A doua runda de negocieri din acest an in problema conflictului transnistrean, purtate in format extins, cu participarea UE si a SUA ca observatori, s-a incheiat in noaptea de vineri spre sambata, in absenta unor rezultate concrete, asa cum, de altfe
A doua runda de negocieri din acest an in problema conflictului transnistrean, purtate in format extins, cu participarea UE si a SUA ca observatori, s-a incheiat in noaptea de vineri spre sambata, in absenta unor rezultate concrete, asa cum, de altfel, s-a intamplat si in cazul primelor tratative in aceasta noua formula, desfasurate la finele lunii octombrie, informeaza Rompres. Acest nou fiasco a fost recunoscut chiar de seful Misiunii OSCE la Chisinau, William Hill (foto), care a explicat, in conferinta de presa sustinuta dupa incheierea negocierilor, ca discutiile au fost "foarte dificile". "Ne-a fost foarte greu sa ajungem la un consens asupra problemelor importante", a afirmat William Hill. Conform celor declarate de responsabilul OSCE, unul dintre motivele neajungerii la un compromis a fost ca "delegatia Tiraspolului solicita sa se revina la unele probleme pe care le consideram deja convenite". Urmatoarea runda de negocieri in problema transnistreana va avea loc in perioada 26-27 ianuarie, tot la Chisinau si Tiraspol.
Nimic nou pe frontul din stanga Nistrului
Dupa cum era de asteptat, cele doua zile de tratative nu au adus nimic nou, participantii nereusind sa ajunga la un acord pe marginea retragerii munitiilor rusesti din regiunea transnistreana, a tentativei de monitorizare a complexului militar-industrial din stanga Nistrului si nici in ceea ce priveste transformarea actualei Misiuni de mentinere a pacii in Transnistria intr-una de observatori civili si militari sub egida internationala, asa cum insista Chisinaul. In contextul transformarii Misiunii de pace, la negocieri a fost discutata recenta Declaratie Putin-Iuscenko, in care presedintii rus si ucrainean se pronunta pentru transformarea actualei Misiuni de mentinere a pacii intr-una de observare, dar numai dupa rezolvarea conflictului. In schimb, la negocieri s-a discutat situatia din satele situate in zona de securitate, dar aflate sub administratia Chisinaului, William Hill promitand ca taranii din aceste sate vor putea ajunge la terenurile lor agricole. Ambasadorul OSCE si-a exprimat speranta ca si reprezentantii Tiraspolului si Chisinaului vor onora aceasta promisiune, pentru imbunatatirea situatiei in zona de securitate. Aceasta promisiune ar putea salva participarea in continuare a Moldovei la negocieri, avand in vedere ca presedintele Vladimir Voronin amenintase cu retragerea Chisinaului de la masa tratativelor, daca problema taranilor moldoveni din zona de securitate nu va fi abordata la negocieri si rezolvata. Rompres aminteste ca separatistii transnistreni au confiscat peste 6000 de hectare de teren agricol care apartin taranilor moldoveni cu titlul de proprietate privata si au instalat in aceste sate posturi vamale si de militie.
Kommersant: "Discutiile in noul format, lipsite de continut"
Actuala runda de negocieri in noul format de "5 plus 2" privind solutionarea diferendului transnistrean a fost lipsita de continut, scria, in editia de sambata, cotidianul rus "Kommersant". Seful delegatiei Chisinaului la masa tratativelor, ministrul Reintegrarii, Vasile Sova, a acuzat Rusia ca incearca sa transforme Transnistria intr-o regiune a sa, de genul Kaliningrad. In plus, el a calificat drept amestec direct in afacerile interne ale Republicii Moldova ultima declaratie comuna a presedintilor rus si ucrainean in care se propune o noua schema de "impacare a partilor aflate in conflict", nota Kommersant, preluat de agentia de presa Flux. Chisinaul este de parere ca, prin aceasta declaratie, Putin si Iuscenko intentioneaza sa creeze un precedent - atribuirea pentru militarii rusi, dislocati in regiunea separatista, a statutului de "pacificatori" sub egida OSCE, lucru ce contravine intereselor Republicii Moldova, explica ziarul citat, concluzionand ca "nici nu poate fi vorba de o dezamorsare a relatiilor Chisinau-Tiraspol, autoritatile moldovene considerand ca administratia separatista este o simpla marioneta a Moscovei". (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.