In ultimele zile ale anului trecut, Guvernul a decis sa transfere o parte din drepturile de proprietate asupra Loteriei Nationale catre un investitor particular, initiativa care va avea drept termen limita sfarsitul acestui an. In spatele acestei
In ultimele zile ale anului trecut, Guvernul a decis sa transfere o parte din drepturile de proprietate asupra Loteriei Nationale catre un investitor particular, initiativa care va avea drept termen limita sfarsitul acestui an. In spatele acestei decizii se deduc cu usurinta interesele financiare ale unor inalti oameni politici care au hotarat ca societatea Loteria Nationala este mult prea profitabila pentru a pastra termenul de "publica". Afacerea este, cum se zice in argou: "cu dedicatie"!
Emis pe data de 22 decembrie 2005, proiectul vizeaza transferul a 32% din capitalul social al Imprimeriei Nationale si Loteriei Romane catre un investitor privat. Decizia Guvernului face parte din strategia de privatizare a celor doua societati. Pentru constituirea Fondului Proprietatea vor fi alocate 20% din actiunile detinute de stat, urmand ca pachete de actiuni de 5% din capital sa fie vandute prin derularea unor oferte publice secundare. Fondului Proprietatea este destinat platii despagubirilor acordate fostilor proprietari ale caror imobile nationalizate nu pot fi restituite in natura. Restul de 7% din actiuni vor fi cedate prin negociere directa, fara selectie de oferte, catre salariati, membrii consiliului de administratie in exercitiu si pensionari cu ultimul loc de munca la cele doua companii nationale, prin intermediul asociatiei ce se va constitui in acest scop de catre acestea. Pretul pe actiune nu va putea fi mai mic decat valoarea nominala a unui titlu, respectiv 10 lei in cazul Imprimeriei Nationale si 5 lei pentru Loteria Romana. Proiectul de ordonanta stabileste ca cele doua entitati vor deveni societati comerciale pe actiuni la care statul va ramane cu o participatie majoritara, de 68%.
Amanuntul cu privire la pastrarea controlului afacerii de catre stat este, de asemenea, esential. De fapt, statul nu transfera managementul catre un investitor privat, ci va ramane cel care va administra loteriile. Ceea ce ne face sa credem ca aceia care vor castiga licitatiile vor primi un cadou pe viata de la doua companii super-profitabile. Actionarii privati nu vor face altceva decat sa-si ridice, anual, dividendele uriase, de ordinul zecilor de milioane de dolari, fara sa faca nimic. Ceea ce ne face sa ne intrebam de ce vinde, de fapt, statul Loteria Nationala?
Un prim interesat: George Copos
Din datele proiectului inaintat de Guvern pentru privatizarea Loteriei Nationale nu reiese cine este persoana agreata de catre factorii de decizie. Din afacerile lui Nicolae Cristea, presedintele Loteriei Nationale, reiese insa clar cine ocupa locul de lider in aceasta privatizare: George Copos! Vicepresedinte al Partidului Conservator, actualul vicepremier al Romaniei, George Copos se bucura de un avans considerabil in cursa pentru obtinerea controlului a 32% din afacerile Loteriei Nationale. Ultimul favor facut de Cristea catre Copos, implicit catre formatiunea politica din care face parte acesta, a fost cu ocazia organizarii "Extragerii Revelionului". A fost pentru prima oara in istoria Loteriei Nationale cand drepturile de difuzare au fost acordate in exclusivitate unui post de televiziune comercial. Antena 1, postul de televiziune controlat de catre Partidul Conservator al cuplului Voiculescu - Copos, a transmis marea extragere a Revelionului 2005-2006 in detrimentul Televiziunii Romane al carui contract cu Loteria Nationala a fost reziliat, din motive hilare, pe ultima suta de metri.
Inainte de a povesti modul in care s-a desfasurat negocierea dintre Antena 1 si Loteria Romana, trebuie spus ca nimic din ceea ce s-a derulat pana acum intre Cristea, presedintele Loteriei Nationale, si George Copos nu a fost intamplator.
