Dinamicile politice interne se leaga de realitatea strategica regionala. O realitate in care Iranul se simte tot mai incercuit. In ultimii patru ani, a vazut soldatii americani campand la frontierele Iranului, in Afganistan si Irak. Iar relatiile cu alte puteri din zona - Arabia Saudita, Pakistan si Turcia - sufera si ele de frictiuni care dateaza de multa vreme (minoritatile siite ce s-au stabilit in zonele bogate in petrol ale Sauditilor, intelegerile turco-israeliene si alianta stabilita intre Ankara si Washington, turbulentele provocate de traficul de droguri parcticat la granita dintre Iran si Pakistan), dar si ostilitati mult mai recente cauzate de deschiderea manifestata de regimul din Pakistan, al lui Musharraf, fata de Israel. Prietenul Iranului, Siria, s-a retras din Liban, in vreme ce ONU este angajat in dezarmarea militiilor siite libaneze ale Hezbollah, bratul lung al Teheranului la granita cu Israelul.
Sigur ca Iranul poate conta pe convergente energetice importante: cele cu Rusia, care vad porturile Persiei ca pe un mijloc ideal pentru comercializarea unei cote semnificative a resurselor sale energetice, cele cu China si India, aflate in cautare de petrol si gaze, oriunde s-ar putea gasi. Cu toate acestea, Ahmadinejad este pregatit pentru ce este mai rau, convins ca in urmatoarele luni Israelul ar putea recurge la forta pentru a impiedica Iranul sa isi dezvolte programul nuclear.
Pana la acel moment, este, oare, Ahmadinejad luat in serios si, pana la acel punct, poate fi el controlat? Sanctiunile cu care ameninta americanii si europenii ca raspuns la anunturile facute de regimul de la Teheran vor sfarsi prin a leza, mai presus de orice, interesele Occidentului, avand in vedere ca in marele joc al geoenergiei, acum in curs de desfasurare, este greu de imaginat ca rusii, indienii si chinezii vor abandona Iranul, tara care este al treilea mare exportator de petrol si al doilea de gaze, din lume. Pe de alta parte, Bush nu pare astazi capabil sa deschida un alt front in Orientul Mijlociu, chiar daca si-ar dori acest lucru. Pe scurt, daca Ahmadinejad doreste bomba, el va realiza acest proiect. Doar daca nu cumva, in ultima clipa, va obtine promisiunile geopolitice si economice dorite. Sau doar daca nu cumva, Ariel Sharon, mai mult sau mai putin sub acoperirea americanilor, va face in asa fel incat sa obtina controlul asupra armelor.
Copyright: Heartland - Eurasian Review of Geopolitics, a world partener of Limes - Rivista Italiana di Geopolitica
Despre autor:

Sursa: Ziua
Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
-
Review E-Mobility Urban Cargo: dubița electrică de oraș cât un Smart Forfour
Sursa: green.start-up.ro
-
Startup Elites 2023: workshop-uri pentru participanți partea a III-a
Sursa: start-up.ro
-
ANPC, în mall Veranda: ce amenzi au fost aplicate și ce operatori au fost...
Sursa: retail.ro
-
Delicii baby-friendly: 3 rețete de torturi pentru copii
Sursa: garbo.ro
-
Generația Z vs. Inteligența Artificială: Mai multe dezavantaje decât beneficii?
Sursa: futurebanking.ro
-
Tarot Online: Ar vrea să se întoarcă, dar n-are curaj?
Sursa: kudika.ro
-
Ciolacu, despre mita lui Buzatu: Eu nu am văzut în viaţa mea atâţia bani la...
Sursa: wall-street.ro