Ministerul Agriculturii si cel al Finantelor au promovat, in cele din urma, ordinul comun prin care este definitivata legislatia referitoare la renta viagera agricola, astfel incat aceasta sa devina aplicabila. Potrivit Ordinului nr. 1.272/26.503/200
Ministerul Agriculturii si cel al Finantelor au promovat, in cele din urma, ordinul comun prin care este definitivata legislatia referitoare la renta viagera agricola, astfel incat aceasta sa devina aplicabila. Potrivit Ordinului nr. 1.272/26.503/2005, publicat in Monitorul Oficial la sfarsitul anului trecut, de activitatea de renta viagera se ocupa Agentia Domeniilor Statului, prin structurile sale teritoriale, iar fondurile necesare pentru plata rentei viagere agricole se asigura prin bugetul Ministerului Agriculturii. Ordinul specifica clar ca beneficiaza de acest tip de renta doar cetatenii romani care au implinit varsta de 62 de ani la data instrainarii sau arendarii terenurilor agricole proprietate personala. Aceste terenuri sunt cele dobandite inainte de 1989 sau dupa 1989 prin aplicarea legilor funciare aparute dupa aceasta data, terenuri care nu au fost instrainate prin acte intre vii dupa 1990. Beneficiaza de renta viagera si persoanele care au dobandit terenurile prin mostenire de la cei carora li s-au restituit terenurile in baza legilor funciare de dupa 1990. Pentru ca Legea nr. 247/2005, prin care s-a introdus renta viagera a aparut la jumatatea anului trecut, ordinul recunoaste ca beneficiari ai acestei rente si proprietarii care au incheiat contracte de arenda dupa aparitia legii si care sunt valabile la sfarsitul anului calendaristic pentru care se plateste renta. In cazul proprietarilor casatoriti cu terenuri in proprietate comuna, care beneficiaza de renta viagera agricola, aceasta se va plati pana la decesul sotului respectiv si va fi continuata pentru sotul supravietuitor numai daca acesta a implinit 62 de ani inainte de decesul celuilalt sot. Persoanele care vor sa beneficieze de renta trebuie sa depuna la biroul judetean, in a carei raza teritoriala se afla terenul instrainat sau arendat, copie dupa actul de identitate, copie dupa actul de vanzare-cumparare intabulat sau, dupa caz, de pe contractul de arenda si declaratie pe propria raspundere ca nu mai are in proprietate pentru folosinta proprie mai mult de 0,5 ha de teren agricol. Renta viagera agricola a fost introdusa pentru a stimula comasarea micilor proprietati. Astfel, vor beneficia de renta proprietarii care isi vand sau arendeaza terenurile pentru formarea unor ferme agricole. Renta va fi de 100 de euro/ha/an pentru terenurile vandute si de 50 de euro/ha/an pentru cele arendate. (L.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.