China se afla pe primul loc in topul statelor care au ziaristi in detentie, urmata de Cuba, Etiopia si Eritrea, impreuna, cele patru state reusind sa arunce in spatele gratiilor doua treimi din totalul de 125 de editori, reporteri si fotoreporteri in
China se afla pe primul loc in topul statelor care au ziaristi in detentie, urmata de Cuba, Etiopia si Eritrea, impreuna, cele patru state reusind sa arunce in spatele gratiilor doua treimi din totalul de 125 de editori, reporteri si fotoreporteri incarcerati pe intreg mapamondul, se arata intr-un raport al Comitetului pentru Protectia Jurnalistilor(CPJ).
Nici Statele Unite nu stau mai bine in statistica celor de CPJ, situandu-se, alaturi de Myanmar, pe locul al saselea, cu cinci jurnalisti incarcerati, la 1 decembrie, anul acesta. SUA au intemnitat patru ziaristi irakieni, inchisi la centrele de detentie din Irak, si un cameraman care lucreaza pentru televiziunea Al Jazeera, aflat in detentie la baza Guantanamo Bay. Pe numele nici unuia dintre ziaristii detinuti de autoritatile americane nu au fost formulate acuzatii specifice.
Cele mai frecvente acuzatii aduse jurnalistilor aflati in inchisoare in diverse colturi ale lumii se refera la fapte in detrimentul statului, incluzand subversiunea, divulgarea de secrete de stat, precum si actionarea impotriva intereselor statului. Nu mai putin de 78 de ziaristi au fost acuzati pentru faptele nominalizate mai sus, majoritatea de catre guvernul chinez si de cel cubanez, mentioneaza raportul CPJ. Acelasi document arata ca, in 2005, numarul ziaristilor plasati dupa gratii a crescut cu trei, fata de 2004, cand in inchisoare se aflau 122 de gazetari. De asemenea, in acest an, 24 de state au recurs la astfel de masuri impotriva celor ce practica gazetaria, cu patru mai mult decat anul trecut.
"Suntem alarmati cand vedem ca numarul ziaristilor a crescut si, in mod particular, de faptul ca lista ce cuprinde, pentru prima data, in acest an, si Statele Unite", a declarat directorul executiv al CPJ, Ann Cooper, care apreciaza ca gazetarii care acopera subiecte ce au legatura cu conflictele, coruptia si abuzurile privind drepturile omului se confrunta, in multe state, cu cel mai ridicat risc al incarcerarii, avand in vedere ca guvernele acelor state incearca sa-si ascunda actele represive in spatele unor procese legale.
SUA, pentru prima data pe lista
Documentul CPJ constata ca, pentru al saptelea an consecutiv, China este tara cu cei mai multi ziaristi inchisi - 32. Pe locul al doilea se situeaza Cuba, cu 24 de reporteri si editori aflati in spatele gratiilor, multi dintre acestia fiind inchisi in urma represaliilor masive din martie 2003, impotriva dizidentilor si a presei independente din acest stat. Eritrea este pe primul loc la acest capitol in randul statelor africane, cu un numar de 15 gazetari intemnitati, dintre care multi sunt tinuti in inchisori secrete si pentru motive pe care guvernul acestui stat nu le-a lamurit definitiv. Dupa Etiopia, pe locul cinci se afla Uzbekistanul, cu sase ziaristi inchisi. Pe sase se situeaza Burma si Statele Unite, cu cate cinci jurnalisti aflati in temnita.
Raportul CPJ sustine insa ca nu exista vreun ziarist american inchis intr-un centru de detentie din lume. Studiul celor de la Comitetul pentru Protectia Jurnalistilor vizeaza o singura zi a anului si nu include ziaristii care s-au aflat in inchisoare anterior si au fost eliberati. Asa se explica de ce ziarista Judith Miller, fost reporter al cotidianului New York Times, care a executat o pedeapsa cu inchisoarea de 85 de zile, dupa ce a refuzat sa isi dezvaluie sursele, nu a fost inclusa in raport, ea fiind eliberata inainte de data de 1 decembrie. CPJ considera ca ziaristii nu ar trebui pusi in spatele gratiilor pentru simpul fapt ca isi fac meseria. Organizatia a trimis deja guvernelor tarilor care au ziaristi in inchisoare scrisori in care isi manifesta ingrijorarea fata de aceste cazuri. (L.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.