Criza gazelor rusesti a provocat o noua problema: mai exact a pretul pe care romanii il platesc pentru gazele importate din Federatia Rusa este normal sau nu, este comparabil cu cel al tarilor din jur sau nu. Pe de o parte, ministrul Economiei, Co
Criza gazelor rusesti a provocat o noua problema: mai exact a pretul pe care romanii il platesc pentru gazele importate din Federatia Rusa este normal sau nu, este comparabil cu cel al tarilor din jur sau nu. Pe de o parte, ministrul Economiei, Codrut Seres (foto), declara ca la granita Romaniei gazul ajunge la un pret compatibil cu cel de la granita Germaniei, de circa 270 dolari/1000 mc. Diferente apar si din cauza taxelor vamale, a accizelor, TVA-ului etc. Pe de alta parte, BBC anunta ca Romania plateste cel mai mare pret pentru gaze, de 285 dolari/1000 mc. Informatia provine, cel mai probabil, de la Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale. ANRGN a estimat pentru primul trimestru al acestui an gazul importat din Rusia la 285 dolari/1000 mc. Autoritatea este condusa de Stefan Cosmeanu si se afla in subordinea directa a primului-ministru.
WIEE, firma mixta Gazprom-Wintershall, prin care se importa gaze in Romania a refuzat sa faca precizari privind pretul gazelor, precum si privind problemele aparute cu cateva zile in urma in aprovizionarea cu gaze a Romaniei. Intrebarea care se ridica este de ce a ajuns Romania sa plateasca, conform BBC, cel mai mare pret pentru gazele rusesti. Suntem prosti sau corupti? (G.M.)
Din 1993, Romania n-a mai importat gaze direct de la Gazprom, ci numai prin intermediari. Practic, majoritatea celor implicati au declarat ca "asa au vrut rusii". Unii au explicat dorinta Gazprom de a apela la intermediari prin aceea ca exista suficient de multi sefi in cadrul grupului rusesc care ar vrea si ei sa puna mana pe comisioane grase, fara durere de cap. Altii au spus ca principalul motiv pentru care Gazprom a apelat la intermediari l-a constituit "responsabilitatea". Concernul n-a mai vrut ca lumea sa dea vina pe rusi cand scade presiunea la gaze, fie din cauza frigului, fie pentru ca n-au fost platite gazele, iar furnizarea acestora a fost restrictionata. Practic, rusii au vrut sa dicteze tot, dar fara sa li se impute nimic. Si asa au aparut companiile intermediare. Una dintre acestea este Wintershall. Aceasta a fost infiintata in anul 1894, de catre Heinrich Grimberg si Carl Julius Winter, iar din 1969 a devenit membra a concernului BASF, care detine 100% din actiunile Wintershall. Totusi, cea mai mare dezvoltare a Wintershall a avut loc dupa 1990, cand a incheiat un parteneriat strategic cu Gazprom. De altfel, in 1993 s-a infiintat si prima companie mixta Gazprom - Wintershall, denumita Wingas. Dupa aceea au fost infiintate mai multe companii mixte intre cele doua societati, majoritatea in Elvetia, unele dintre acestea fiind WIEE si WIEH, in care Gazprom si Wintershall detin cote egale, de 50%. In plus, din boardul de supervizori al Wintershall face parte si Alexander G. Ananenkov, care este director adjunct in bordul directorilor executivi al Gazprom. Adica legaturile intre nemti si rusi sunt dintre cele mai puternice. Practic, desi responsabilii romani in domeniu declara ca importurile de gaze rusesti se fac prin intermediul Wintershall, de fapt acestea sunt facute prin WIEE si WIEH.
Singura companie agreata
In plus, in 1993, cand s-a trecut la importuri prin intermediari, WIEE era singura companie existenta pe piata romaneasca agreata de Gazprom. Cel mai mare consumator de gaze din Romania din acel moment era RENEL, care avea in componenta toate termocentralele din tara. In 1999, contractul de import dintre RENEL (devenit CONEL si apoi restructurat, astfel incat termocentralele au fost reunite in Termoelectrica) si WIEE a fost prelungit pana in 2012. In 2003, Termoelectrica a fost restructurata si a aparut sucursala de la Bucuresti, Elcen, iar contractul cu Wintershall a fost splitat. De altfel, conform contractului initial, din 1993, termocentralele stransesera datorii de circa 200 de milioane de dolari (in special din penalitati) la gaze, iar cu ocazia splitarii contractului negociatorii romani au reusit sa obtina stergerea acestor datorii. In fine, in luna noiembrie a anului trecut, contractul a fost din nou prelungit pana in anul 2030.
De remarcat, in nici una dintre tari Gazprom nu mai exporta direct, ci prin intermediari. Astfel, tot Wintershall aduce gazele rusesti in Bulgaria, Grecia si Germania. In toate tarile europene in care se vand gaze rusesti, Gazprom foloseste, pentru intermediari, aceeasi formula de stabilire a pretului, care tine cont de preturile internationale a doua tipuri de pacura si a motorinei. In plus, formula include si un discount. Acesta depinde de mai multi factori, cei mai importanti fiind cantitatea de gaze cumparata si plata in avans.
