Procurorii Departamentului National Anticoruptie (DNA) desfasoara acte premergatoare cu privire la modul in care patru judecatori au participat la deznodamantul unei cauze aflate pe rolul instantei supreme si care a privit imobilul in care locuiesc i
Procurorii Departamentului National Anticoruptie (DNA) desfasoara acte premergatoare cu privire la modul in care patru judecatori au participat la deznodamantul unei cauze aflate pe rolul instantei supreme si care a privit imobilul in care locuiesc in prezent parintii ministrului Justitiei, Monica Macovei. Conform anchetatorilor, deocamdata nu se poate afirma cu precizie daca exista vreo persoana dintre cele implicate in dosar al carei nume poate fi legat de vreo fapta prevazuta in Legea anticoruptie. Actele premergatoare vizeaza modul in care presedintele Sectiei Civile din Inalta Curte de Casatie si Justitie, Danut Cornoiu, precum si judecatorii Luana Stancu, Ioana Surdescu si Filofteia Cismaru au "intors" doua sentinte favorabile opozantilor parintilor actualului ministru al Justitiei.
Istoricul acestui caz porneste din vara anului 1996, cand Maria Petrini a notificat familia Gherghescu - parintii ministrului Macovei -, dar si societatea Apolodor ca este proprietarul de drept al imobilului situat in strada Intrarea Ioanid nr. 3, pe care il revendica. La cateva luni de la notificare, societatea Apolodor a vandul imobilul in favorea parintilor ministrului Macovei. Maria Petrini a dat in judecata familia Gherghescu si a castigat procesul la Tribunalul Bucuresti si la Curtea de Apel Bucuresti. La recursul facut de familia Gherghescu, judecat de magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Petrini insa a pierdut.
In atentia CSM
Solutia data de instanta suprema a fost dispusa insa printr-un procedeu mai putin intalnit in magistratura: completul de judecata care a oferit solutia favorabila familiei Gherghescu nu era investit in acel dosar. Faptele au decurs in felul urmator: primul termen de judecata a fost fixat pentru data de 24 iunie 2005, la Completul nr. 1, care a fixat urmatoarea infatisare pe data de 23 septembrie a.c. In ziua judecarii, magistratii investiti sa solutioneze cauza au constatat cu surprindere ca dosarul a disparut. Cand in final dosarul a fost descoperit, Maria Petrini a constatat ca fusese deja judecat de un alt complet. Pentru solutionarea acestui talmes-balmes in care s-a aflat dosarul casei familiei Gherghescu, inspectorii Consiliului Superior al Magistraturii verifica in ce mod au fost implicati judecatorii Cornoiu, care ar fi trebuit sa stie de ce dosarul a fost sustras dintr-un complet de judecata si oferit altui complet, Luana Stancu, cea care a prezidat Completul 1, cel care ar fi trebuit sa judece cauza, precum si magistratii Surdescu si Cismaru care au oferit o sentinta favorabila familiei Gherghescu in ciuda faptului ca nu fusesera investiti cu aceasta putere.
Trebuie adaugat ca pana la numirea Monicai Macovei in functia de ministru al Justitiei, parintii ei au pierdut procesele in linie dreapta.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.