De la afacerea televizoarelor, la Extragerea Revelionului
De la vanzarea de televizoare importate de firma ANA ELECTRONIC in urma cu 10 ani si pana la Extragerea Revelionului 2005-2006 totul a facut parte dintr-o cursa extrem de bine "intinsa" de catre cei doi afaceristi. Timp de zece ani s-au ajutat cu bani unul pe celalalt, au facut afaceri si s-au acoperit reciproc pentru ca intr-un final sa isi legitimizeze relatia prin acest tertip. Astfel, pe parcursul unui an de zile, timp in care Loteria Nationala va cauta un partener de afaceri viabil, postul Antena 1 va transmite toate extragerile, incat lumea se va obisnui ca trustul lui Voiculescu este partener oficial al Loteriei, si potentialul castigator al cursei privatizarii. E limpede ca la finalul anului nimeni nu se va mai mira ca vicepremierul Copos sau Voiculescu, vor castiga cote importante la Loterie. Fie in mod direct, fie prin interpusi. Cum nimeni nu s-a mai mirat ca George Copos a luat, mai pe nimic, hotelul Hilton.
Ciocoiul si birjarul
Cand ai la dispozitie o limuzina de lux, locul pe care ai dori sa-l ocupi este cel de pe bancheta din spate, langa bar si televizor. Este confortabil, amortizoarele sunt special destinate sa nu-ti clatine sampania din pahar, iar pielea banchetelor iti da senzatia de putere. Este pozitia pe care o vor ocupa Copos si Voiculescu in limuzina Loteriei Nationale, gratie avantajului pe care-l au deja, prin relatiile de afaceri cu Nicolae Cristea si prin noul contract cu Antena 1. Iar daca previziunea noastra se va adeveri, si avem toate motivele sa credem ca va fi asa, strategia privatizarii le ofera acest confort prin cele 32 de procente din afacere.
Cei care au gandit acest plan l-au dichisit si cu cateva nuante "sociale", tocmai bune de scos ochii carcotasilor. Astfel, la privatizare, pentru constituirea Fondului Proprietatea vor fi alocate 20% din actiunile detinute de stat. Acest fond este destinat platii despagubirilor acordate fostilor proprietari ale caror imobile nationalizate nu pot fi restituie in natura. Este limpede cam in ce fel vor fi manevrati banii din acest fond. Au mai fost astfel de fonduri care au pierit bizar prin cotloanele unor institutii financiare. Nu e o noutate. Inedita este grija statului care a decis sa privatizeze o companie care este extrem de profitabila in favoarea unui tert si a constituirii unui fond de ajutorare.
Copos se jura ca "Nu!"
Reporterii ZIUA i-au solicitat un punct de vedere vicepremierului George Copos cu privire la colaborarea dintre postul Antena 1 si Loteria Nationala. "Habar nu am avut despre acest lucru. Nu stiu nimic!", ne-a declarat Copos. Despre o posibila implicare a sa, prin companiile pe care le-a detinut sau le detine, in achizitionarea pachetului de 32% din Loteria Nationala, Copos a fost categoric: "Nu!"
Telecomanda lui Cristea
Pe data de 19 decembrie 2005, TVR ar fi trebuit sa incheie cu Loteria un nou contract in vederea difuzarii extragerilor. Propunerea oamenilor din televiziune viza schimbarea modului de organizare a formatului emisiunii, in sensul transformarii ei intr-una mult mai comerciala si schimbarea fetei moderatorului Andrei Duban. Loteria a refuzat. TVR a facut o noua propunere doar pentru extragerea din 1 ianuarie 2006 care anunta un profit fabulos. Ghinion! Cristea tocmai pusese mana pe telecomanda si mutase pe Antena 1. Explicatia schimbarii partenerului a fost oferita de Adrian Albu, de la Loterie: "Imediat ne-am orientat catre Antena 1, care are acoperire aproape egala cu cea a TVR". Albu a uitat insa ca mai exista o televiziune particulara, comerciala, cu aceeasi acoperire ca a Antenei 1, daca nu chiar mai buna. Acestui post de televiziune nu i s-a facut nici o propunere. Conducerea Loteriei Nationale nu a studiat o contra-oferta. Nici prin cap nu le-a trecut, probabil pentru ca le-a trecut prin buzunare!
