Guvernatorul Arnold Schwarzenegger a declarat la sfarsitul saptamanii trecute ca va studia cererea de clementa pentru ucigasul condamnat la moarte Stanley Tookie Williams, fondatorul bandei de gangsteri intitulata Crips. Williams a devenit in inchiso
Guvernatorul Arnold Schwarzenegger a declarat la sfarsitul saptamanii trecute ca va studia cererea de clementa pentru ucigasul condamnat la moarte Stanley Tookie Williams, fondatorul bandei de gangsteri intitulata Crips. Williams a devenit in inchisoare un activist anti-violenta si chiar a fost nominalizat de catre un membru al Parlamentului suedez la premiul Nobel pentru Pace.
Guvernatorul a promis ca va avea o intalnire privata, la data de 8 decembrie, cu avocatii lui Williams, cu procurorii si cu alte persoane implicate in dosarul acestuia.
Ca guvernator, Schwarzenegger are autoritatea de a comuta pedeapsa cu moartea in pedeapsa pe viata si nu este obligat sa aiba o intrevedere cu avocatii sau procurorii inainte sa ia o decizie.
Cu toate acestea, "Terminator" a hotarat ca inainte de a-l ierta pe Williams, trebuie sa studieze cazul indeaproape. Au mai existat pana acum inca doua cereri de clementa din partea altor condamnati, insa Schwarzenegger le-a respins pe ambele.
Williams ar trebui sa fie executat prin injectie letala la data de 13 decembrie, pentru ca in anul 1979 a intrat intr-un magazin din Whittier si l-a ucis pe vanzator. De asemenea, el a mai ucis alte trei persoane de la motelul Pico Rivera.
Mai folositor viu decat mort
De cand a fost prins, el si-a sustinut nevinovatia si a cerut Curtii Supreme de Justitie din California sa-i redeschida cazul, pentru ca, spune el, medicii legisti au facut gresit legatura intre el si cele trei crime de la motel. Cu toate acestea, Curtea Suprema nu i-a rezolvat cererea, iar procurorii si rudele victimelor au cerut ca acesta sa fie executat.
Alaturi de dosarul sau, pe care l-au inmanat guvernatorului Schwarzenegger, avocatii lui Williams au strans si semnaturile a 32.000 de oameni care sunt de acord cu comutarea pedepsei acestuia.
Suporterii, printre care se numara si raperul Snoop Dogg si Ras Baraka, viceprimarul din Newark, NJ, l-au rugat pe Arnold sa-i crute viata lui Williams astfel incat acesta sa isi poata continua munca alaturi de tineri, ca activist anti-violenta, "anti-bande". Acestia au afirmat ca Tookie este mai folositor societatii viu decat mort.
Stanley Tookie Williams a fondat banda de gangsteri Crips impreuna cu un prieten din copilarie, in Los Angeles, in anul 1971, cand lupta pentru suprematie a bandelor strazii si traficul de droguri erau in floare.
De cand a fost inchis, Williams a reusit sa castige recunosterea internationala pentru o serie de carti pentru copii pe care le-a scris si in care vorbeste despre pericolul vietii de gangster.
Filmul despre Tookie
Mai mult decat atat, s-a facut si un film despre viata sa, "Redemption" (Izbavirea), cu Jamie Foxx in rolul principal. Productia vorbeste despre un golan al strazii din Los Angeles, care a fost condamnat la moarte si ale carui carti pentru copii anti-delincventa au fost nominalizate de trei ori la premiul Nobel.
Povestea filmului incepe cu condamnatul la moarte Williams - interpretat de Jamie Foxx - care povesteste despre copilaria sa haotica din anii '70 si despre incercarile sale de a supravietui intr-o lume a violentei.
Castigandu-si reputatia de campion al luptelor de strada, Tookie formeaza banda Crips, pentru a se lupta cu o banda rivala, "the Bloods", care controla majoritatea orasului.
"Daca Stan 'Tookie' Williams s-ar fi nascut in Connecticut in aceeasi situatie si ar fi fost alb, acum ar fi condus poate o companie. Insa nascut negru, cu o forta neobisnuita si cu o inteligenta nativa - a fost nevoit sa supravietuiasca si sa intre in problemele in care a intrat" a declarat Jamie Foxx, care pentru rol a fost nevoit sa se ingrase cateva kilograme.
Actele de violenta ale lui Williams au luat sfarsit in 1981, la varsta de 26 de ani, cand a fost condamnat la moarte pentru uciderea a patru oameni, inclusiv a unui adolescent - pe care l-a impuscat in cap pentru numai 111 dolari.
Dupa sase ani de stat in inchisoare, la izolare, Tookie a inceput sa scrie carti pentru copii cu mesaje anti-delincventa, pentru ca, spune el, bandele castiga influenta cel mai bine asupra copiilor, viitori gangsteri "cu experienta".
Pareri contra
In timp ce demersurile educationale ale lui Williams fac inconjurul lumii, mesajele sale raman totusi o problema pentru unii.
"Este un asasin. Cand oamenii fac ceva teribil, regizorii vad in asta ceva deosebit de interesant si ii glorifica. Insa ce se intampla cu familiile copiilor ucisi? Le dam si lor un premiu? Facem un film despre ei? Mi se face rau cand ii aud numele acestui om. Sa-si ispaseasca pedeapsa" este de parere Nancy Ruhe, director executiv al unei organizatii de parinti ai caror copii au fost ucisi. Si rudele victimelor vor ca Tookie sa-si ispaseasca condamnarea la moarte si afirma ca publicitatea din jurul lui Williams este o insulta la adresa familiilor celor ucisi. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.