Reprezentantii Guvernului si liderii sindicali din educatie au reluat ieri, discutiile pentru suspendarea grevei din invatamant, dupa ce premierul Calin Popescu Tariceanu le-a prezentat sambata, timp de sase ore, o noua varianta de majorare a sala
Reprezentantii Guvernului si liderii sindicali din educatie au reluat ieri, discutiile pentru suspendarea grevei din invatamant, dupa ce premierul Calin Popescu Tariceanu le-a prezentat sambata, timp de sase ore, o noua varianta de majorare a salariilor dascalilor. Pentru a doua oara de la declansarea grevei generale din invatamant, presedintele Traian Basescu s-a prezentat duminica la discutii. In lipsa premierului Calin Popescu Tariceanu, aflat in Spania. De la Barcelona acesta a declarat ca nu a stiut ca Traian Basescu va veni la Palatul Victoria pentru a asista la negocierile dintre sindicalistii din invatamant si reprezentantii Guvernului. Seful Executivului a apreciat insa ca prezenta presedintelui la Palatul Victoria "poate fi benefica daca, in calitatea sa de presedinte, Traian Basescu doreste sa contribuie la detensionarea situatiei". "Am avut o lunga discutie cu reprezentantii sindicatelor sambata, timp de sase ore. Nu a fost o negociere in adevaratul sens al cuvantului si nu am vrut sa fac acest lucru public dinainte, pentru a nu exista o presiune din partea opiniei publice asupra discutiilor care au loc si asupra federatiilor sindicale", a spus Calin Popescu-Tariceanu. Seful Executivului a adaugat ca intalnirea pe care a avut-o sambata cu sindicatele din invatamant a fost o consultare pentru a fi gasite solutiile pentru iesirea din criza si si-a exprimat speranta ca propunerile inaintate de Guvern de majorare a salariilor cadrelor didactice cu 11,5% in 2006, precum si cresterea diferentiata a acestora vor duce la incetarea grevei din invatamant. (Rene PARSAN)
Mai multi bani
Noua propunere, de ieri, a Executivului, prevede o majorare medie a salariilor cu 11,83% - fata de cresterea cu 8% oferita pana sambata si fata de 11,5% oferita sambata -, cele 3,8 procente propuse in plus presupunand fonduri bugetare suplimentare de o mie de miliarde de lei vechi. Salariile cadrelor didactice ar urma sa fie majorate tot in doua etape, cu 5,5% la 1 ianuarie 2006 (fata de decembrie 2005) si cu 6% la 1 septembrie 2006 (fata de august 2006). "Cresterea reala este de 4,5%, deoarece restul il reprezinta diferenta din cifra de inflatie. De aceste cresteri salariale vor beneficia atat profesorii, cat si personalul didactic auxiliar. Deasemenea, raman valabile si prevederile din vechiul acord incheiat, prevederi care se refera la investitii in infrastructura din invatamant precum si acordarea unor restante salariale", a precizat vicepremierul Gheorghe Pogea, la finalul discutiilor.
In urma acestor majorari, salariul mediu brut pe economie de 10.600.000 lei vechi ar urma sa creasca, in prima etapa, cu 530.000 lei vechi, la 1 ianuarie, si cu 723.450 lei vechi in cea de-a doua etapa, la 1 septembrie. Sporul salarial mediu brut ar urma astfel sa fie de 1.253.450 lei vechi, fata de majorarea de 860.000 lei vechi propusa initial. Guvernul propune, totodata, ca aceste sume suplimentare sa fie acordate pe baza unui sistem diferentiat care sa permita cresterea salariilor in principal pentru cadrele didactice cu venituri reduse, respectiv debutantii in invatamant si profesorii cu o vechime mica in munca. Daca propunerea Guvernului va fi acceptata de sindicate, un debutant in invatamant cu o vechime de pana la doi ani ar urma sa primeasca in plus la salariu circa 1.075.000 de lei vechi, in timp ce un profesor cu gradul I cu o vechime cuprinsa intre 6 si 10 ani ar urma sa beneficieze de un spor salarial de aproape 1.700.000 lei vechi.
