Riscul aparitiei de noi focare de gripa aviara in aceasta perioada a scazut, avand in vedere racirea vremii, a declarat, ieri, Dan Marcu, vicepresedinte in Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA, intr-o conf
Riscul aparitiei de noi focare de gripa aviara in aceasta perioada a scazut, avand in vedere racirea vremii, a declarat, ieri, Dan Marcu, vicepresedinte in Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA, intr-o conferinta de presa. "In ultimele zile s-a observat o stagnare a situatiei epidemiologice. Sa speram ca odata cu ninsorile pasarile migratoare vor pleca din Romania", a spus Marcu. El a precizat ca pasarile migratoare, responsabile cu raspandirea virusului, se vor indrepta spre alte tari, deoarece nu vor mai gasi hrana in aceasta perioada, in conditiile in care campurile sunt acoperite de zapada, iar apele au inghetat. "Sa speram ca vom fi lasati in pace pana la primavara, cand pasarile se vor intoarce", a spus Marcu. Pana in prezent, in Romania au fost semnalate 23 de focare de gripa aviara in 5 judete, patru dintre aceste focare fiind inchise. Problema gripei aviare s-a acutizat dupa ce, in Turcia, au murit deja trei persoane din cauza acestui virus, prezent si in Romania. Autoritatile romane au cerut, joi, Ambasadei Turciei din Bucuresti, serviciilor sanitare-veterinare turce, dar si Oficiului International de Epizootii, informatii cu privire la focarul de gripa aviara in care au fost depistate primele cazuri din aceasta tara de transmitere la om a virusului H5N1, soldate cu decesul victimelor. Reprezentantii ANSVSA afirma ca in ceea ce priveste Romania, autoritatile sanitare veterinare au luat masuri stricte de prevenire a raspandirii virusului, cum ar fi vaccinarea populatiei din zonele respective, dar si instituirea carantinei. Oficialii ANSVSA au si vesti bune. Gabriel Predoi, director general in ANSVSA, a declarat ca, potrivit literaturii de specialitate, rezistenta oricarui virus, inclusiv cel al gripei aviare, scade treptat, astfel ca este de asteptat ca in 2-3 ani problema gripei aviare in Romania sa fie terminata.
Pe de alta parte, Ministerul Agriculturii a notificat Ministerul Sanatatii cu privire la necesitatea supravegherii epidemiologice si a continuarii vaccinarii antigripale preventive a populatiei din 16 judete, din exteriorul arcului carpatic, se arata intr-un comunicat al Ministerului Agriculturii. Este vorba de cele 5 judete unde s-au semnalat focare ale virusului gripei aviare (Ialomita, Calarasi, Tulcea, Buzau si Braila), la care se adauga judetele Constanta, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Olt, Dolj, Mehedinti, Galati, Vaslui, Botosani si Iasi. Totodata, s-a solicitat Ministerului Educatiei asigurarea informarii elevilor, odata cu inceperea cursurilor, cu privire la masurile de protectie personala in caz de gripa aviara. (L.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.