Cu putin timp inainte sa implineasca 48 de ani (8 decembrie), Stefan Hrusca a revenit in tara, pentru a doua oara anul acesta, sa-si promoveze noul album de colinde - "Iarasi flori dalbe..." "dupa ce-l definitivase asta vara, in ce au mai autentic ac
Cu putin timp inainte sa implineasca 48 de ani (8 decembrie), Stefan Hrusca a revenit in tara, pentru a doua oara anul acesta, sa-si promoveze noul album de colinde - "Iarasi flori dalbe..." "dupa ce-l definitivase asta vara, in ce au mai autentic aceste bijuterii muzicale de sorginte romaneasca, alese-culese din sipetul inconfundabil al taranilor Vaii Izei, unde se afla si satul sau Ieud. Si-a sarbatorit nasterea printre prieteni si admiratori, urmand un turneu de colinde, pana chiar in ziua de Craciun. In dimineata urmatoare insa va lua avionul spre Canada, pentru a fi de Sfantul Stefan (27 decembrie) in mijlocul familiei (formate din sotia, moldoveanca, Geanina, baietelul Stefan si fetita Andra), care-i duce dorul luni de zile, cat e plecat din casa, pentru turnee Acasa si-n toata America de Nord ori Europa, unde sunt mari comunitati de romani.
De aproape un sfert de veac, Stefan Hrusca bate stadioanele, salile de concerte, caminele culturale si "campurile" de tip american, debutul sau pe o scena fiind chiar in Borsa Maramuresului, unde in 1981 era invatator si profesor de muzica, unde sosise Cenaclul Flacara. A fost repede cooptat in vartejul acelui mod insolit de a face spectacol in bai de multime, cu balade si imnuri, cu poezii patriotice si redescoperirea unor poeti uitati, cu anume colinde avand textul adaptat (!), pentru ca altfel nu se putea. Chiar si asa, el s-a lansat cu albumele "Flori de mar" si "Florile dalbe", vandute in sute de mii de exemplare, ca si altele, din familia muzicii pop, atat de indragita nu numai de tineri. Din 1984, parasind Cenaclul, si-a luat soarta in propriile maini, avand in Vasile Seicaru un companion de tinuta, cu care a facut alte si alte turnee. S-a despartit si de acesta, urmandu-si singur destinul, mai ales dupa ce s-a stabilit in Canada, la inceput in Toronto, ca apoi sa-si cumpere o casa in localitatea Barrie (75 km nord de acea metropola anglofona). Chiar daca la inceput recitalurile sale nu strangeau mai mult de o suta de spectatori "romani - in scurta vreme i s-a dus vestea ca muzica lui este cu totul altceva decat susanelele organizate din tara pentru Lumea Noua. Asa se face ca i s-au organizat adevarate spectacole si chiar turnee, unul dintre ele durand doua luni si insumand 16.000 km. In rastimpuri, in familie fiind, isi cumpune piesele, prelucreaza colindele imprimate pe reportofon, dupa cum ii dicteza felul sau de a simti creatia, toate purand "marca Hrusca".
Intr-o recenta marturisire, zicea: "Pe tot ce am creat este amprenta sufletului meu! Multumesc Cerului de Sus, ca steaua mea norocoasa mi-a fost asa de bine caluzitoare, incat am ajuns unde am ajuns si pot sa bucur si pe altii". Intr-adevar, ii bucura pe toti cei ce-l asculta si tocmai de aceea vine anual in tara, deoarece stie cu cat drag il asteapta spectatorii. "Eu ma definesc foarte simplu: un copil al Maramuresului, plecat in lume sa colinde, care a ramas simplu, cu aceeasi vorba, cu acelasi fel de a se comporta cu semenii si cu prietenii. Pentru mine, cel mai frumos cadou este gandul bun pe care mi l-au trimis toti cei care au vrut sa-mi spuna La multi ani!. In rest, toate celelalte lucruri nu cred ca au mare importanta".
O declaratie pe care Stefan Hrusca o semneaza simplu cantautor.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.