Profesorii se consulta
Cadrele didactice din teritoriu vor decide astazi, daca suspenda sau nu greva generala ca urmare a noii oferte a Guvernului pe care unii dintre liderii profesorilor o considera a fi "atat cat se putea obtine". Aurel Cornea, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) a declarat ca oferta facuta ieri de Guvern - desi situata sub cererea sindicatelor - este imbunatatita fata de precedentul proiect de acord. Potrivit lui Cornea, decizia cu privire la acceptarea sau respingerea acestei oferte va fi luata de liderii sindicatelor din invatamant din teritoriu, care se vor reuni la inceputul acestei saptamanii. "Asta nu inseamna ca de luni dimineata se va reveni la cursuri", a spus Cornea. Liderul FSLI a evitat sa se pronunte asupra necesitatii de a continua sau nu protestul declansat in 7 noiembrie, aratand ca o astfel de decizie se afla exclusiv la latitudinea cadrelor didactice care s-au pronuntat in favoarea declansarii grevei generale. Razvan Bobulescu, presedintele Federatiei Sindicatelor Universitare "Alma Mater", a precizat ca noul proiect de acord facut de Guvern a fost trimis in teritoriu ieri, pentru ca profesorii sa-l poata analiza si decide asupra oportunitatii continuarii grevei.
Grevistii foamei monitorizati atent
Sambata seara, presedintele Traian Basescu a fost la Slobozia, unde a discutat cu profesorul de franceza Oliviu Vladulescu, convingandu-l sa renunte la greva foamei. "Am fost vizitat de presedintele Traian Basescu, vizita in urma careia am avut o discutie personala, extrem de interesanta cu dumnealui si care a fost decisiva. Mi-a oferit satisfactie deplina vizavi de conditiile pe care le-am pus initial. Discutia a fost constructiva, in sensul ca am garantia cuvantului presedintelui ca atitudinea fata de statutul cadrului didactic in societatea romaneasca se va modifica in bine. Vor fi schimbari si in ceea ce priveste statutul material, cat si moral al cadrului didactic. Din aceste motive, obtinand satisfactie si prin prezentarea scuzelor si de catre premierul Calin Popescu Tariceanu, cu care am vorbit o jumatate de ora la telefon si cu care am rezolvat acest aspect, am decis sa renunt la greva foamei, conturand de asemenea si o solutie posibila pentru iesirea din greva a profesorilor si pentru deblocarea acestei crize din invatamant", a declarat Oliviu Vladulescu.
Nu acelasi succes l-a avut ministrul Educatiei, Mihai Hardau. Acesta nu a reusit sa-l convinga pe profesorul sibian, Ioan Sturzu, de la Liceul "Gustav Gundish" din Cisnadie sa renunte la greva foamei, ieri fiind ce-a de-a cincea zi.
Si profesoara de franceza Ana Comanescu, sora ambasadorului Romaniei la UE, Lazar Comanescu, a iesit din greva foamei ieri dimineata, dupa ce s-a sfatuit cu fratele ei. Ana Comanescu este profesoara de franceza la Grupul Scolar "Constantin Brancoveanu" din orasul Horezu (judetul Valcea), si a intrat in greva foamei vineri. "Am renuntat la greva pentru ca am observat ca primul-ministru Calin Popescu Tariceanu este dispus sa negocieze cu noi si ne-a mai acordat o crestere salariala de inca 3,5%. Nu cresterea salariala m-a determinat sa ies din greva foamei, ci schimbarea de atitudine a primului-ministru. Am vorbit si cu fratele meu, Lazar Comanescu, care m-a sfatuit sa renunt la greva si sa fiu intelegatoare ca bugetul statului este destul de mic", a declarat Ana Comanescu.
