Sub titlul "Francisco de Goya: 1746-1828", Muzeul de Istoria Artei din Viena gazduieste, pana pe 29 ianuarie, prima expozitie monografica Goya din Austria (deschisa in 17 octombrie 2005). Realizata in colaborare cu Muzeul de Stat din Berlin si Muzeul
Sub titlul "Francisco de Goya: 1746-1828", Muzeul de Istoria Artei din Viena gazduieste, pana pe 29 ianuarie, prima expozitie monografica Goya din Austria (deschisa in 17 octombrie 2005). Realizata in colaborare cu Muzeul de Stat din Berlin si Muzeul Prado din Madrid, expozitia reuneste circa 70 de picturi, 35 de desene si 11 tapiserii ale marelui pictor spaniol. Exponatele provin in mare parte de la Muzeul Prado, dar si din colectii particulare (majoritatea ale unor nobili spanioli) si din alte muzee europene si americane. Cele mai mici lucrari etalate sunt trei miniaturi din fildes, care masoara fiecare cate cinci centimetri.
Cunoscut ca "artist al contradictiilor" si acuzat uneori chiar de oportunism, Goya a oscilat permanent intre statutul sau de pictor al curtii si, in acest context, de portretist preferat al aristocratiei spaniole si cel de martor artistic al celor mai ascunse spaime umane. Lucrarile ce au luat insa nastere din aceasta contradictie il situeaza pe Goya intre cei mai mari pictori spanioli, alaturi de Diego Velasquez in secolul al XVII-lea si Pablo Picasso in secolul XX.
Acesta este probabil si principalul motiv al succesului rasunator de care s-a bucurat expozitia de la Viena. Din interes sau din pura curiozitate, vizitatorii au luat cu asalt inca din prima saptamana Muzeul de Istoria Artei, astfel incat la sfarsitul primelor sapte zile s-a inregistrat incredibila cifra de 25.000 de vizitatori. Daca, in medie 3000 de persoane viziteaza zilnic expozitia, un record absolut a fost stabilit de ziua Austriei, cand 8000 de vienezi s-au inghesuit sa admire lucrarile lui Goya. Expozitia a fost asigurata contra sumei de 650 de milioane de euro, cel mai mare pret platit vreodata de Muzeul care o gazduieste.
Pe langa atractia pe care o exercita expozitia in sine, succesul este sporit si de programele oferite publicului. In afara de un catalog obisnuit al expozitiei, organizatorii au venit si in intampinarea celor mici cu un cataolg special pentru copii. "Goya-Exclusiv" este o alta oferta ingenioasa: cei care doresc sa savureze expozitia intr-un cadru mai intim, pot obtine contra unei sume (20 de euro), pe langa un bilet de intrare, un ghid audio si un pahar de sampanie. Duminica este zi de brunch artistic: incepand cu orele 11.00, vizitatorii pot servi micul dejun, urmat apoi de un tur al muzeului: unul pentru adulti, si altul destinat in exclusivitate copiilor. Expozitia se va inchide cu un dineu ce are ca scop strangerea de fonduri pentru renovarea Galeriei Minunilor din cadrul Palatului Ambrass din Innsbruck. (L.I.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.