Primul-ministru Calin Popescu Tariceanu a fost audiat ieri, in calitate de martor, in dosarul Rompetrol, de procurorii Parchetului General. La finalul audierii sale, Tariceanu a precizat ca a explicat procurorilor, intr-o declaratie pe trei pagini, c
Primul-ministru Calin Popescu Tariceanu a fost audiat ieri, in calitate de martor, in dosarul Rompetrol, de procurorii Parchetului General. La finalul audierii sale, Tariceanu a precizat ca a explicat procurorilor, intr-o declaratie pe trei pagini, cum a achizitionat actiuni la aceasta societate, in 2004, bazandu-se pe informatiile din presa cu privire la evolutia acestora. "Nu am fost audiat in calitate de prim-ministru, ci de persoana fizica, persoana particulara", a tinut sa sublinieze Tariceanu, adaugand ca are obligatia de a se comporta in fata legii ca oricare alt cetatean si de a se prezenta in fata justitiei. "Ma pun la dispozitia justitiei ori de cate ori este nevoie", a precizat Tariceanu, subliniind ca nu vrea sa influenteze in nici un fel mersul anchetei in acest caz. Potrivit primului-ministru, procurorii s-au comportat "foarte corect" in timpul audierilor, iar toate intrebarile ce i-au fost puse de anchetatori in calitatea sa de martor au fost "normale". Intrebat de jurnalisti daca crede ca in situatia in care nu ar fi ocupat functia de premier, ar mai fi fost citat ca martor, Tariceanu a spus: "Cred ca este o buna intrebare".
"Conturile mele sunt la vedere"
Tariceanu a declarat ca a raspuns intrebarilor puse de procurori cu privire la evenimente petrecute cu mult inainte ca el sa fie numit premier, mai exact privind modalitatea si conjunctura de achizitionare a unor actiuni Rompetrol, in aprilie 2004. El a precizat ca depozitia sa ca martor a fost consemnata intr-o declaratie de trei pagini. "Am explicat ca decizia am luat-o pe baza informatiilor aparute in mass-media, care era plina de anunturi ce relatau care este piata acestor actiuni", a spus Tariceanu, adaugand ca este "un cititor fidel al ziarului Financiar". Acesta a subliniat ca nu este "un jucator" la bursa, ci un investitor. El nu a putut preciza cate actiuni Rompetrol a detinut, intrucat au avut loc mai multe tranzactii.
Intrebat daca, in opinia lui, Dinu Patriciu a manipulat piata, Tariceanu a raspuns ca nu poate face o astfel de afirmatie. "Mi-e greu sa cred ca poate fi vorba despre manipulare, fiind vorba despre vanzari-cumparari de actiuni", a adaugat primul-ministru. El a mai declarat ca actiunile pe care le-a avut la Rompetrol au fost vandute in timp, pachetul cel mai consistent fiind instrainat dupa numirea la conducerea Guvernului, pentru a evita orice interpretari legate de investitia sa in actiuni Rompetrol, pe timpul mandatului de prim-ministru. Intrebat de ziaristi de ce nu au fost chemati la Parchet si ceilalti 2000 de investitori, Tariceanu a spus: "Intrebati procurorii".
Raspunzand unei alte intrebari, premierul a spus ca nu a intrebat procurorii despre verificarile derulate in acest caz asupra conturilor bancare, aratand ca nu este "curios" si nici "preocupat", intrucat conturile sale sunt "la vedere". "Exista declaratile mele de avere depuse la Parlament si la Guvern, sunt conturi disponibile, fara nimic secret", a mai spus el.
Dupa cum se stie, senatorul UDMR Verestoy Attila s-a prezentat, la sfarsitul saptamanii trecute, la Parchetul instantei supreme, pentru a fi audiat in calitate de martor in dosarul Rompetrol. Anchetatorii au dorit sa afle modul in care parlamentarul a cumparat actiuni la societatea SC Rompetrol Rafinare SA Constanta. In acest caz au mai fost audiati pana acum Sorin Rosca Stanescu si Camelia Voiculescu, precum si omul de afaceri Daniel Costea. (Bogdan GALCA)
Nastrut reclama probleme procedurale in ancheta
La audierea de ieri, de la Parchetul instantei supreme, a lui Calin Popescu Tariceanu, a participat si unul dintre avocatii lui Dinu Patriciu, acesta invocand mai multe probleme procedurale in ancheta, printre care si faptul ca nu a putut sa-i puna intrebari premierului. "Probabil ca selectia se face pe niste criterii numai de Parchet stiute", a raspuns avocatul Dan Nastrut la intrebarea jurnalistilor privind o eventuala legatura intre functia de premier a lui Calin Popescu Tariceanu si chemarea sa la audieri, in conditiile in care la tranzactionarea actiunilor Rompetrol au participat alti 2000 de cumparatori. Avocatul nu a precizat ce anume l-a impiedicat sa puna intrebari premierului in timpul audierii acestuia. El a sustinut ca, desi a participat la audierea lui Tariceanu, nu a putut sa-i puna acestuia nici o intrebare, desi Codul de procedura ii permitea acest lucru. Nastrut a acuzat si faptul ca nu a fost chemat la audierea, de saptamana trecuta, a senatorului UDMR Verestoy Attila, desi legea da dreptul fiecarei parti implicate in cauza sa participe la discutii. (Mediafax)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.