Haosul din sanatate continua. Totul sub ochii romanilor care nu mai inteleg nimic. Aud doar vagi explicatii legate de reformarea sistemului. Ce se vede insa este un razboi personal al ministrului Sanatatii cu medicul Sorin Oprescu. Cel care a cont
Haosul din sanatate continua. Totul sub ochii romanilor care nu mai inteleg nimic. Aud doar vagi explicatii legate de reformarea sistemului. Ce se vede insa este un razboi personal al ministrului Sanatatii cu medicul Sorin Oprescu. Cel care a contestat in instanta ordinele prin care seful de la Sanatate a decis sa-l schimbe din functii. Si pentru ca justitia i-a dat dreptate lui Oprescu, Eugen Nicolaescu a refuzat sa se supuna deciziei "nedefinitive, dar executorii". Si-a revocat propriile ordinele de revocare ale comitetelor directoare si consiliilor de administratie de la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti (SUUB) si Elias, ordinele de numire ale comitetelor directoare si consiliilor de administratie interimare si a facut noi numiri. Noi numiri, cu oameni vechi, rotiti practic pe functii. La SUUB, noul director general este Gheorghe Iana, cel care, dupa demiterea lui Sorin Oprescu, fusese numit director adjunct pentru cercetare. Iana - care este doctor la Departamentul de Radiologie si Imagistica Medicala a SUUB - este si consilier al ministrului pentru probleme de aparatura medicala. Directorul general Silviu Radulescu (numit de ministru in locul lui Oprescu) este, in noul comitet director, director general adjunct pentru cercetare. Eugen Nicolaescu poate lua orice decizie crede de cuvinta, chiar daca aceasta prelungeste conflictul politic cu Sorin Oprescu, insa comentariile si recomandarile la adresa justitiei, pe care nu si le-au permis nici presedintele si nici premierul, pot fi considerate chiar anticonstitutionale. Pentru sfidarea justitiei si pentru compromiterea reformei in Sanatate, Nicolaescu ar putea fi demis sau si-ar putea prezenta singur demisia de onoare.
Academia contra Nicolaescu
La Spitalul Elias, situatia este si mai incurcata. Dupa demiterea lui Oprescu este numit director general interimar Vlad Romano. Acesta este demis joi, de catre Eugen Nicolaescu si repus, tot de catre ministru, in aceeasi zi, in aceeasi functie. Insa ieri, Prezidiul Academiei Romane a numit-o la conducerea Spitalului Elias pe Doina Dimulescu, actual director stiintific al institutiei, dupa ce ministrul Sanatatii a anuntat revocarea interimarilor. Potrivit academicianului Nicolae Manolescu, Doina Dimulescu va gestiona Spitalului Elias chiar daca ministrul Sanatatii nu-i va recunoaste semnatura.
Decizia a fost luata de Prezidiul Academiei Romane, condus de presedintele Eugen Simion, dupa ce o comisie de academicieni si specialisti in finante au prezentat un raport despre situatia Spitalului Elias. "Raportul este foarte clar, Spitalul Elias nu are datorii, in ultimii trei ani a crescut vertiginos si este cautat de oamenii bolnavi, pentru ca acestia au sentimentul ca sunt bine tratati acolo", a declarat Eugen Simion. El a mai spus ca Academia Romana nu vrea sa se amestece in acest conflict "evident politic" dintre ministrul Sanatatii si fostul director Sorin Oprescu, precizand totusi ca institutia isi va apara in justitie drepturile incredintate de Fundatia Elias.
Nicolae Manolescu l-a completat pe presedintele Academiei Romane precizand ca "Eugen Nicolaescu nu poate sa se joace de-a soarecele si pisica la Elias si Universitar", revocandu-si propriile ordine. Mai mult, el a mai precizat ca "incapatanarea ministrului" nu-si are rostul, normal fiind ca decizia sa se ia pe cale amiabila, prin negociere. In acelasi timp, presedintele Academiei a atentionat ca "ministrul Nicolaescu ar trebuie sa-si potoleasca motoarele maniei si sa inteleaga ca Academia Romana este o institutie puternica ce tine de Parlamentul Romaniei si reprezinta statul roman".
Cele doua hectare
In plus, el a lasat sa se inteleaga ca in spatele acestui conflict dintre doua persoane, Nicolaescu si Oprescu, este de fapt un conflict intre grupuri interese, pentru suprafata de teren de 20.000 de metri patrati de sub Spitalul Elias. Aceasta suprafata de teren apartine in intregime Academiei Romane, a concluzionat Eugen Simion.
