Premierul Calin Popescu Tariceanu a apreciat ca datele Institutului National de Statistica (INS) privind ritmul de crestere economica in primele noua luni sunt "un pic surprinzatoare", precizand ca va discuta despre aceste informatii cu specialistii
Premierul Calin Popescu Tariceanu a apreciat ca datele Institutului National de Statistica (INS) privind ritmul de crestere economica in primele noua luni sunt "un pic surprinzatoare", precizand ca va discuta despre aceste informatii cu specialistii INS si ai Bancii Nationale a Romaniei, transmite Mediafax. "Este un pic surprinzator si nu stim daca nu cumva raportarile scapa niste elemente importante din vedere. Mai avem si ultimul trimestru al anului, care, in final, poate sa ne pemita atingerea cifrelor anuntate", a spus Tariceanu. El a amintit ca datele prognozate initial privind cresterea economica nu au avut in vedere efectele inundatiilor care au afectat Romania in cursul anului si scaderea cu peste 13% a productiei agricole. Ritmul de crestere economica s-a incetinit in primele noua luni ale acestui an la 3,6%, comparativ cu 4,9% dupa primul semestru, in principal in urma scaderii productiei din agricultura si silvicultura ca efect al inundatiilor. Aceasta cifra pune in pericol atingerea obiectivului de crestere economica pentru acest an, care a fost deja revizuit in sens negativ de autoritati, pana la 5,5% - 5,7%. Dupa incetinirea dinamicii economice in primele sase luni, previziunile autoritatilor indicau o eventuala revenire in perioada iulie-septembrie, intrucat acest interval a contribuit semnificativ la formarea PIB, in toti anii precedenti.
Excedent la buget
In ceea ce priveste deficitul bugetar, ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, ne anunta ca, de fapt, dupa primele 11 luni ale acestui an avem excedent de aproape 1% din PIB. "Dupa 11 luni nu avem deficit, ci un excedent de aproape 1% din PIB. Nu avem inca finalizata executia", a explicat Vladescu. Recent, ministrul de resort a declarat ca se asteapta ca deficitul bugetar sa se plaseze la sfarsitul anului sub 1% din PIB, nivel stabilit prin ultima rectificare bugetara. Vladescu nu a putut estima cum se va inchide executia bugetara in acest an, aratandu-se totusi increzator ca se va inregistra totusi un deficit bugetar, adica ordonatorii de credit vor reusi sa efectueze cheltuielile angajate. Premierul Tariceanu a adaugat ca incasarile obtinute la buget au depasit previziunile cele mai optimiste ale analistilor, in pofida introducerii cotei unice. Cresterea cu 20% a veniturilor din primele zece luni comparativ cu perioada similara din 2004 reprezinta in opinia lui Tariceanu dovada ca introducerea cotei unice a reprezentat o masura corecta. (A.G.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.