Pictorii interbelici raman, in continuare, preferatii colectionarilor si negustorilor de arta, in cadrul vanzarilor de la casele de licitatie.
Sfarsitul lui 2005 il aducea, in topul vanzarilor casei Alis din 11 decembrie, pe Iosif Iser al car
Pictorii interbelici raman, in continuare, preferatii colectionarilor si negustorilor de arta, in cadrul vanzarilor de la casele de licitatie.
Sfarsitul lui 2005 il aducea, in topul vanzarilor casei Alis din 11 decembrie, pe Iosif Iser al carui ulei pe carton intitulat "Taranca torcand" a fost adjudecat pentru suma de 19.800 RON, de la pretul de pornire de 18.000 RON. I-a urmat Marius Bunescu, uleiul pe panza "Case pe stanci" fiind achizitionat la pretul de 17.000 RON , de peste doua ori si jumatate mai mare fata de cel de pornire.
La aceeasi suma a fost vandut si tabloul in ulei pe panza - "Taranca", semnat de Ipolit Strambu (lescu), de la 6.500 RON, pret de pornire. Petre Yorgulescu (Yor) si Gheorghe Vanatoru au intrat in colectiile unor pasionati de peisaje si naturi statice, lucrarile "Sat de pescari", un ulei pe carton realizat de Yor, si "Natura statica", ulei pe carton, apartinand celui de-al doilea, s-au vandut cu 12.500 RON, respectiv 11.500 RON. Nici in cazul lor nu a lipsit spiritul de competitie.
"Crizantemele" lui Stefan Luchian, pastel pe carton, evaluat la 44.000 RON, nu si-au gasit insa cumparatorul, asa cum si pastelul pe hartie "Dealul Hanganilor", semnat tot de Luchian, a ramas nevandut la casa Monavissa, in cadrul licitatiei din 11 decembrie. Aici, in topul vanzarilor s-a situat pictorita Magdalena Radulescu, uleiul pe carton "Dans" fiind adjudecat la pretul de pornire de 10.450 RON. In ordine descrescatoare, i-au urmat Natalia Dumitrescu - tot mai frecvent intalnita la licitatiile din ultimele luni, Gheorghe Popovici, Constantin Artachino, Theodor Pallady, Alexandru Hentia.
In cadrul primelor oferte din acest an, casa Alis va supune licitatiei, duminica, 15 ianuarie, un foarte expresiv portret al Andei Geo Medrea, realizat de Camil Ressu. Lucrarea este evaluata la 10.000 RON. Printre numele prezente in ofertele de saptamana viitoare amintim pe Gheorghe Vanatoru, Michaela Eleutheriade, Constantin Isachie, Dan Ialomiteanu, Ion Musceleanu, Tibor Erno, Partog Vartanian, Magdalena Radulescu, Ion Popescu-Negreni, Rudolf Schweitzer-Cumpana.
Ca o prima concluzie, vanzarile sfarsitului de an 2005 nu au inregistrat schimbari majore in ce priveste perceptia valorilor artei romanesti, fapt reflectat in preturile de achizitie, uneori jenant de mici pentru numele pictorilor care au facut epoca. Dar "cum sa evolueze piata de arta de la noi, cand nimic sau aproape nimic nu merge bine de peste 15 ani", asa cum remarca, de curand, un pictor contemporan, Virgiliu Parghel, lector la Universitatea de Arte Bucuresti. "Bucurestiul are o traditie extraordinara de comert cu arta, care vine din perioada interbelica. Aici era un rai al producatorilor de arta. Se traia din arta. Erau sute de galerii, carora le-au luat locul sute de cafenele", imi spunea, cu mahnire, intervievatul meu, adaugand: "Noi nu avem cultura comertului; a fost desfiintata stiintific. Stiti cine mai are aceasta cultura? Taranul roman, care vinde mere si ce mai are... "


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.