Afirmatia nu este deloc gratuita pentru ca schimbarea de program pe care Antena 1 a facut-o pentru noul partener de afaceri a valorat 5000 de euro/30 de secunde de emisie!
Extragerea 6/49 a fost gandita foarte bine de catre echipele manageriale ale Antenei 1 si Loteriei Nationale. Strategia a avut la baza extragerea unui profit cat mai mare din oportunitatea transmiterii jocului de noroc 6/49. Pana acum, TVR transmitea tragerile loto 6/49 la ora 18.50, astfel incat emisiunile informative ale tuturor celorlalte televiziuni sa poata oferi publicului rezultatele. De data aceasta, Antena 1 si Loteria Nationala au pus la cale un plan de maximizare a spatiului publicitar de dinaintea extragerii. Astfel, ora tragerii loto a fost mutata la 20.20, adica dupa ce toate emisiunile de stiri isi incheiasera emisia, singura sursa de informare devenind in acest fel Antena 1. Acelasi gen de afacere fusese propus si de catre TVR cand se discutase despre o mai buna comercializare a evenimentului, dar se pare ca nu au fost destul de convingatori.
Frati de cruce
Dupa declaratiile date reporterilor ZIUA de catre vicepremierul George Copos, am putea crede ca el si Nicolae Cristea abia se cunosc, nici unul nu stie de afacerile celuilalt, iar planul privatizarii Loteriei Nationale s-a iscat dintr-o necesitate "sociala". Ei bine, lucrurile nu stau asa.
Nicolae Cristea a fost de-a lungul timpului unul dintre protejatii vicepremierului conservator. Dovada in acest sens este si puternicul lobby pe care George Copos l-a facut pentru ca amicul sau sa nu fie schimbat din postul de presedinte al Loteriei Nationale, functie care a revenit, in urma intelegerii intre partide, umanistilor. Copos ar fi sustinut ca, date fiind relatiile de sponsorizare si afaceri dintre Loteria Nationala si Clubul Rapid, "moare de gat cu oricine vrea sa-l schimbe din functie pe Cristea". In plus, vicepremierul a incercat chiar sa-l introduca in gruparea lui Dan Voiculescu pe Nicolae Cristea, blocand astfel orice revendicare a postului din fruntea Loteriei din partea altui membru al Partidului Conservator. Sprijinul lui Copos nu a fost insa dezinteresat.
Printre cele mai reusite afaceri incheiate de-a lungul timpului de George Copos se numara si cele in care partener i-a fost Loteria Romana, institutie in fruntea careia se afla unul dintre bunii sai prieteni, Nicolae Cristea. Legaturile vicepremierului cu Loteria Romana sunt extrem de vechi, institutia pastorita de Nicolae Cristea fiind mereu unul dintre sponsorii lui Copos.
