Preconizata integrare la 1 ianuarie 2007 si posibilele alegeri anticipate sunt reperele prin care partidele politice vad acest an. Toti vorbesc despre acest an ca despre unul decisiv pentru aderarea la Uniunea Europeana si promit ca vor face tot ce l

Preconizata integrare la 1 ianuarie 2007 si posibilele alegeri anticipate sunt reperele prin care partidele politice vad acest an. Toti vorbesc despre acest an ca despre unul decisiv pentru aderarea la Uniunea Europeana si promit ca vor face tot ce le sta in putinta pentru ca acest tel sa fie atins.
In privinta alegerilor anticipate, parerile sunt impartite, iar cele impotriva sunt justificate tot prin faptul ca nimic nu trebuie sa puna in pericol integrarea europeana.

PNL: An decisiv

Pentru liberali, prioritara este integrarea. Senatorul Teodor Melescanu, vicepresedinte al PNL, este convins ca 2006 va fi un an decisiv pentru Romania, pentru ca este anul premergator aderarii la Uniunea Europeana. "Este ultimul an in care Romania se mai afla in afara Europei, avand in vedere ca in 2007 se va integra in UE", a declarat Melescanu. Liderul liberal spera ca va fi un an mai bun si ca tara noastra va fi mai ferita de vitregiile naturii. Si senatorul Puiu Hasotti incepe anul cu gandul ca va fi mai bine, apreciind ca 2006 va fi un an deosebit de important, un an decisiv pentru istoria postcomunista a Romaniei.

Optimism la UDMR

Presedintele UDMR, Marko Bela, considera ca integrarea trebuie sa fie pentru noi toti principalul obiectiv, astfel incat acest an sa fie ultimul in afara UE, iar din 1 ianuarie 2007 sa incepem un nou capitol al istoriei contemporane. Dezvoltarea infrastructurii, descentralizarea, dezvoltarea Ardealului sunt cateva dintre obiectivele restante, pe care Marko Bela spera sa le vada transformate in realitate, in acest an. Pentru UDMR, proiectul de lege privind statutul minoritatilor ramane prioritatea zero.
Doua subiecte au marcat anul trecut viata politica: alegerile anticipate si schimbarea presedintilor celor doua Camere. In opinia vicepremierului, si in acest an vor fi reluate periodic discutiile privind organizarea alegerilor inainte de termen. "UDMR nu se teme de anticipate, insa, in interesul aderarii, nu ne putem permite acest lucru", a subliniat Marko Bela. In privinta schimbarii presedintilor celor doua Camere, vicepremierul sustine ca liderii coalitiei nu au discutat daca acest obiectiv ramane o prioritate pentru 2006, insa, in opinia sa, "important este ca Parlamentul sa functioneze, iar daca actualii presedinti respecta regulamentul, atunci totul este in ordine". Divergentele dintre PD si UDMR pe tema statutului minoritatilor l-au determinat pe presedintele Uniunii sa afirme ca, in cadrul coalitiei, se poate vorbi de relatii la nivel de partide si nu de aliante.

PD, "condamnat" sa mearga alaturi de UDMR

Democratii isi vor stabili prioritatile in aceasta luna. Presedintele PD, Emil Boc, exclude din start organizarea unor alegeri anticipate in acest an, considerand ca acest lucru ar afecta integrarea in UE. Dupa ce anul trecut activitatea parlamentara a fost blocata mai bine de jumatate de an in incercarea coalitiei de a schimba presedintii celor doua Camere, la inceputul lui 2006 Emil Boc lasa subiectul cu pricina in asteptare, afirmand ca "nu mai este o prioritate pentru acest moment", cand integrarea este pe primul plan.
La nivelul Aliantei, liderul democrat este sigur ca nu vor fi probleme de colaborare, iar liderii celor doua formatiuni vor actiona unitar, ca si pana acum. Intrebat ce parere are despre afirmatia presedintelui UDMR Marko Bela, potrivit careia, in cadrul coalitiei, se poate vorbi de relatia intre partide, Emil Boc a spus ca perceptia colegului sau din Uniune este una gresita, pentru ca "Alianta a avut intotdeauna un punct de vedere unitar" si asa va fi si in ceea ce priveste statutul minoritatilor. Referindu-se la colaborarea cu UDMR, liderul PD a spus ca "relatiile sunt bune". "Suntem condamnati sa mergem impreuna", a adaugat Boc.

