Traian Basescu a abordat in emisiunea de la TVR si subiectul Comunitatii Nationale de Informatii (CNI), aratand ca in fruntea acestei institutii nu se va afla Sergiu Medar, ci o alta persoana. Intrebat de ce seful CNI va fi Sergiu Medar, adica tot un
Traian Basescu a abordat in emisiunea de la TVR si subiectul Comunitatii Nationale de Informatii (CNI), aratand ca in fruntea acestei institutii nu se va afla Sergiu Medar, ci o alta persoana. Intrebat de ce seful CNI va fi Sergiu Medar, adica tot un om provenit "din servicii", Basescu a spus: "Doamna, cred ca nu se intelege. Domnul Medar are functia de consilier prezidential pentru aparare si securitate nationala. Consilierul prezidential nu conduce Comunitatea Nationala de Informatii. Acest lucru il face un consilier de stat pe care nu l-am numit inca. El este doar in varful acestei structuri, nu el se ocupa de conducerea operativa a activitatilor Comunitatii Nationale de Informatii. El transmite doar punctul de vedere al presedintelui cu privire la prioritati sau al CSAT-ului".
Presedintele a mentionat ca seful acestei Comunitati nu a fost numit inca. "Va pot spune ca il am. (...) In momentul de fata reevaluez daca este cazul sa desemnez un politician pentru conducerea Comunitatii. (...) Deci, reevaluez, de asta nu l-am numit. Am mai multe variante, mai multe optiuni - si in zona politica, si in zona profesionistilor.
Consilierul nu va fi de la liberali
Imi dau seama daca prin numirea unui profesionist s-a generat atata dezbatere, ce s-ar intampla daca as desemna un consilier de stat membru al PD, ca nu o sa-l iau de la PSD, nu-si imagineaza nimeni, nici macar de la aliatii liberali", a spus seful statului. Basescu a argumentat ca, "la Cotroceni, orice consilier, consilier de stat sau consilier prezidential" are obligatia sa depuna un angajament de loialitate fata de presedinte, astfel incat informatiile secrete sa nu fie niciodata utilizate public. "Sigur, parte din activitatea Presedintiei este perfect transparenta, dar informatiile care sunt la nivelul sefului statului sunt informatii care trec prin foarte multe departamente si de 12 ani, de 15 ani si pana acum niciodata o informatie secret de stat nu a iesit din Palatul Cotroceni", a adaugat presedintele. Revenind la CNI, Basescu a precizat ca aceasta "Comunitate este o structura de analiza si de punere cap la cap a informatiilor", "o structura care obliga toate serviciile la performanta", punandu-le intr-o "competitie de calitate".
Purtatorul de cuvant al Presedintiei, Adriana Saftoiu, ne-a precizat ieri ca acel consilier de stat la care a facut referire presedintele este conducatorul Oficiului pentru Informatii Integrate, entitate cu atributii in planificarea si evaluarea unitara a informatiilor necesare sustinerii strategiilor si politicilor nationale de securitate. Acest Oficiu va fi condus de un consilier de stat din cadrul Departamentului pentru securitate nationala al Administratiei Prezidentiale, ajutat de doi adjuncti, desemnati de directorii SRI si SIE, cu avizul CSAT. Potrivit Adrianei Saftoiu, seful Oficiului se va ocupa exclusiv de problemele legate de informatii, spre deosebire de ceilalti membri ai Departamentului pentru securitate, precum consilierul prezidential Sergiu Medar si consilierul de stat Constantin Degeratu, ale caror atributii, mai largi, sunt specificate in Regulamentul de organizare si functionare a Departamentului. Prezentam schema organizarii CNI, pusa la dispozitie de Cotroceni.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.