Motiunea simpla lansata de Opozitie, "Copiii din Romania mor de rujeola datorita Guvernului iresponsabil", depusa de 77 de deputati PSD si PRM a fost respinsa, ieri, cu 115 "impotriva", 99 de voturi "pentru" si o abtinere. Ministrul Sanatatii, Eug
Motiunea simpla lansata de Opozitie, "Copiii din Romania mor de rujeola datorita Guvernului iresponsabil", depusa de 77 de deputati PSD si PRM a fost respinsa, ieri, cu 115 "impotriva", 99 de voturi "pentru" si o abtinere. Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu a solicitat deputatilor sa respinga motiunea depusa de PRM si PSD, considerand-o un demers incompetent. "Va solicit doamnelor si domnilor deputati sa respingeti aceasta motiune simpla, care se incurca in neadevaruri, care este un simplu demers neprofesionist, inconsistent, imatur, incompetent ca si titlul agramat al motiunii", a precizat Nicolaescu, subliniind ca, din punct de vedere gramatical, exprimarea corecta ar fi inclus folosirea sintagmei "din cauza", si nu cuvantului "datorita".
Atacuri la persoana ca-n plina strada
Dezbaterile dintre Putere si Opozitie au fost intesate de acuzatii reciproce care, intr-un final, au degenerat in insulte directe si atacuri la persoana. Liberalul Liviu Campanu a sustinut, sfidand normele gramaticale, ca PSD, din cauza "modului smechereste" in care "i-a furat pe medicii de familie", este raspunzator pentru neefectuarea vaccinarii copiilor la sfarsitul anului 2004 si inceputul anului 2005. Campanu l-a acuzat pe ex-ministrul Sanatatii, Ovidiu Branzan, ca a demarat campania privind beneficiile alaptatului la san, finantata din bani publici, doar pentru a-si populariza sotia, aflata atunci in concediu de maternitate. Mai mult, deputatul liberal a aratat un afis al campaniei cu Dana Razboiu. El a afirmat aceasta "campanie pentru suptul la san" a aratat "modalitatea de a suge frumos, elegant din banii publici". Replica a venit din partea deputatului PSD Victor Ponta, care s-a declarat "indignat" de discursul unui deputat de care nu a auzit pana acum si de care nici nu vrea sa mai auda, care se foloseste de copiii decedati si de atacuri la adresa familiilor colegilor sai pentru a-si exprima "frustrarile". Tanara speranta a PSD a fost rapid corijata de liderul liberalilor din Camera, Crin Antonescu. El a spus ca, desi este proaspat intrat in politica, "Campanu a intrat in politica cu fata si nu din profil sau carand geanta unui prim-ministru". Afirmatia lui Ponta ca nu doreste sa mai auda de acesta, Crin Antonescu a pus-o pe seama nervozitatii. "Cred ca sunteti nervos si dati din picioruse. Va invit sa tropaiti din picioruse la sedintele TSD, cand va jucati de-a Che Guevara, pe la Florica daca mai beti un sprit si uitati sa mai platiti, dar nu in Parlament", a afirmat liderul grupului PNL. Vasile Nicula (PSD) a spus, de la tribuna, despre Nicolaescu ca este "contabilul providential, nascut ca Afrodita din spuma marii" si ca ar fi fost adecvat ca, la declansarea "epidemiei portocalii", sa se imbrace in costumul lui Chaplin. Nicula a mai spus despre ministrul Sanatatii ca "nu isi poate depasi conditia de socotitor". In replica, ministrul Eugen Nicolaescu a precizat ca si el doreste infiintarea unei comisii de ancheta asupra vinovatilor de declansarea epidemiei de rujeola si decesul unor copii. El a mai spus insa ca la dezbaterea motiunii a fost "o epidemie de prostie". "Atatea cuvinte urate nu am auzit in cinci ani, de cand sunt deputat, de la o parte dintre mai tinerii colegi psd-isti", a adaugat Nicolaescu.
