In cadrul anchetei in legatura cu utilizarea frauduloasa a fondurilor destinate reconstructiei Irakului a fost operata a treia arestare. Colonelul american in rezerva Michael Brian Wheeler, in varsta de 47 de ani, a fost detasat in Irak, unde a parti
In cadrul anchetei in legatura cu utilizarea frauduloasa a fondurilor destinate reconstructiei Irakului a fost operata a treia arestare. Colonelul american in rezerva Michael Brian Wheeler, in varsta de 47 de ani, a fost detasat in Irak, unde a participat, din septembrie 2003 pana in iulie 2004, la gestionarea a milioane de dolari alocati unor proiecte de reconstructie, intre care construirea unei biblioteci, a unei academii de politie si a unui centru pentru promovarea democratiei. Curtea Federala din Districtul Columbia l-a acuzat de sustragerea a sute de mii de dolari din Irak. Actul de acuzare mentioneaza ca o parte din suma fraudata a fost utilizata pentru achizitionarea de armament. Conform ziarului The New York Times, citat de Mediafax, armele - aproximativ 30 de mitraliere, patru lansatoare de grenade, pistoale de calibru mare si amortizoare - au fost gasite ulterior intr-un garaj din Fayetteville, Carolina de Nord. Pana in garajul respectiv, arsenalul a trecut intai pe la Fort Bragg, Carolina de Nord, dupa care Wheeler l-a adus intr-o camera de hotel. De acolo, a fost preluat si transportat la Fayetteville de catre Robert Stein Jr., cea de-a doua persoana arestata pentru deturnari de fonduri destinate reconstructiei irakiene.
In urma cu doua saptamani, Robert Stein Jr. a fost acuzat de a fi primit o mita considerabila, respectiv 200.000 de dolari pe luna, de la omul de afaceri Philip H. Bloom, pentru a facilita obtinerea de contracte de constructii pentru companii controlate de acesta. Bloom a fost primul suspect pus sub acuzare in acest scandal.
Potrivit unei persoane care a lucrat in Irak, atat cu Wheeler, cat si cu Stein, acesta din urma pare sa fi fost obsedat de arme: apartamentul sau din Hillah era plin de arme si munitii, de la lansatoare de grenade pana la mitraliere AK-47.
Este posibil ca si alte persoane sa fie puse sub acuzare in ceea ce oficialii afirma ca a fost un amplu plan de coruptie - implicand dare de mita si deturnari de fonduri - descoperit la biroul din Hillah al Autoritatii Provizorii a Coalitiei, aparatul administrativ ce a condus Irakul dupa razboiul din 2003.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.