Ministrul Sanatatii a anuntat, pe 16 decembrie 2005, pentru prima data decizia de a schimba conducerea a 15 spitale, doua dintre ele Elias si Spitalul Univeristar fiind conduse de Sorin Oprescu. Hotararea lui Nicolaescu a fost imediat atacata de conducerea Academiei Romane, cea care administreaza, impreuna cu Fundatia Elias, unitatea sanitara in procent de 70%, respectiv 30%. Dupa protestului academicinaului Eugen Simion, ministrul Sanataii a revenit asupra revocarii Consiliului de Administratie al Spitalului Elias, luandu-si astfel un timp de gandire fata de situatia subordonarii respectivei unitati sanitare. Intre timp, Oprescu a contestat in instanta ordinele de demitere de la conducerea spitalelor Elias si Univeristar. Pe 22 decembrie, Nicolaescu demite si Consiliul de Adminsitratie de la Elias si numeste o noua echipa. Initial, Sorin Oprescu a refuzat sa parasesca spitalul, pentru ca o zi mai tarziu, pe 23 decembrie sa anunte ca renunta la functie. Atunci, Academia Romana, si-a desemnat propria echipa de conducere, formata din profesorul Constantin Balaceanu Stolnici, membru de onoare al Academiei, profesorul Leonida Gherasim, membru de onoare al Academiei si Iulian Vacarel. Pe 27 decembrie, ministrul promoveaza OUG 206, care vizeaza analiza performantelor tuturor spitalelor, indiferent daca sunt sau nu subordonate Ministerului Sanatatii, dar care au contract de servicii cu casa de asigurari de sanatate. Prin acest document, ministrul Sanatatii poate decide schimbarea conducerii unitatilor sanitare care nu respecta criteriile de performanta, deci implicit si pe cea de la Spitalul Elias.
Referindu-se la situatia de la Elias, academicianul Balaceanu Stolnici a apreciat ca aceasta poate fi rezolvata doar in justitie. El considera ca "Academia Romana este perfect indreptatita sa numeasca directorul Spitalului Elias insa, dupa ce ministrul Sanatatii i-a refuzat acest drept, solutionarea conflictului nu se poate face decat in justitie".
Academicianul a afirmat ca a luat decizia sa se retraga din functia de director al Elias deoarece nu avea dreptul de semnatura in banca si nici un alt drept de a semna pentru banii necesari functionarii spitalului. Stolnici a spus ca nimeni din PNL, al carui membru este, nu i-a cerut sa renunte la functia de director al Elias.
Oprescu contesta si noile ordine
"Consecvent valorilor statului de drept, nu m-am prezentat si nu ma voi prezenta inca la Spitalul Universitar pentru a ocupa din nou scaunul de director, considerand ca orice situatie conflictuala trebuie si poate fi solutionata in mod legal, apeland la instantele competente. Din pacate, separarea puterilor in stat este grav incalcata de ministrul Sanatatii care, prin emiterea noilor ordine, contesta nu numai solutiile date de instantele de judecata, dar pune in primejdie si buna functionare a spitalelor. Asa fiind, nu pot decat sa fac apel in continuare la justitie, contestand si noile ordine care in opinia mea sunt la fel de ilegale ca si primele. Sunt la fel de halucinante, producand aceeasi dezorganizare totala a structurii spitalului si un haos care va afecta in mod cert vietile pacientilor. Desigur, totul seamana cu o parodie care produce disolutia autoritatii, intr-un spital unde asistenta medicala este asigurata 24 de ore din 24. Constat totodata cu stupoare faptul ca ministrul Nicolaescu este decis sa mearga pe un drum al ilegalitatii si va asigur ca emanatiile unui singur om fac rau nu numai sistemului sanitar, ci mai ales bolnavului. Nu voi intra nici de aceasta data in jocul dispozitiilor si contradispozitiilor ministrului, pentru ca activitatea in spital trebuie sa ramana una normala, iar eu nu vreau sa fiu raspunzator pentru haosul creat de Nicolaescu. Asadar, voi merge in continuare pe drumul justitiei si al corectitudinii", afirma ieri, intr-o scrisoare deschisa, Sorin Oprescu.
Premierul il sustine pe Nicolaescu
Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat, ieri, ca sustine demersul ministrului Sanatatii de a reforma sistemul sanitar si a asigura o utilizare corecta a fondurilor, precizand totodata ca nu doreste sa comenteze decizia justitiei privind conducerea Spitalului Universitar. El a mentionat ca Nicolaescu a intervenit "intr-o maniera ferma", indepartand conducerea spitalelor in care au fost inregistrate nereguli grave in utilizarea fondurilor alocate pentru medicamente si servicii medicale. "Dincolo de decizia pe care a luat-o si care cred ca este coreta, urmarind punerea in aplicare a reformei in sistemul de sanatate, nu am sa comentez in nici un fel decizia justitiei. Ministrul are toata sustinerea mea, fiind imperios necesar sa continuam aceasta reforma care sa duca la ameliorarea serviciilor de sanatate si la o cheltuire corecta a banilor", a spus Tariceanu.
