Saptamana trecuta, la Accademia di Romania din Roma s-a desfasurat o conferinta cu tema "Patriarhatul ecumenic al Constantinopolului in secolele al XIV si al XVI-lea: ruptura si continuitate". Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Centrului de St
Saptamana trecuta, la Accademia di Romania din Roma s-a desfasurat o conferinta cu tema "Patriarhatul ecumenic al Constantinopolului in secolele al XIV si al XVI-lea: ruptura si continuitate". Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Centrului de Studii Bizantine din cadrul Ecole des Hautes Etudes din Paris, al Institutului Pontifical Oriental, al Institutului de Studii Filozofice din Napoli, precum si al Institutului Roman din Venetia.
Desi, in general, s-a dorit prezentarea unor subiecte de istorie universala, care sa-i atraga pe specialistii invitati din Italia, Franta, Austria, Statele Unite, Grecia, Anglia, au fost, insa, firesc, abordate si subiecte de istorie romaneasca. Astfel, academicianul Ion Aurel Pop a vorbit despre "Patriarhatul din Constantinpol si crestinii ortodocsi din Transilvania", iar profesorul Stefan Gorovei despre "Stefan cel Mare si Marea Biserica". Innoirea pe care o cunoaste Biserica Ortodoxa in perioada epocii paleologilor, intrarea romanilor, ca factor politic, in spatiul bizantin, transformarile aduse acestei regiuni de cucerirea otomona, precum si integrarea Patriarhiei Ecumenice in cadrul noului Imperiu sunt alte teme abordate.
Actele Congresului vor fi publicate la Paris. Se intentioneaza deja organizarea unei alte editii a colocviului, in 2007.
Conferinta este ilustrarea unui alt mod de abordare a clasicei teme a promovarii imaginii Romaniei in lume si a politicii culturale in general: iesirea dintr-un stil patriarhal si incadrarea prezentei romanesti in mai vastul context european. "In locul propagandei ieftine, care presupune poate cheltuirea a zeci de milioane de Euro", sustine Dan Ioan Muresan, doctor in istorie la "Ecole des Hautes Etudes" si coordonatorul evenimentului, "este mult mai important sa se lanseze proiecte culturale de larg interes, initiate si duse la bun sfarsit de catre institutiile romanesti de peste hotare, in colaborare cu omologi europeni." Si, adaugam noi, avand in vedere succesul de care s-a bucurat colocviul in mediile academice, actul cultural de calitate este si mult mai eficient.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.