Asiguratii sistemului social de sanatate vor putea beneficia de servicii medicale acordate la nivel regional, precum si de ingrijiri medicale in oricare tara membra a Uniunii Europene, dupa adoptarea a doua proiecte de lege initiate de Casa Nationala
Asiguratii sistemului social de sanatate vor putea beneficia de servicii medicale acordate la nivel regional, precum si de ingrijiri medicale in oricare tara membra a Uniunii Europene, dupa adoptarea a doua proiecte de lege initiate de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS). Cele doua proiecte - Legea asigurarilor sociale de sanatate si Legea cardului de asigurat - fac parte din pachetul legislativ sustinut de Ministerul Sanatatii.
"Noua lege a asigurarilor va introduce notiunea de servicii medicale care vor fi acordate la nivel regional, ceea ce va permite ca, pentru anumite servicii ce vor fi stabilite ulterior in detaliu, spitalele, clinicile sau centrele de diagnostic si tratament sa incheie contracte cu mai multe case judetene de asigurari de sanatate. In acest fel, asiguratilor din judetele unde nu sunt disponibile aceste servicii li se va facilita accesul la unitatile medicale din judetele invecinate care ofera serviciile respective. Aceeasi lege va stabili, in premiera, obiectivele sistemului asigurarilor sociale de sanatate, pana acum nedefinite explicit in nici un act normativ de asemenea rang. Astfel, sistemul de asigurari sociale de sanatate va urmari protejarea populatiei de costurile excesive ale tratamentului bolilor si accidentelor, in mod universal, echitabil si nediscriminatoriu in ceea ce priveste eficienta costurilor si serviciilor medicale", sustin reprezentantii CNAS. Proiectul acestui act normativ mai clarifica modul in care anumite categorii sociale contribuie la Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate: "Astfel, pentru persoanele beneficiare de venit minim garantat contributia se va retine si se va vira de primarii. Pentru cetatenii care lucreaza in strainatate contributia se calculeaza la nivelul sumelor din contractele de munca incheiate pe baza documentelor eliberate de Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei. Tot in actualul proiect este prevazut ca pensionarii cu venituri lunare de peste 900 lei noi (n.r. - 9 milioane lei vechi) sa achite contributia de 6,5 la suta, dar numai pentru sumele care depasesc plafonul respectiv. Noua lege va permite plasarea disponibilitatilor temporare ale Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate in titluri de stat, in certificate de trezorerie si conturi la institutii bancare agreate de CNAS. Plasamentele se vor face in baza unor criterii definite de lege, in scopul obtinerii unor venituri suplimentare din dobanzi, in favoarea asiguratilor", precizeaza reprezentantii CNAS.
Pe de alta parte, Legea cardului european si a cardului national de asigurat "va permite emiterea celor doua documente care vor dovedi calitatea de asigurat a unei persoane. Cardul european va permite asiguratilor romani aflati intr-un stat comunitar sa beneficieze de asistenta medicala imediat necesara, in aceleasi conditii ca si asiguratii statului-gazda. Astfel vor fi transpuse in practica mai multe norme europene. Distinct de cardul european va fi emis si un card national, care va deveni singurul instrument de dovedire a calitatii de asigurat in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate din Romania".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.