Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei (APCE) a anuntat, miercuri, ca intentioneaza sa monitorizeze filmarea prin satelit a locurilor suspecte din Polonia si Romania, ca parte a investigatiilor initiate cu privire la presupusele "locatii negre"
Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei (APCE) a anuntat, miercuri, ca intentioneaza sa monitorizeze filmarea prin satelit a locurilor suspecte din Polonia si Romania, ca parte a investigatiilor initiate cu privire la presupusele "locatii negre" de detentie, patronate de CIA in Europa, transmite Rompres. APCE beneficiaza deja de acces la inregistrarile prezente in arhivele principalului centru european de monitorizare a satelitilor, precum si la registrele organizatiei UE privind securitatea zborurilor, a precizat un inalt oficial al Consiliului Europei. "Ei doresc sa ne ofere toate informatiile necesare, dar la randul lor au nevoie de permisiunea autoritatilor nationale", a declarat presedintele APCE Rene van der Linden, adaugand ca toate cele 25 de state membre ale UE trebuie sa fie de acord cu o astfel de decizie.
Avioanele CIA au aterizat si la Oslo
Scandalul avioanelor CIA continua, autoritatile aeriene norvegiene confirmand, ieri, faptul ca un avion inchiriat de agentia americana de informatii pentru transportarea "detinutilor-fantoma" suspectati de acte de terorism a efectuat o cursa intre Oslo si Paris in aceasta vara, informeaza Mediafax. "Pot confirma ca un avion a efectuat o cursa intre Oslo si Paris- Le Bourget", la data de 20 iulie, a declarat Ove Narvesen, purtator de cuvant al AVINOR, autoritatea norvegiana pentru aviatie civila. "Insa acest tip de aparat poate fi utilizat de numeroase alte persoane fizice sau juridice, altele decat CIA", a subliniat Narvesen.
Polonia reia dezmintirile
Polonia a reluat, ieri, dezmintile referitoare la faptul ca ar fi gazduit un centru de detentie secret al CIA, premierul Kazimierz Macinkiewicz declarandu-se dispus ca tara sa sa fie supusa unor inspectii UE in acest sens, relateaza Rompres. Suntem gata sa aratam orice misca in Polonia pentru a garanta ca aici nu exista astfel de inchisori", a precizat premierul polonez in cadrul unei conferinte de presa, negand, totodata, faptul ca in Polonia ar fi functionat, pana luna trecuta, o "locatie neagra" a CIA, inchisa in urma dezvaluirilor din presa, potrivit ABC News.
ONU acuza SUA
Detentia secreta a presupusilor teroristi si transportul acestora in mod clandestin dintr-o tara in alta favorizeaza comiterea unor acte de tortura, a avertizat, miercuri, Louise Arbour, Inaltul comisar ONU pentru Drepturile Omului, citat de Mediafax. "Incercarea de a obtine securitatea cu orice pret poate crea o lume in care de fapt nu am fi mai in siguranta sau mai liberi", a spus Arbour, apreciind ca "asa se intampla daca singura optiune este intre teroristi si tortionari". Guvernele pot restrange anumite libertati in cazul in care exista o amenintare cu un "pericol iminent", dar "dreptul de a nu fi torturat sau de a nu fi victima unor tratamente crude, inumane sau degradante nu trebuie sa cunoasca exceptii, in nici o zona a lumii", a subliniat responsabilul ONU. Arbour a reamintit ca transportarea unor persoane in locuri unde acestea ar putea fi supuse la rele tratamente - indiferent de infractiunea comisa - este scoasa in afara legii ca urmare a interzicerii torturii, asa cum este ea definita de Conventia de la Geneva, care "interzice utilizarea torturii, a tratamentelor inumane si crude de agentii unui stat care incearca sa obtina date sau informatii. Totodata, Arbour a solicitat SUA si celorlalte state mentionate in scandalul CIA sa opteze pentru transparenta si sa permita accesul in centrele de detentie cel putin pentru reprezentantii Comitetului International al Crucii Rosii si raportorul ONU pentru tortura. In replica, ambasadorul SUA la ONU, John Bolton, s-a declarat "dezamagit" de faptul ca un reprezentant al Organizatiei a "ales sa evoce comentarii de presa referitoare la o conduita imputata SUA". (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.