Cancelarul german, Angela Merkel, a declarat, in fata Bundestagului, ca Berlinul nu va ceda "santajului" in cazul rapirii arheologului Susanne Osthoff si a soferului sau. Merkel a tinut sa precizeze ca "Executivul german depune toate eforturile pentr
Cancelarul german, Angela Merkel, a declarat, in fata Bundestagului, ca Berlinul nu va ceda "santajului" in cazul rapirii arheologului Susanne Osthoff si a soferului sau. Merkel a tinut sa precizeze ca "Executivul german depune toate eforturile pentru a asigura protectia Susannei Osthoff si a insotitorului ei irakian si pentru a-i elibera". Pana in prezent, Guvernul nu stie "nimic despre motivele sau contextul rapirii", a adaugat cancelarul. Susanne Osthoff, o bavareza de 43 de ani convertita la Islam, locuind de 10 ani in Irak, a disparut vinerea trecuta, impreuna cu soferul sau. Germania, unul dintre cei mai ferventi oponenti ai razboiului din Irak, nu este prezenta in nici un fel in aceasta tara. Totusi, participa la formarea ofiterilor irakieni, in statele vecine. Berlinul a mai furnizat si ajutor civil pentru reconstructia tarii. Autoritatile germane recunosc si intretin relatii oficiale cu regimul presedintelui Jalal Talabani. Totodata, Germania are un ambasador la Bagdad incepand din august 2004.
Rapirea in Irak a Suzannei Osthoff reprezinta un avertisment adresat Germaniei, a declarat Wolfgang Schauble, ministrul de Interne al acestei tari, in timp ce celula de criza a Ministerului de Externe s-a reunit din nou, miercuri. Aceasta rapire "demonstreaza ca si noi, in Germania, suntem amenintati in mod real de terorismul international", a subliniat ministrul conservator, citat de cotidianul german Die Welt. (I.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.