RAZVAN SI VIDRA In istoria Moldovei a existat pentru o scurta perioada un domn, Razvan-Voda, la origine tigan. Se spune ca cea care a starnit setea de putere si l-a facut sa ravneasca tronul a fost Vidra, nepoata lui Motoc. Cronicari pre

RAZVAN SI VIDRA

In istoria Moldovei a existat pentru o scurta perioada un domn, Razvan-Voda, la origine tigan. Se spune ca cea care a starnit setea de putere si l-a facut sa ravneasca tronul a fost Vidra,
nepoata lui Motoc.

Cronicari precum Miron Costin sau istorici ca Nicolae Balcescu amintesc in documentele lor de Razvan-Voda, investit pentru opt luni domn in scaunul Tarii Moldovei de catre Stefan Bathory, principele Transilvaniei. Sotia noului domn, Maria-Vidra, nu este alta decat nepoata lui Motoc, o boieroaica ambitioasa si trufasa. In ciuda originii lui Razvan, Vidra se inamoreaza de el, fiindca il vede in stare sa indeplineasca fapte mari; apoi, prin indemnuri necontenite, il face sa savarseasca rand pe rand toate ispravile ce aveau sa-l conduca la o glorie atat de mult dorita, dar si atat de scurta. Razvan isi va gasi sfarsitul in lupta de la Areni, cand i se va taia capul din ordinul lui Ieremia-Voda.

ASCENSIUNEA. ""Acest Razvan era nascut in Moldova, dintr-un tata tigan si o muma moldovanca (49). El intrase de tanar in slujba in armia polona si, deosebindu-se printr-o vitejie neobicinuita in razboiul polonilor cu muscalii, fu din simplu soldat ridicat la cele mai inalte trepte ostasesti de craiul Poloniei, Stefan Bathori. (50) In urma, intorcandu-se in Moldova, intra in slujba lui Aron-Voda, care ii dete rangul de aga si il trimise, la mai 1593, sol la Sigismund Báthori. Apoi, Razvan primi de la Aron comanda gvardiei sale de unguri. El trase la sine dragostea acestor ostasi si izbuti, dupa cum vazuram, cu ajutorul lui Báthori, a rasturna pe domnul sau si a se urca astfel in locu-i, pe un tron de care se facuse vrednic prin vitejia lui."" Astfel il descria simplu pe Razvan-Voda Nicolae Balcescu, in studiul sau, ""Romanii supt Mihai Voievod Viteazu"".
SFARSITUL. Din ""Letopisetul Tarii Moldovei"", de Miron Costin, aflam despre sfarsitul domnitorului Razvan. ""Luand veste Ieremia-voda de pogoratul ungurilor, precum au putut, au strans oastea tarii si s-au gatit a stare cu razboi improtiva lui Razvan. Intr-o dumeneca era cand au apropiat ostile unguresti de Suceava. Si-au tocmit ostile Ieremia-voda asupra targului, la sat la Ar...ni."" ""Supt Razvan-Voda au cazut calul atuncea in razboi, (a€¦) l-au prins ostile lui Ieremii-Voda si pre Razvan si l-au adus la Ieremie-Voda. Sta movila si acmu pe drumul Baiei de la Suceava, care sa pomenesti Movila lui Razvan pana astazi. Cat l-au adus pre Razvan la Ieremie-voda, dupa catava mustrare, i-au taiat indata capul si l-au pus intr-un par improtiva cetatii. Iara pre unguri i-au gonit ostile pana la munti, cu mare varsare de sange. Fost-au acesta razboi in anul 7104 «1595», dechevrie 5 dzile. Asea s-au platit si lui Razvan raul ce facusa si el lui Aron-voda.""
VADUVA. Dupa un studiu facut de profesorul dejean Kiss Francisc, s-a consemnat existenta vaduvei lui Razvan, Vidra, cu 400 de ani in urma, in satul Babdiu, din judetul Cluj. In acele vremuri se obisnuia ca domnitorii sa detina o proprietate ca loc de refugiu intr-o tara vecina. Dupa toate probabilitatile, in Transilvania, Stefan Razvan avea satul Zapart (astazi Babdiu, comuna Bobalna). Date fiind noile imprejurari ostile vaduvei lui Razvan - pe numele adevarat Maria sau Mariuca, dupa cum apare in documente - , pe la 1596 aceasta s-a refugiat pe aceasta proprietate. Femeie apriga si iute la manie, nu era insa iubita de nemesii romani peste care stapanea, acestia facand numeroase plangeri la principele Transilvaniei. Mai putin bogata decat se visa, Maria a murit la o data nestiuta. Numele ei a disparut din documente incepand cu 1631. Totusi, posteritatea o va cunoaste mereu ca pe Vidra lui Razvan din ""Razvan si Vidra"". (din saptamanalul Clujeanul, 2003)


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.