La Parchet, saptamana viitoare
Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu va sesiza Parchetul, saptamana viitoare, pentru ca procurorii sa stabileasca cine se face vinovat de declansarea epidemiei de rujeola.
"Venim dupa o motiune simpla in Parlament. (...) Cred ca decesele copiilor bolnavi nu pot fi folosite ca arme politice. S-a facut aceasta motiune pentru a se apara nevoile celor care sunt in functie", a spus ministrul, intr-o conferinta de presa, dupa ce motiunea Opozitiei a fost respinsa de plenul Camerei. "S-au spus de toate despre rujeola, bune si rele. Am depus un document care transmite cauzele acestei epidemii. Dosarele le-am constituit, le vom prezenta Parchetului saptamana viitoare si cred ca Parchetul isi va face datoria in situatia privind cauzele epidemiei", a explicat Nicolaescu, referindu-se la documentele pe care le va inainta procurorilor.
Carantina in Prahova
Conducerea Directiei de Sanatate Publica (DSP) Prahova a decis ieri, instituirea carantinei in toate spitalele din judet, din cauza epidemiei de rujeola, a numarului mare de cazuri de infectii respiratorii si pneumonii, dar si ca urmare a focarelor de gripa aviara din judetele limitrofe judetului Prahova. "Avand in vedere situatia epidemiologica existenta la nivel national si local ca urmare a epidemiei de rujeola, a cresterii numarului de cazuri de infectii respiratorii si a pneumoniilor, precum si a focarelor de gripa aviara in judetele limitrofe, DSP Prahova a instituit carantina in unitatile sanitare cu paturi, incepand cu data de 15.12.2005", se arata intr-un comunicat al Directiei.
Directorul DSP Prahova, doctorul Bogdan Nica, a declarat ca masura este una "de prevenire". Potrivit lui Nica, de la inceputul anului 2005 si pana acum in judet s-au inregistrat 330 de cazuri de rujeola. In ceea ce priveste numarul cazurilor de infectii respiratorii si pneumonii, acesta nu a depasit pana acum incidenta normala perioadei de iarna, a mentionat directorul DSP Prahova. In judetul Prahova exista 19 unitati spitalicesti, cinci dintre acestea fiind in orasul Ploiesti. In 18 din cele 19 spitale va fi instituita carantina, exceptie facand Spitalul C.F.R. din Ploiesti, care, conform purtatorului de cuvant al DSP Prahova, Dan Decebal, nu se afla in subordinea Directiei de Sanatate Publica. Dan Decebal a precizat ca persoanele care au rude internate intr-unul dintre cele 18 spitale nu au dreptul la vizite, iar in cazul in care vor sa le trimita pachete cu mancare sau imbracaminte celor internati pot face acest lucru prin intermediul unui curier, persoana angajata a spitalului.
191.406 copii vaccinati
Ministerul Sanatatii a informat ieri ca, 191.406 copii au fost vaccinati antirujeolic, la nivel national, din 30 noiembrie a.c. si pana in prezent, 45.592 dintre acestia fiind cu varste cuprinse intre 7 si 11 luni. Din totalul de 191.406 vaccinari, 105.503 au fost facute in campanie scolara, iar 85.903 au fost imunizari ale restantierilor, adica acei copii care nu au fost vaccinati la timp in perioada anterioara. Din raportarile Directiilor de Sanatate Publica judetene rezulta ca, in prezent, la nivel national, se inregistreaza un numar total de 3.740 de cazuri confirmate de rujeola. MS monitorizeaza permanent epidemia de rujeola si a instituit toate masurile ce se impun pentru limitarea focarelor si scaderea numarului de imbolnaviri, Directiile de Sanatate Publica judetene fiind obligate sa asigure activitati permanente in aceasta perioada. In acest sens, au fost asigurate, in intreaga tara, vaccinurile necesare pentru actionarea de urgenta in focar si pentru continuarea campaniei de vaccinare, in stocurile DSP-urilor judetene fiind trimise 265.278 de doze de vaccin.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.