
Viscol in Capitala
In Capitala, municipalitatea a intervenit doar cu jumatate din utilajele de deszapezire, dupa ninsoarea inceputa in noaptea de joi spre vineri, din cauza viscolului, iar traficul rutier s-a desfasurat cu dificultate pe majoritatea arterelor orasului. "La ora actuala, exista toate premisele ca iarna sa nu mai ia municipalitatea pe nepregatite", a mai spus Razvan Murgeanu, viceprimar al Capitalei. (C.P.; C.S.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.