Spre exemplu, ani buni, Loteria a virat in conturile clubului lui Copos sume exorbitante ce se ridica la ordinul miliardelor de lei. Si asta pentru un baner care era afisat pe un stadion ce nu-i apartinea actualului vicepremier, ci Ministerului Transporturilor. Acesta este numai unul dintre tunurile date de vicepremierul Partidului Conservator. Una dintre afacerile care a scandalizat cu adevarat opinia publica a avut loc la Targu Mures. Din nou, Loteria Romana a avut grija ca miliarde de lei sa intre in buzunarele lui George Copos. De acesta data tranzactia nu a avut nici o legatura cu fotbalul. A fost pur si simplu o afacere imobiliara, o teapa pentru Loterie, o adevarata lovitura de imagine pentru vicepremierul de sub Podul Grant. Obiectul tranzactiei a fost unul dintre spatiile detinute de vicepremierul conservator in orasul Targu Mures. Un spatiu aflat, ca multe altele, in proprietatea lui Copos si in care a functionat, in anii in care politicianul giulestean strangea ban dupa ban pentru a-si construi imperiul financiar, un atelier de reparat televizoare. Practic o camaruta pe care George Copos a reusit sa o vanda, pe un pret de 5,5 miliarde de lei vechi. Mai mult, achizitia apartamentului a fost facuta chiar la sugestia lui Nicolae Cristea. Concret, acesta a trimis conducerii Loteriei Romane - sucursala Cluj o lista in care erau trecute mai multe imobile din diferite orase din Ardeal, prin care se cerea avizul pentru cumpararea acestora. Printre spatiile nominalizate de Cristea se regasea si cel din Targu Mures, in care a functionat atelierul lui Copos. Partenerul de afaceri al lui Copos a fost insa surpins neplacut in momentul in care i s-a transmis ca apartamentul vicepremierului se afla intr-o stare deplorabila. De asemenea, Cristea a aflat si ca in imediata apropiere a acestuia functioneaza deja o agentie Loto. Nimic nu a contat insa pentru amicul patronului rapidist, astfel ca acesta a dispus achizitionarea apartamentului.
Banii Loteriei in buzunarele vicepremierului
Pe langa aceste lucruri, scandalos este si faptul ca pentru camaruta din Targu Mures vicepremierul a obtinut o adevarata avere. Cinci miliarde si jumatate de lei vechi, suma ce i-ar face invidiosi pe toti agentii imobiliari. Tunul lui Copos a fost unul urias, demn de predat viitorilor oameni de afaceri care nu tin la principiile morale, daca ne gandim la faptul ca valoarea fostului atelier de reparat televizoare se ridica la doar cateva sute de milioane de lei. O suma nu prea mare totusi, daca ne uitam la restul afacerilor incheiate de patronul conservator.
Cert este ca prin bunavointa camaradului sau, George Copos s-a trezit cu buzunarele mai grele, cu 5,5 miliarde de lei. Pretul supraevaluat si modul in care a fost incheiata aceasta dubioasa afacere se pare insa ca nu deranjeaza pe nimeni. Pentru nimeni nu a contat faptul ca in acel spatiu nu avea cum sa functioneze o agentie Loto si ca in aceste conditii banii cheltuiti de Loteria Romana nu se justificau.
Rapid-Dinamo si Loto
Relatiile stranse dintre George Copos si Nicolae Cristea au iesit la iveala si in momentul in care cei doi, impreuna cu omul de afaceri Gigi Netoiu, au avut o intalnire, in luna mai a anului trecut, la locuinta vicepremierului. Gigi Netoiu a precizat ca motivul acestei intrevederi a fost constituit de doua invitatii la finala Cupei Romaniei la fotbal, pe care omul de afaceri i le-a inmanat vicepremierului. Numai ca este greu de crezut ca aceasta ipoteza este si cea reala. Mai plauzibil este faptul ca intalnirea dintre cei trei a avut ca scop o noua afacere.
George Copos este vicepremier din partea conservatorilor, carora le revine, conform algoritmului politic, sefia Loteriei Nationale. Gigi Netoiu este un personaj implicat pana in gat la Dinamo si in Ministerul de Interne. In acelasi timp, Netoiu era, la acea vreme, interesat si ca institutia in fruntea careia se afla Cristea sa finanteze echipa Dinamo.
La randul lui, Nicolae Cristea facea tot ce ii statea in putinta sa ramana la conducerea Loteriei. Pentru acest lucru avea nevoie, pe langa protectia amicului Copos, si de sprijinul lui Gigi Netoiu. Iar cel din urma putea sa-i ofere acest lucru, prin intermediul mai-marilor din Ministerul de Interne, in schimbul unei sponsorizari acordate de Loterie clubului Dinamo.
DNA a uitat de Cristea si Copos
Departamentul National Anticoruptie (DNA) a anuntat ca face cercetari in legatura cu anumite imobile cumparate de Loteria Romana cu aproximativ 600 de miliarde de lei, care nu pot fi utilizate ca sedii ale companiei. ZIUA a prezentat pe larg modul in care Loteria Nationala a achizitionat spatiile comerciale, pe care ar fi urmat sa le transforme in agentii loto, fara sa fi fost organizate licitatii, asa cum prevede legislatia in cazul institutiilor de stat.