Patru cadre didactice craiovene de la Scoala Generala 30 au intrat in greva foamei, iar sambata seara, au fost transportate la Spitalul Judetean de Urgenta Craiova, unde s-a decis internarea. "Sunt slabiti si organismul poate ceda in cazul in care vor refuza in continuare sa manance", a declarat medicul Remus Ciocalteu, de la Serviciul de Ambulanta Dolj. Trei dintre profesorii protestatari, sotii Gheorghe si Viorica Sbora, respectiv Axente Corneanu, au intrat, miercuri, in greva foamei, colega lor, Viorica Toanca, alaturandu-li-se vineri. Daca in cazul primilor trei grevisti, conducerea unitatii de invatamant s-a aratat solidara, in privinta invatatoarei Viorica Toanca (46 de ani) colegii ii cer sa renunte la protest, starea sa de sanatate fiind precara. "Este foarte firava. Sufera de hepatita, are probleme renale, de inima si spasmofilie. In starea in care se afla acum, nu ar putea in nici un caz rezista. Sunt atatia oameni care depind de colega mea, are nepoti, un parinte paralizat si multe alte probleme pentru care nu ar trebui sa fie lasata sa faca greva foamei", a precizat Ioana Murgila, asistenta unitatii de invatamant.
Profesorul Petru Stoichescu, de la Grupul Scolar Industrial din Otelu-Rosu, a continuat ieri greva foamei, considerand noile propuneri guvernamentale nesatisfacatoare. Ieri, starea sa de sanatate era stabila, dupa ce sambata a fost transportat de doua ori cu salvarea la Spitalul Judetean din Resita, pentru ca glicemia a ajuns la valoarea de 16.
In judetul Caras-Severin, alte cinci cadre didactice de la Grupul Scolar din Anina au anuntat ca de luni vor declansa greva foamei, dintre care trei apartin aceleiasi familii.
La cererea ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu, reprezentantii Directiilor de Sanatate Publica Judetene transmit la MS, din patru in patru ore, date privind starea de sanatate a cadrelor didactice care au intat in greva foamei.
Curtea Constitutionala in analiza
Amintim ca astazi, la pranz, Curtea Constitutionala (CC) va dezbate neconstitutionalitatea unor articole ale Legii conflictelor de munca invocate de sindicalistii din invatamant, conducerea Curtii apreciind ca acest dosar trebuie solutionat in regim de urgenta. Curtea a primit, cu cateva zile in urma, incheierea prin care instanta Sectiei conflicte de munca a Tribunalului Bucuresti a suspendat procesul privind legalitatea grevei din invatamant, in urma sesizarii legate de exceptia de neconstitutionalitate a trei articole din Legea conflictelor de munca.(Corina SCARLAT, Mihaela JITEA)
Seres - dispus sa ofere bani pentru invatamant
Ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres, a declarat ca este dispus sa ofere bani pentru invatamant din bugetul Ministerului Economiei si Comertului (MEC) in vederea sustinerii efortului bugetar propus de Guvern, transmite Rompres. "MEC si institutiile din subordinea MEC vor sustine orice efort bugetar care poate contribui la incetarea grevei profesorilor", a declarat Seres. (A.G.C.))
PSD: Basescu pune institutiile intr-o situatie delicata
PSD a apreciat ieri, prin vocea purtatorului de cuvant, Cristian Diaconescu ca presedintele Basescu s-a dus la negocirile de la Palatul Victoria pentru ca vrea sa puna din nou intr-o situatie delicata institutiile, considera PSD. "Dincolo de beneficiile de imagine cu iz de telenovela, presedintele doreste, din nou, sa puna institutiile guvernamentale intr-o situatie delicata in ochii opiniei publice", a adaugat Diaconescu. (R.A.)
Basescu le cere profesorilor sa revina la scoala
Presedintele Traian Basescu a facut un apel catre cadrele didactice sa se intoarca la scoala incepand de astazi, urmand ca liderii federatiilor sindicale din invatamant sa duca mai departe consultarile la nivel local cu membrii de sindicat. Presedintele a mai spus ca elevii au fost cei mai afectati de aceasta greva si tocmai de aceea le-a cerut profesorilor sa renunte la protest. Totodata, Basescu a tinut sa sublinieze ca oferta facuta ieri de Guvern este maximum ce poate fi oferit, daca se doreste mentinerea unui climat economic stabil si neafectat de inflatie in anul 2006. "Am convingerea ca peste aceasta limita Guvernul nu poate sa treaca", a asigurat presedintele. (V.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.