Procurorul sef Daniel Morar, seful Departamentului National Anticoruptie (DNA), a sustinut ca nu stie daca cele 28 de dosare ale unor demnitari, despre care a facut recent declaratii publice, sunt sau nu dosare de mare coruptie, intrucat cele mai mul
Procurorul sef Daniel Morar, seful Departamentului National Anticoruptie (DNA), a sustinut ca nu stie daca cele 28 de dosare ale unor demnitari, despre care a facut recent declaratii publice, sunt sau nu dosare de mare coruptie, intrucat cele mai multe sunt in faza incipienta a anchetei. Intr-o declaratie anterioara, Morar a precizat ca termenul de "mare coruptie" nu apartine sistemului judiciar si drept urmare nu poate cataloga un dosar sau altul in functie de aceasta sintagma. Pe de alta parte, el a explicat ca in unele cazuri, dosarul identificat de societatea civila sau de presa ca fiind de mare coruptie tine atat de calitatea persoanei, cat si de prejudiciul cauzat. Procurorul Daniel Morar a declarat, pentru BBC, ca in trei din cele 28 de dosare primite de la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie s-a inceput urmarirea penala impotriva unor deputati. Aceasta decizie demonstreaza existenta unor indicii temeinice ca s-a comis o fapta pedepsita de legea penala, a afirmat Morar, care a precizat insa ca probele adunate pana acum nu permit nici un fel de aprecieri cu privire la celelalte dosare. "Nu am spus ca toate cele 28 de dosare cu parlamentari sunt dosare de mare coruptie. Si de ce nu am spus acest lucru: pentru ca, in majoritatea dintre ele, cercetarea penala este intr-o faza incipienta. Ca sa ma exprim plastic, nici nu stiu daca sunt dosare de coruptie acelea", a spus el. Morar a aratat ca dosarele (ramase 27, dupa inchiderea dosarului stenogramelor PSD) se afla in cercetarea procurorilor anticoruptie pentru ca, in conformitate cu ultimele modificari legislative, DNA are competenta de a cerceta parlamentari. El a mai spus ca, dupa ce competentele procurorilor anticoruptie au fost modificate (prin reorganizarea Parchetului National Anticoruptie in Departament National in cadrul Parchetului instantei supreme), s-a pus accent pe dosarele importante si ca "se lucreaza in continuare pe marea coruptie".
Faptele deputatilor cercetati
In 30 septembrie, procurorul general Ilie Botos arata ca, avand in vedere reorganizarea PNA, dosarele de mare coruptie in care sunt implicati actuali sau fosti parlamentari vor fi preluate de procurorii de la Departamentul National Anticoruptie si vor fi solutionate, indiferent de presiuni. Saptamana trecuta, procurorul-sef al DNA, Daniel Morar, a anuntat ca trei din cele 28 de dosare de mare coruptie aflate in lucru sunt ale unor parlamentari, dintre care doi aflati inca in functie. Primul parlamentar nominalizat de Morar a fost deputatul Ion Dumitru, fost director al Romsilva. Acesta este cercetat pentru abuz in serviciu, fapta prin care s-ar fi creat prejudicii de peste doua milioane de euro, denuntul privind achizitiile efectuate de Regia Nationala a Padurilor fiind inaintat de actuala conducere a Ministerului Agriculturii. Un alt dosar dintre cele primite de DNA il vizeaza pe fostul premier Adrian Nastase in legatura cu terenul din strada Zambaccian, caz redeschis in luna noiembrie. Alte cercetari sunt legate de deputatul PSD Miron Mitrea (fost ministru al Transporturilor), in dosarul privind fraudele comise de fostul director CFR Teodor Nicolaiciuc. Un alt dosar il are drept subiect pe fostul deputat PSD Culita Tarata, pentru cauza privind privatizarea Insulei Mari a Brailei. Un alt deputat PSD, Mihail Sireteanu, este banuit ca a incalcat legea privind achizitionarea unor actiuni la fabrica de armament din Mizil. Eugen Ujeniuc, deputat liberal, este de asemenea vizat intr-un dosar ce priveste o infractiune de trafic de influenta. Printre actuali sau fosti demnitari vizati de anchetele declansate de procurorii anticoruptie s-au mai numarat senatorul PSD Rodica Stanoiu si Florin Georgescu in dosarul stenogramelor. Dosarul a fost inchis insa de procurorii anticoruptie, care au stabilit ca nu sunt intrunite elementele constitutive ale infractiunilor pe care le reclamau organizatiile non-guvernamentale. (D.E.I.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.