Rusia si Ucraina si-au rezolvat disputa cu privire la gazele naturale, incheind un contract pe cinci ani privind livrarea de gaze catre Ucraina, informeaza Rompres. In conformitate cu acest document, semnat in noaptea de marti spre miercuri de lideri
Rusia si Ucraina si-au rezolvat disputa cu privire la gazele naturale, incheind un contract pe cinci ani privind livrarea de gaze catre Ucraina, informeaza Rompres. In conformitate cu acest document, semnat in noaptea de marti spre miercuri de liderii celor doua companii - Gazprom si Naftogaz -, concernul rus livreaza gaz rusesc companiei RosUcrEnergo la pretul de baza de 230 de dolari pe mia de metri cubi.
"Gazprom va vinde gaz la pretul de 230 de dolari pe mia de metri cubi companiei RosUcrEnergo, iar aceasta va amesteca acest gaz cu cel livrat de companii din Asia Centrala (Turkmenistan, Kazahstan, Uzbekistan). Drept urmare, la frontiera ruso-ucraineana pretul mediu al gazelor livrate de RosUcrEnergo va fi de 95 de dolari pentru mia de metri cubi, cu un pret de tranzit de 1,6 dolari pe o suta de km", a explicat purtatorul de cuvant al Gazprom Serghei Kuprianov. El a precizat de asemenea ca in aceste conditii cantitatea de gaz livrata de Rusia Ucrainei va fi ceva mai mica decat in 2005, si anume de 17 miliarde metri cubi.
Presedintele ucrainean Viktor Iuscenko a salutat ieri incheierea acordului ruso-ucrainean privitor la pretul gazelor naturale, estimand ca economia ucraineana este gata sa plateasca un pret mai ridicat pentru aceasta resursa. "Economia ucraineana este pregatita sa faca fata noilor conditii de piata", afirma Iuscenko intr-un comunicat publicat pe site-ul presedintiei ucrainene.
Ucraina reduce consumul de gaze
Premierul ucrainean Iuri Ehanurov a declarat, ieri, ca Ucraina a tras invataminte din criza avuta cu Moscova si ca de acum inainte isi va reduce "intr-o maniera drastica consumul sau de gaze naturale". "Concluzia este ca o reala independenta a Ucrainei nu este posibila decat in conditiile unei independente energetice", a subliniat seful Guvernului de la Kiev in cadrul unei conferinte de presa. "Noi consumam foarte mult gaz si vom face tot posibilul pentru a reduce intr-o maniera drastica consumul de gaz", a promis premierul Ehanurov, adaugand ca pentru aceasta trebuie modernizata industria ucraineana, in special cea siderurgica. Conform normelor internationale, consumul normal anual de gaze naturale este de un miliard de metri cubi la un milion de persoane, a mai indicat premierul Iuri Ehanurov. In aceasta situatie, a adaugat el, cei 48 de milioane de ucraineni ar trebui sa consume 48 miliarde de metri cubi de gaze si nu 76 miliarde de metri cubi, cat consuma in prezent.
Reuniune de urgenta la Bruxelles
Comisarul european pentru energie, Andris Piebalgs, s-a declarat "bucuros" ca Rusia si Ucraina au ajuns la un acord privind pretul gazelor naturale, care "satisface" ambele parti. "Suntem bucurosi ca ambele parti sunt satisfacute de acord", a declarat miercuri comisarul european, la sosirea sa la o reuniune de urgenta a expertilor in materie de energie ai Uniunii Europene (UE), la Bruxelles. "Am vorbit cu ambele parti, Rusia si Ucraina, in dimineata aceasta, si cele doua parti si-au exprimat satisfactia dupa ce au incheiat acordul", a adaugat oficialul.
Chisinaul continua negocierile
Republica Moldova continua negocierile cu Gazprom privind livrarile de gaze naturale. "In momentul de fata, negocierile cu delegatia moldoveana continua, iar pe masura ce vor fi realizate unele intelegeri, acestea vor fi anuntate imediat", au declarat surse din cadrul biroului de presa al companiei Gazprom, adaugand ca la discutii participa presedintele Moldova-Gaz, Ghenadie Abaskin, si reprezentanti ai grupului rusesc.
Bulgaria, urmatoarea pe lista
Rusia doreste sa impuna si Bulgariei un pret dublu, pentru gazele naturale pe care i le vinde. Prin purtatorul sau de cuvant, Serghei Kuprianov, concernul rus Gazprom a avertizat Bulgaria ca va trebui sa accepte dublarea in acest an, pana la 230-260 de dolari, a pretului pentru mia de metri cubi de gaze livrate. Informatia a fost confirmata miercuri de ambasadorul Rusiei la Sofia, Anatoli Potapov, care, potrivit Radio Romania-Actualitati, a amintit ca o astfel de clauza exista in acordul privind importul si tranzitarea gazelor rusesti. Ministrul bulgar al Economiei si Energeticii, Rumen Ovcearov, a fost deja invitat pentru tratative la Moscova. Incepand cu 1 ianuarie ac, compania Bulgargaz a majorat pretul pe piata interna cu 7,15%, pana la echivalentul a 216 dolari. Ministrul Rumen Ovcearov a avertizat ca Sofia nu este dispusa sa accepte modificarile la actualul acord propuse de GazExport. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.