PSD vrea demiterea
PSD insa a cerut premierului si presedintelui Traian Basescu sa-l demita din functie pe ministrul Sanatatii si echipa cu care a lucrat la minister pe motiv de "incompetenta grava" si de compromiterea reformei in domeniu. Purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu a sustinut ca Eugen Nicolaescu si conducerea acestui minister reprezinta cazuri clasice de politicieni care sunt incompatibili cu functiile pe care le detin. "PSD solicita ministrului Justitiei, Monica Macovei sa se pronunte in legatura cu afirmatiile formultate de colegul sau de guvernare", a spus Diaconescu referindu-se la anuntul facut de Nicolaescu potrivit caruia acesta nu va respecta decizia instantei de judecata. PSD i-a cerut premierului Calin Popescu Tariceanu sa exercite un control strict in legatura cu "iesirile antidemocratice" ale membrilor Aliantei care "pun in pericol direct integrarea in UE".
Conotatie penala
Decizia ministrului Sanatatii de a nu tine seama de hotararea Curtii de Apel Bucuresti (CAB) prin care a fost suspendat ordinul de revocare a conducerii SUUB are conotatie penala, a declarat ieri, pentru Rompres, avocatul lui Sorin Oprescu, senatorul PSD Antonie Iorgovan. Potrivit acestuia, actiunea lui Nicolaescu nu are un temei juridic, iar ministrul se face vinovat de savarsirea a trei infractiuni: obstructionarea justitiei, abuz in serviciu contra intereselor private si abuz in serviciu contra intereselor publice. "Nu se poate declansa urmarirea penala impotriva unui membru al Guvernului decat daca acest lucru este solicitat de Camera Deputatilor, Senat, care sunt in vacanta, si de presedintele Romaniei, care nu o s-o faca", a aratat Antonie Iorgovan. Avocatul a precizat ca, dupa vacanta parlamentara, va demara in Senat strangerea de semnaturi pentru a putea sesiza Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Aurelian Pavelescu: "Este nelegal ceea ce face Nicolaescu pentru ca el trebuie sa respecte o hotarare judecatoreasca. In plus, Oprescu nu putea fi demis pe baza Ordonantei, intrucat el si-a exercitat mandatul de director pe baza Legii Spitalelor, inainte ca Ordonanta sa fi intrat in vigoare. Odata anulat ordinul de revocare din functie, Oprescu trebuie sa isi reintre in drepturi, deoarece, odata anulat un act, automat trebuie anulate si actele sucsecvente. Ministrul nu avea cum sa il demita pe Oprescu a doua oara. Este o batalie dusa impotriva Justitiei".
Corneliu Turianu: "Instanta a dispus ca decizia este executorie. Nicolaescu nu putea decat sa o atace cu recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie, nu sa emita un nou ordin de revocare. Este o ilegalitate crasa. Nu poti sa sfidezi o hotarare judecatoreasca. Ministrul sfideaza Justitia si incalca principiile fundamentale de drept".
Catalin Dancu: "Din punctul meu de vedere, decizia lui Nicolaescu de a emite un nou ordin dupa decizia CAB este una ilegala. Odata ce aceste acte administrative sunt supuse controlului legalitatii ordinelor, iar instanta decide ca respectivul ordin a fost nelegal, au fost suspendate de drept efectele ordinului lui Nicolaescu. Ministrul nu putea sa emita un nou ordin. Este ilegal ceea ce a facut ministrul".
Abuz sau curaj
Lucian Bolcas, vicepresedinte PRM: "Atitudinea ministrului Nicolaescu de a demite consiliile de administratie si directorii de spitale, in baza unui text strecurat in ordonanta privind rectificarea bugetului, este absurda si total nejuridica. Masurile luate de Nicolaescu au un caracter abuziv si contravin Legii Spitalelor, care pune pe prim plan medicii specialisti de inalta calificare si nu contabilii mediocri. Niciodata bolnavii nu vor fi ingrijiti de contabili, ci de medici. Niciodata nu am vazut ca spitalele sa poarte numele vreunui manager, cele mai multe spitale purtand numele unor reputati specialisti din domeniul sanatatii", a declarat Bolcas, subliniind ca ceea ce se intampla in prezent in domeniul sanatatii reprezinta "o epurare politica a specialistilor".
Bonis Istvan, deputatul UDMR: "Ministrul Sanatatii este un om foarte curajos, care incearca sa faca in domeniu ceea ce altii nu au reusit. In sistemul sanitar trebuie facuta reforma si aceasta se poate face prin restructurare".
Petru Movila, deputat PD: "Atitudinea lui Oprescu este corecta, deoarece acesta isi apara interesele, dar si MS actioneaza pentru reprezentarea corecta a intereselor sale". Movila considera ca ambele parti ar trebui sa aiba o atitudine "mai concilianta". "Nimeni nu este de neinlocuit, iar toti directorii de spitale trebuie sa inteleaga ca managementul performant nu este cel practicat in ultimii 15 ani in spitalele romanesti - sa fii prezent una-doua ore in biroul de director si sa semnezi niste hartii pe care ti le pun altii sub nas", a declarat deputatul democrat. Acesta considera ca la spitalul Elias situatia ar trebui transata printr-un dialog intre Ministerul Finantelor si Academia Romana, pentru a stabili atributiile fiecarei institutii in ce priveste acest spital, iar abia apoi de comun acord sa se decida cine va conduce spitalul.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.