Reprezentantii Loteriei Nationale sustin ca DNA a solicitat companiei, in 18 aprilie 2005, sa puna la dispozitia procurorilor documentele care au stat la baza incheierii contractelor de vanzare-cumparare pentru imobilele din doua orase. Actele au fost inaintate in 20 aprilie 2005 si, potrivit Loteriei Nationale, ele probeaza faptul ca cele doua tranzactii "s-au facut in baza aprobarii Adunarii Generale a Actionarilor Loteriei si au respectat toate cerintele legale in vigoare in materie, conducerea executiva a companiei fiind mandatata sa semneze contractele de vanzare-cumparare".
De asemenea, Loteria Romana a precizat ca toate controalele realizate de autoritatile statului au evidentiat faptul ca "legislatia a fost respectata".
Procurorii sectiei a 2-a din DNA au solicitat Curtii de Conturi sa le fie puse la dispozitie rapoartele intocmite ca urmare a controalelor realizate, in perioada 2003-2005, la Compania Nationala "Loteria Romana". Procurorii anticoruptie au declansat verificari asupra modului in care s-au incheiat contractele de vanzare-cumparare pentru imobilele din Cluj-Napoca si Targu Mures, ca urmare a unui memoriu inaintat DNA si care dezvaluia implicarea vicepremierului intr-un presupus aranjament financiar cu Nicolae Cristea.
Istoria unui concubinaj financiar
Cristea a iubit mereu fotbalul si FRF-ul lui Mircea Sandu. Dar si echipele Rapid si Dinamo. Cum nimic nu este intamplator, va vom prezenta in randurile de mai jos cum s-au desfasurat afacerile din fotbal cu cele ale Loteriei Nationale carmuite de Cristea.
Exista un personaj care il leaga pe Cristea de Copos si de "Nasu" Sandu: Marian Albu! Acesta a fost trezorier si la Rapid si la FRF si la Dinamo. Baiatul lui este director de marketing la Loteria Romana. Toate contractele de sponsorizare ale Loteriei Romane, despre care presa a vuit de-a lungul timpului, au avut drept subiecti cluburile Rapid, Dinamo sau FRF-ul.
Cine doreste sa dezlege itele afacerilor private ale lui Nicolae Cristea trebuie neaparat sa urmareasca si cariera lui Marian Albu. Acesta din urma a lucrat pe rand la Federatia Romana de Fotbal, la BIR cu Cristea, la Rapid cu Copos, la Liga cu Mitica si acum s-a pus in slujba lui Dinamo. Absolut toate aceste entitati au avut legaturi de afaceri cu Loteria Romana a lui Cristea exact in momentul in care Albu trecea pe acolo.
Televizoare marca Rapid
In aceeasi perioada in care Marian Albu a ajuns la Rapid, Loteria Nationala a gasit un bun partener de afaceri in persoana juridica "Ana Electronic". Nu se stie care a fost oferta de la acea vreme, dar Cristea a decis sa cumpere pe banii Loteriei televizoare de la Copos. De doua milioane de dolari! Cristea a sustinut ca televizoarele "rapidiste" erau cele mai bune din lume la acea ora. Zambetul pe care ni-l trezeste o asemenea declaratie nu are nici o valoare in fata profitului fabulos inregistrat de Copos. Pe de alta parte, protocoalele lui Cristea si ale Loteriei se desfasoara mai ales in hotelurile lui Copos. Anumite cladiri au fost inchiriate sau cumparate tot de la boss-ul rapidist. Dar a venit si rasplata. Cristea a ajuns om de baza la Rapid. In conducere.
