Seful diplomatiei americane, Condoleezza Rice, paraseste, azi, Washingtonul, pentru un turneu european, survenit intr-un moment in care Statele Unite se confrunta cu probleme extrem de sensibile. Un moment in care diplomatia trebuie sa se manifeste
Seful diplomatiei americane, Condoleezza Rice, paraseste, azi, Washingtonul, pentru un turneu european, survenit intr-un moment in care Statele Unite se confrunta cu probleme extrem de sensibile. Un moment in care diplomatia trebuie sa se manifeste astfel incat sa dovedeasca pe deplin valentele termenului. Condoleezza Rice trebuie sa dea dovada de mult curaj si abilitate politica pentru a scoate din foc in primul rand castanele aruncate de si inspre CIA, prin scandalul avioanelor si al presupuselor centre secrete de detentie, raspandite prin toata lumea. Nu sunt de ignorat nici castanele aruncate de Pentagon, prin manipularea si mituirea mass-media din Irak, respectiv din tara in care SUA afirma ca lupta si pentru libertatea si independenta exprimarii jurnalistice. Daca relativ la cel de-al doilea aspect, discutiile se poarta, deocamdata, intre jurnalisti, Senatul SUA si Pentagon, in privinta primului punct, cel referitor la avioanele CIA, lucrurile sunt mult mai complicate. Scandalul a atins dimensiuni internationale, generand proteste din partea tuturor tarilor citate, dand nastere la investigatii, la noi acuzatii, la negari, la suspiciuni. Un teren politic mlastinos, pe care Condoleezza Rice va trebui sa-l traverseze, zilele urmatoare, fara a se scufunda.
Secretarul de Stat american si-a ales, ca prima etapa a turneului, Germania, punctul cel mai important al escalei berlineze fiind convorbirile cu noul cancelar german, Angela Merkel. Germania, alaturi de Portugalia, Suedia, Danemarca, Norvegia, Austria, Islanda si Malta, figureaza pe lista tarilor europene care ar fi autorizat escale ale unor avioane CIA, avand la bord suspecti de terorism, tari unde politia sau autoritatile juridice au initiat deja anchete in legatura cu acest subiect. Cancelaria germana a anuntat, insa, la finele saptamanii trecute, ca nu va insista, in cadrul vizitei Condoleezzei Rice, sa obtina explicatii in legatura cu acest subiect. De altfel, un oficial al diplomatiei americane a anuntat, inca de miercurea trecuta, ca, in cadrul turneului european, secretarul de Stat va oferi explicatii directe si concrete in privinta avioanelor CIA si a centrelor de detentie.
Dupa expirarea agendei berlineze, Rice isi va continua deplasarea pe batranul continent pe ruta Bucuresti, Kiev, Bruxelles.
Condoleezza Rice este asteptata la Bucuresti maine, in cadrul primei sale vizite in tara noastra, de la preluarea mandatului. De mentionat ca Romania, alaturi de Polonia, au fost citate de organizatia pentru drepturile omului Human Rights Watch ca state ce ar fi permis nu numai aterizarea aeronavelor CIA, dar si instalarea, pe teritoriul lor, a unor centre secrete de detentie ale Agentiei americane. Si nu a unor centre de detentie obisnuite, ci a asa-numitelor "locatii negre", unde s-ar practica torturi cumplite. E drept ca nu s-au adus nici un fel de probe in sprijinul acestor afirmatii, iar ministrul roman al Afacerilor Externe, Mihai Razvan Ungureanu, a evitat sa dea o prea mare amploare acestui subiect. Oricum, discutia despre "locatiile negre" nu figureaza in programul vizitei diplomatului american in tara noastra. Seful diplomatiei romane a catalogat scandalul survolurilor ilegale si al misterioaselor centre de detentie drept "o furtuna intr-un pahar cu apa", apreciind ca sfera relatiilor bilaterale romano-americane include multe probleme importante, in special prin prisma Parteneriatului Strategic dintre Romania si SUA.
Se pare ca si Condoleezza Rice va poposi in capitala noastra cu intentia de a rezolva unele dintre aceste multe probleme importante, altele decat cea a "locatiilor negre". Ea va poposi la Cotroceni, unde va fi primita de presedintele Traian Basescu. Momentul-cheie al vizitei il reprezinta ceremonia de semnare a "Acordului de acces" privind amplasarea facilitatilor militare americane pe teritoriul Romaniei, document ce confera o noua dimensiune Parteneriatului Strategic bilateral. Ambele parti sunt firesc, interesate, in mod prioritar de zona Marii Negre si cea a Balcanilor de Vest.
Daca momentul-cheie al vizitei va fi semnarea Acordului de acces, momentul de tensiune va fi, fara indoiala, conferinta de presa comuna pe care seful diplomatiei americane o va sustine alaturi de presedintele Romaniei. E foarte posibil ca jurnalistii sa nu adere la teza "furtunii CIA intr-un pahar cu apa", lansata din Aleea Alexandru, si sa incerce sa afle, totusi, daca si cat este adevarat, cat este speculatie si cat este imaginatie in scandalul centrelor de detentie pe care nimeni nu le-a vazut, nici la baza Kogalniceanu, nici - asa cum se vehiculeaza mai nou - la Timisoara.
Pentru Romania, mult mai important, ridicarea gradului de securitate la Gurile Dunarii si Marea Neagra, prin instalarea bazelor SUA, constituie o concretizare a Axei Washington-Londra-Bucuresti, la un an de la lansarea conceptului.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.