Crestin-socialii germani raman pesimisti fata de o aderare a Romaniei la Uniunea Europeana in 2007 - punand sub semnul intrebarii si data de 2008, informeaza postul german de radio Deutsche Welle. Mesajul a fost transmis de purtatorul de cuvant pe
Crestin-socialii germani raman pesimisti fata de o aderare a Romaniei la Uniunea Europeana in 2007 - punand sub semnul intrebarii si data de 2008, informeaza postul german de radio Deutsche Welle. Mesajul a fost transmis de purtatorul de cuvant pe probleme europene al Uniunii Crestin Sociale (CSU) din Parlamentul de la Berlin, Thomas Silberhorn in cadrul unui interviu acordat Deutsche Welle, realizat de Robert Schwartz. CSU si-a manifestat in repetate randuri scepticismul fata de aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, in prezent fiind principalul partener al Coalitiei Crestin Democrate aflate la guvernare impreuna cu Partidul Social Democrat German. Inca de la sfarsitul anului trecut, surse diplomatice germane au indicat faptul ca se preconizeaza amanarea aderarii Romaniei la Uniunea Europeana.
Uniunea Europeana pare sa fi intrat sub zodia scepticismului. Presedintele Austriei, care a preluat presedintia Uniunii Europene a declarat saptamana trecuta ca "Uniunea Europeana nu se poate extinde la nesfarsit"- fiind putin probabila aderarea unor tari ca Ucraina si Republica Moldova.
Romania si Bulgaria prezinta deficite serioase
Noua presedintie austriaca a UE si-a definit clar prioritatile pentru urmatoarele sase luni, printre care se numara si integrarea Romaniei si Bulgariei in UE in 2007. Nici dvs. nu puneti in discutie integrarea acestor doua tari, dar ati avertizat fata de o extindere pripita a UE, fata de ratificarea prematura in Bundestag-ul german a tratatelor de aderare. Ce inseamna, concret, propunerea dvs.?
Este adevarat, noi sustinem integrarea in UE a Romaniei si a Bulgariei, dar cerem ambelor state sa indeplineasca criteriile de aderare pana in momentul integrarii si nu mai tarziu. Concret inseamna ca tratatele de aderare ar trebui ratificate in Bundestag doar in momentul in care Romania si Bulgaria indeplinesc conditiile in totalitate. Pana acum nu este cazul, iar in raportul Comisiei Europene din toamna trecuta sunt prezentate deficite serioase, de exemplu in domeniul combaterii coruptiei sau in cel al justitiei. De aceea asteptam raportul suplimentar si decisiv din primavara 2006. Daca nu vor avea loc schimbari substantiale in domeniile criticate, atunci va trebui sa ne gandim care va fi momentul potrivit - in interesul ambelor parti - pentru aderarea celor doua tari: 2007 sau 2008 sau chiar mai tarziu.
Cu alte cuvinte, avertismentul dvs. depaseste chiar si termenul 2008, prevazut in clauza de salvgardare introdusa de Comisia Europeana in tratatele de aderare? Consiliul European exclude o depasire a termenului de integrare dincolo de 2008!
Tocmai aceasta este problema, asupra careia vreau sa avertizez. Conform clauzei de salvgardare, integrarea se va produce in orice caz cel mai tarziu in 2008, chiar si in situatia in care criteriile de aderare nu vor fi indeplinite. De aceea cred ca prin ratificarea tratatului in baza acestei clauze, anulam orice posibilitate pentru indeplinirea criteriilor de catre Bulgaria si Romania. Daca ar putea intra in 2008, indiferent de situatie, atunci ar disparea orice motivatie pentru indeplinirea criteriilor. Ar fi gresit sa ratificam tratatele inaintea indeplinirii acestor criterii in speranta ca problemele vor fi rezolvate dupa aderarea celor doua tari.
In concluzie, Statele care au ratificat deja tratatele de aderare a Romaniei si Bulgariei au comis o greseala? Amintesc aici doar cazul Italiei, care a ratificat documentele cu cateva zile inaintea sfarsitului de an.
Nu. Trebuie sa acordam fiecarui stat membru libertatea de a evalua stadiul integrarii si de a ratifica tratatele de aderare. Baza o constituie raportul de progres elaborat de CE ca cel programat sa fie prezentat in primavara 2006. Noi vom efectua o evaluare proprie. Daca vreti, exista doua scoli de gandire: Una sustine ratificarea tratatelor, iar in cazul in care conditiile nu sunt indeplinite, va fi activata clauza de salvgardare, iar integrarea va avea loc in 2008. Insa aceasta procedura presupune mai intai propunerea activarii clauzei din partea CE, iar apoi gasirea majoritatilor necesare in Consiliul Ministerial. Eu nu vreau sa ne bazam pe o procedura de acest gen. As prefera ca ratificarea sa se produca dupa ce se va prefigura indeplinirea criteriilor de catre Romania si Bulgaria. In concluzie, aici se pune problema termenului de aderare si a procedurii pe care o vom aplica.
E nevoie sa asteptam raportul din primavara
Exista o majoritate in Bundestag-ul german pentru propunerea dvs.?
Nu este vorba, inca, despre o propunere formala depusa in Parlamentul Federal. Dar va fi nevoie sa discutam si-apoi sa luam o decizie, cum vom proceda referitor la ratificare. Daca dorim sa integram Romania si Bulgaria in 2007 sau - prin activarea clauzei de salvgardare - in 2008, atunci ratificarea in Bundestag ar trebui sa se produca inca anul acesta. E nevoie sa asteptam raportul CE din primavara, iar apoi, in baza acestui document, sa facem o evaluare proprie. Nu ne pripim, dar Romania si Bulgaria trebuie sa fie constiente ca aceste conditii de aderare, elaborate si stabilite de comun acord, nu au un efect placebo, ci trebuie indeplinite intocmai. Daca am inchide unul sau chiar ambii ochi in cazul Romaniei si Bulgariei, am periclita intreaga politica de extindere, consistenta strategiei extinderii UE. La fiecare urmatoare integrare - fie a Croatiei, a Turciei sau a oricarui alt candidat - ar trebui sa avem in vedere ca am facut concesii Romaniei si Bulgariei. De aceea, pozitia noastra e clara si am exprimat-o in mod repetat: Conditiile de aderare trebuie indeplinite si abia apoi tratatele pot fi ratificate.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.