Dupa Rapid a venit randul lui Dinamo. In afara lui Albu, Cristea mai are o legatura directa cu clubul din Stefan cel Mare. Conexiunea se numeste Urania Moldoveanu si este proprietarul firmei de consultanta "Omniaudit Consulting" care este cenzorul Loteriei Nationale. Aceeasi Urania Moldoveanu este insa partener de afaceri si cenzor intr-un grup de firme conexat cu interesele unuia dintre patronii dinamovisti, Vladimir Cohn. Urania si Cohn sunt parteneri de afaceri in societatea INDUSTRIAL ENGINEERING SA. Probabil nu va mai dura mult si Cristea va deveni, ca si in cazul BIR si Rapid, unul dintre oamenii cu raspundere in clubul Dinamo. Astfel se inchide cercul de interese al Loteriei Nationale si ale lui Cristea in lumea fotbalului romanesc.
Ani de zile, Cristea a urcat pe banii Loteriei Nationale scara sociala. Pentru ca a oferit cat trebuie, cand a trebuit, dar mai ales cui a trebuit, i-au fost oferite functii. Pozitia de lider al Loteriei Nationale, functie a carei longevitatea poate fi comparata doar cu a presedintelui FRF Mircea Sandu, nu i-a fost acordata intamplator. Cristea face parte din vechea garda! Cea a lui Voiculescu. A vechilor afaceristi cu secera si ciocan.
Inceputurile
Inainte de Revolutie, Nicolae Cristea a lucrat in comert exterior timp de 15 ani. Din 1993 si pana acum a ocupat functia de presedinte al singurei societati romanesti care permite romanului sa castige un ban usor: Loteria Nationala.
Pe vremea cand se numea "regia autonoma", Loteria Nationala si Cristea au stabilit bazele unei largi colaborari cu un grup foarte puternic de oameni din sport si afaceri. Incet-incet, relatiile s-au sudat prin milioane de dolari invartiti in acelasi cerc.
In anul 1999, munca lui Nicolae Cristea a fost incununata de succes. O Ordonanta de urgenta, 159/1999 a stabilit infiintarea Companiei Nationale Loteria Romana (CNLR). Din acel moment CNLR nu s-a mai incadrat in categoria autoritatilor sau a institutiilor publice, devenind o societate pe actiuni a carei activitate se desfasoara pe baza de buget propriu de venituri si cheltuieli. In jur de 64 de milioane de dolari pe an. Toti acesti bani i-au fost daruiti lui Nicolae Cristea de catre Ministerul Finantelor si guvernanti sa faca ce vrea cu ei. Cu o singura conditie: sa scoata din cand in cand cate un roman fericit.
Fratia lupilor
Ani de zile, cateva ziare centrale au relatat despre anumite disfunctionalitati ce apareau in rulajul de bani al Loteriei Nationale si mai ales despre conexiunile, cel putin dubioase, dintre Cristea, mai multi membri ai Federatiei Romane de Fotbal si anumiti investitori in sportul cu balonul rotund. Pe vremea cand toti erau novici intr-ale afacerilor, s-au grabit sa-si faca zeci de societati comerciale in care interesele financiare li se ingemanau spre un profit comun. Astfel, au aparut zeci de firme care dovedeau legaturile financiare pe bani de interes public. Dupa cativa ani, majoritatea au realizat ca afacerile "la vedere" sunt periculoase, astfel ca au iesit din parteneriatele care pana mai ieri le aduceau profituri uriase.
O singura firma mai tradeaza vechile legaturi dintre mogulul norocului si prietenii sai: ALEKA IMPEX '96 SRL. Numele firmei poate nu a fost ales intamplator. O "nevinovata" anagramare transforma numele firmei in "Akela", numele sefului haitei de lupi din celebrul roman "Cartea Junglei" al lui Kipling. Din "Aleka Impex '96" inca fac parte Nicolae Cristea, presedintele CNLR, Marian Albu, celebrul finantist al FRF, Rapid si Dinamo, si Cristian Bivolaru, in prezent mana "stanga" a presedintelui FRF Mircea Sandu.
Pentru toti acesti asociati, Romania a devenit o jungla in care privatizarea Loteriei Nationale reprezinta apogeul carierei lor de animale urbane de prada.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.