Import de 7 miliarde de metri cubi
De mentionat, Romania consuma circa 18 miliarde metri cubi de gaz anual, din care 6-7 miliarde din import. Spre comparatie, Germania importa din Rusia aproape 40 miliarde mc de gaz. Astfel, pretul gazului este aproximativ acelasi peste tot. "Aceasta este politica rusilor, de a apela la intermediari agreati, afiliati, controlati de Gazprom. Trebuie sa reamintesc ca nu statul roman cumpara gaze. Exista o companie, WIEE, care importa gaze rusesti si pe care le vinde companiilor din Romania, unele de stat (cum este ELCEN), altele private (cum sunt Distrigaz Nord si Sud)", ne-a declarat ministrul Economiei, Codrut Seres. "O alta problema o reprezinta conductele de gaze, din Rusia pana in Romania, toate acestea apartinand Gazprom. Si la mine la cabinet au venit diversi, care mi-au spus ca pot aduce gaze la preturi mult mai mici. Le-am cerut acordul Gazprom pentru folosirea conductelor, pentru a fi sigur ca pot face aceste livrari si nu ramanem fara gaze in mijlocul iernii. Bineinteles ca nu s-au mai intors. Gazprom nu-si da acordul decat celor pe care ii agreeaza.
In ceea ce priveste pretul, se fac unele confuzii. 285 dolari/1000 mc este pretul estimat de Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale (ANRGN) pentru primul trimestru al acestui an. Totusi, am inteles ca WIEE a incheiat contracte de furnizare cu consumatori locali (gen distrigazuri) pentru preturi sub 280 dolari/1000 mc la granita. Oricum, am cerut toate contractele de achizitie a gazelor incheiate de companiile detinute de stat sau anterior privatizarii societatilor, ca sa-mi pot face o imagine. Pe de alta parte, preturile de 240 dolari/1000 mc vehiculate pentru tarile membre UE, reprezinta o medie a anului trecut, iar in aceasta privinta media pentru Romania este de circa 235 dolari/1000 mc in 2005. S-a discutat despre pretul platit de Bulgaria pentru gazele rusesti. De fapt, Bulgaria primeste gaze rusesti sub trei forme: cumparate de la WIEE, ca plata, compensare, a unor datorii ale fostei URSS si ca plata a serviciului de tranzit. Probabil ca media este sub media platita in Romania, dar plata pentru gazele importate prin WIEE este aproximativ aceeasi cu ce se plateste in Romania", a explicat ministrul Seres. El a remintit ca este de asteptat ca pretul international al titeiului sa nu scada, pe perioada medie si lunga, ba dimpotriva, sa creasca. Pretul gazelor, in conditiile in care nu exista o bursa a acestora, tine cont de cel al petrolului, cu un decalaj de circa 9 luni. "In aceste conditii, trebuie sa avem o strategie energetica adaptata acestor probleme. (Gabi MOROIANU)
Statul Pretul per 1000/m.c.
Romania 285 dolari
Uniunea Europeana 240 dolari
Ucraina 230 dolari
Uniunea Europeana/Tarile Baltice 120 dolari
Georgia 110 dolari
Armenia 110 dolari
Belarus 47 dolari
Pretul la gaz estimat de ANRGN: 285 de dolari pe mia de metri cubi
Companiile romanesti platesc pentru gazele rusesti un tarif la fel de ridicat ca si cele nemtesti. Anul trecut, de exemplu, pretul mediu platit in tarile UE pentru gazele importate de la Gazprom a fost de circa 240 dolari/1000 mc, in timp ce in Romania acesta a ajuns la aproximativ 235 dolari/1000 mc. Anul acesta, avand in vedere ca gazele au ca pret de referinta pe cel international al titeiului cu un decalaj de 9 luni, pretul, evident, va urca. Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale (ANRGN) a estimat, pentru primul trimestru al anului, un pret mediu de 285 dolari/1000 mc. Totusi, ministrul Economiei, Codrut Seres, anunta, la Realitatea TV, ca preturile platite de Distrigaz Nord si Distrigaz Sud pentru gazele rusesti sunt de 268 dolari/1000 mc, respectiv 272 dolari/1000 mc. In plus, el a afirmat ca la granita preturile din Romania sunt la fel ca cele din Germania. Pe de alta parte, BBC anunta ca dintre toate tarile europene care achizitioneaza gaze naturale din Federatia Rusa, Romania plateste din acest an cel mai mare pret, respectiv 285 de dolari pe mia de metri cubi. Asta in timp ce tarile Uniunii Europene cumpara gaze naturale rusesti cu 240 de dolari mia de metri cubi. Cel mai mic pret il plateste Belarus, unul dintre aliatii neconditionati ai Moscovei, adica 47 de dolari pe mia de metri cubi. Armenia si Georgia platesc cate 110 dolari, iar tarile baltice 120 de dolari pentru mia de metri cubi gaze naturale.In politica scumpirilor anuntate de Moscova a fost inclusa fara un avertisment prealabil si Republica Moldova, careia i s-au cerut cu 50 de dolari mai mult pe mia de metri cubi, actualul tarif fiind de 110 dolari.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.