PC nu vrea anticipate

Ne dorim ca in anul 2006 agenda clasei politice sa corespunda cu cea a electoratului, ne-a declarat Bogdan Ciuca, vicepresedinte al Partidului Conservator. Cat priveste ideea anticipatelor, vehiculata tot anul 2005 si care ramane si pe agenda acestui nou an, conservatorul spune ca partidul sau este pregatit si pentru acest proces. Dar, a adaugat el, "acestea ar fi strict in favoarea clasei politice si nu a cetatenilor". Aceasta pentru ca, a aratat el, implica cheltuieli uriase, agitatie politica si vor costa tara atat din punct de vedere al integrarii europene, cat si al relatiei politicului cu cetatenii, "o relatie ce va fi compromisa".
In ceea ce priveste PC, partidul isi doreste sa-si consolideze electoratul, iar Ciuca s-a aratat optimist in acest sens, pentru ca, a spus el, "la alegerile locale partiale ne-am situat pe locul trei, cu opt procente". De asemenea, conservatorii vor lupta "cu incapatanare" pentru a fi votata Legea ilicitului, pentru reducerea TVA-ului la produsele alimentare de baza si impotriva Legii statutului minoritatilor.

Guvernul ne promite integrarea

Premierul Calin Popescu Tariceanu a promis ca Romania va adera la Uniunea Europeana pe 1 ianuarie 2007. Iar pentru ca acest obiectiv sa devina realitate, el si-a luat angajamentul ca Guvernul va apasa pedala de acceleratie pentru pregatirile de aderare. "In primul rand, pana in aprilie 2006 ne-am programat indeplinirea masurilor semnalate in Raportul de monitorizare cu stegulete rosii si galbene, precum si a celor care au termene in aceasta perioada. In al doilea rand, pana la sfarsitul anului 2006, vom continua sa aplicam acquis-ul comunitar, conform angajamentelor europene", a afirmat premierul.
Printre domeniile in care Executivul si-a propus sa actioneze cu prioritate se numara preluarea noului acquis comunitar in domeniul achizitiilor publice; interoperabilitatea sistemelor IT in domeniul impozitelor; intarirea capacitatii administrative a tuturor organismelor de la nivel national, regional si local implicate in utilizarea fondurilor structurale; imbunatatirea protectiei mediului si diminuarea poluarii industriale. "Va asigur ca Guvernul pe care il conduc are vointa politica sa faca toate demersurile necesare aderarii la UE in 2007 si modernizarii accelerate a Romaniei", promite premierul Tariceanu.

Nastase prevede probleme

Presedintele executiv al PSD, Adrian Nastase, nu este prea optimist in privinta acestui an. "Vom avea probleme, vor fi si tensiuni sociale, s-ar putea sa apara si instabilitate politica, dar va trebui sa fim intelepti, in asa fel incat sa nu dam apa la moara celor care ar dori ca Romania sa nu intre in UE sau sa intre mai tarziu, in 2008, sau cu un alt val de integrare", a declarat liderul PSD la Brasov, unde a participat la micro-revelionul organizatiei municipale a PSD.
"Speram intr-un an 2006 in care solutiile noastre sa fie ascultate, sa fie auzite mai bine", a spus Nastase. Presedintele executiv al PSD, care a participat la micro-revelion impreuna cu sotia, a mai precizat ca doreste ca anul 2006 sa ne duca la un 1 ianuarie 2007 in care Romania sa fie cu adevarat o tara europeana din punctul de vedere al apartenentei la UE.
El s-a aratat pesimist si in ceea ce priveste cresterea economica in 2006, despre care crede ca va fi zero.

PRM vrea anticipate

Potrivit vicepresedintelui Lucian Bolcas, pentru PRM exista o singura prioritate pentru anul 2006, si anume "cresterea in forta politica manifestata pana acum". In opinia lui Bolcas, dificultatile sunt create de actuala guvernare, care balanseaza intre amatorism si totala incompetenta, iar singura solutie pentru a pune capat acestui haos sunt alegerile anticipate. "Anticipatele sunt impetuos necesare, ar trebui sa aiba loc in primavara si sa nu tina cont de raportul de tara programat pentru luna mai".
"Ideea declansarii unor alegeri inainte de termen ar trebui sa fie total indiferenta de prezentarea raportului de tara, intrucat maniera in care este exprimata democratia in Romania nu influenteaza aderarea la UE", a explicat vicepresedintele PRM.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.