UE a fost de acord sa ofere americanilor acces la anumite obiective - probabil aeroporturi - in cursul unor discutii secrete despre razboiul impotriva terorismului care au avut loc la Atena, la 22 ianuarie 2003, potrivit proceselor-verbale initiale,
UE a fost de acord sa ofere americanilor acces la anumite obiective - probabil aeroporturi - in cursul unor discutii secrete despre razboiul impotriva terorismului care au avut loc la Atena, la 22 ianuarie 2003, potrivit proceselor-verbale initiale, care au consemnat continutul convorbirilor, transmite Sunday Telegraph in editia sa de ieri, citat de Mediafax. Ulterior, a fost dat publicitatii un document, numit New Transatlantic Agenda, care detalia subiectele discutate de cele 31 de persoane prezente, printre care lupta impotriva terorismului, traficul de droguri si acordurile de extradare, doar ca referirile la aceste acorduri secrete, care existau in procesele-verbale originare, au fost sterse inaintea publicarii. Documentul original a fost obtinut de un membru al unei organizatii non-guvernamentale pentru apararea libertatilor civile, Statewatch. Procesele-verbale ale reuniunii UE-SUA de la Atena, desfasurata la nivel de ministri ai Justitiei si Afacerilor Interne, au fost redactate de presedintia elena - la acea data - a UE, in urma discutiilor purtate cu o delegatie americana condusa de un oficial din Departamentul Justitiei. "Ambele parti au convenit asupra domeniilor unde cooperarea ar putea fi imbunatatita - schimbul de informatii intre serviciile de supraveghere a frontierei, utilizarea sporita a facilitatilor europene de tranzit pentru sustinerea expulzarii strainilor considerati infractori sau persoane nedorite in vreun stat, coordonarea in combaterea falsificarii documentelor si imbunatatirea cooperarii in privinta transferurilor", sustinea documentul original. Acest fragment a fost insa sters ulterior, precum si alte referiri la politica americana, din "curtoazie" fata de Washington, a declarat un purtator de cuvant al Consiliului european de Ministri.
Polonia vrea sa faca lumina
Premierul Kazimierz Marcinkiewitcz a anuntat, ieri, deschiderea unei anchete, cu scopul de a face lumina in cazul presupusei existente a doua centre de detentie pe teritoriul polonez, asa cum pretinde Human Rights Watch. Cele doua inchisori secrete ale CIA ar fi gazduit aproximativ o suta de suspecti de terorism si ar fi fost desfiintate imediat dupa dezvaluirile ziarului Washington Post, la inceputul lunii trecute. Cu toate acestea, cotidianul polonez Gazeta Wyborcza nota, sambata, ca cel putin cinci avioane CIA, patru de tip Gulfstream si un Boeing 737, au facut escala, in perioada 2002-2003, pe aeroportul din Szymany, aflat in regiunea impadurita Mazuria, din nord-estul tarii, informeaza Mediafax. Potrivit fostului sef al spionajului polonez, este foarte posibil ca la Szymany sa fi aterizat si directorul CIA, George Tenet, care a venit in Polonia de patru-cinci ori. In acelasi timp, presedintele austriac, Heinz Fischer, a afirmat ca are anumite banuieli in legatura cu existenta unor inchisori ale CIA in Polonia, noteaza Rompres. "Polonia afirma ca nu a avut inchisori, insa unele zboruri si aterizari nu s-au produs doar pentru ca pasagerii sa isi dezmorteasca picioarele pe aeroport", a apreciat liderul austriac. Pe de alta parte, ministrul turc de externe, Abdullah Gul, a precizat, ieri, ca CIA nu a efectuat, in tara sa, interogatorii ale unor suspecti de terorism aflati in custodie americana. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.