DECIZII. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) va elabora pana la 15 noiembrie procedurile privind inregistrarea si protejarea produselor traditionale romanesti in UE, iar documentatia va putea fi depusa incepand cu 1 ianuarie 2008. Pr
DECIZII. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) va elabora pana la 15 noiembrie procedurile privind inregistrarea si protejarea produselor traditionale romanesti in UE, iar documentatia va putea fi depusa incepand cu 1 ianuarie 2008. Produsele agricole si alimentare traditionale pot fi inregistrate in prezent la MADR, fiind protejate la nivel national, insa nu si la nivelul UE, sistemul de protectie pe piata comunitara functionand de la 1 ianuarie 2008. Aprobarea de la Comisia Europeana poate fi obtinuta in maximum un an. In Romania sunt inregistrate peste 1.500 de produse traditionale, protejate prin legislatia nationala.


OPINIII. Ministrul Agriculturii, Decebal Traian Remes, apreciaza ca, pentru a se rezolva problema pestei porcine, proprietarii trebuie sa aiba responsabilitatea proprietatii si sa isi pazeasca animalele de boli. El mai este de parere ca suprafetele pe care se afla porci mistreti trebuie delimitate, astfel incat animalele salbatice purtatoare de boala sa nu intre in contact cu cele domestice. Remes a adaugat ca trebuie adunati si porcii care traiesc in semisalbaticie si care intra in contact cu porcii mistreti, aratand ca in Delta este "un rai al dezordinii" din acest punct de vedere. Ministrul Agriculturii a mai spus ca in caz contrar nu se va eradica pesta porcina si vor pierde bani procesatorii de carne de porc, care nu vor putea sa exporte produsele. (Nicoleta Catana)


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.