Pachetul de legi vizand reforma sistemului sanitar va fi rediscutat, astazi, de Colegiul Minsterului Sanatatii (MS), iar daca va fi adoptata varianta finala, documentele vor fi retrimise ministerelor care trebuie sa le avizeze, a declarat ieri, pentr
Pachetul de legi vizand reforma sistemului sanitar va fi rediscutat, astazi, de Colegiul Minsterului Sanatatii (MS), iar daca va fi adoptata varianta finala, documentele vor fi retrimise ministerelor care trebuie sa le avizeze, a declarat ieri, pentru Mediafax, ministrul Eugen Nicolaescu. "Am primit observatiile fiecarui minister. Spre norocul nostru, majoritatea reprezinta chestiuni de forma si nu de fond. Propunerile si observatiile vor fi analizate cu initiatorii legilor din MS, acestia urmand sa verifice care modificari ar putea fi acceptate si care nu", a mai spus Nicolaescu. El crede ca, pana pe 10 ianuarie, va fi gata forma finala a proiectelor de legi. Ministrul a precizat ca pachetul de legi privind reforma in Sanatate va ajunge in atentia unei case de avocatura inainte de a fi depus la Guvern. Potrivit acestuia, casa de avocatura care va superviza pachetul de legi este din Bucuresti si va juca rolul unui "cap limpede", astfel incat eventualele neconcordante sau chiar erori sa poata fi indreptate inainte ca documentul sa fie depus la Guvern.
Dupa ce va avea si avizul avocatilor, pachetul de legi va ajunge pe masa Executivului. La inceputul lunii decembrie a anului trecut, premierul Calin Popescu Tariceanu anunta ca posibilitatea ca Executivul sa isi asume raspunderea asupra pachetului de legi privind reforma sistemului de sanatate reprezinta o optiune deschisa, apreciind ca dezbaterile parlamentare asupra unui pachet voluminos de legi ar putea intarzia adoptarea documentului si ar modifica drastic continutul. Tariceanu a afirmat ca la nivelul Parlamentului "se intersecteaza diferite interese" si ca dezbaterile asupra pachetului voluminos de legi privind sistemul de sanatate s-ar desfasura pe o perioada nedeterminata si, in cel mai rau caz, ar modifica drastic continutul documentului, afectand procesul de reforma in domeniu. Premierul a precizat ca o decizie finala in acest sens va fi adoptata in momentul in care pachetul de legi va fi prezentat Guvernului spre aprobare.
Legea farmaciei se discuta la Bruxelles
Executivul isi propune ca prin acest pachet de legi sa amelioreze calitatea serviciilor medicale si sa separe clar atributiile functiilor de conducere fata de cele specifice functiilor profesionale, respectiv intre functia de director de spital si cea de medic. Premierul amintea ca, in prezent, se inregistreaza cazuri in care o persoana este atat medic, profesor universitar, decan si sef de clinica, cat si parlamentar si presedinte al unei organizatii profesionale, un cumul de functii care conduce la conflicte de interese si creeaza conditiile unei gestionari deficiente a unitatilor spitalicesti din punct de vedere administrativ si financiar. Singurul document care va fi asumat mai tarziu este proiectul legii farmaciei. In acest caz, expertii MS, impreuna cu ministrul Nicolaescu, vor pleca la Bruxelles, in jurul datei de 15 ianuarie, pentru a dezbate, cu expertii Uniunii Europene, forma finala a legii. "Sigur, trebuie sa tinem cont de parerea expertilor europeni, dar si de interesele si nevoile noastre", a adaugat ministrul. Nicolaescu a precizat ca va sta la Bruxelles "cat va fi nevoie" pentru definitivarea proiectului legii farmaciei.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.