PIN a depus ieri o plangere la CSM, solicitand audierea sefului Departamentului National Anticoruptie (DNA), Daniel Morar, pe care il acuza ca a incalcat Constitutia in dosarul presedintelui Traian Basescu legat de achizitionarea casei din strada Mih
PIN a depus ieri o plangere la CSM, solicitand audierea sefului Departamentului National Anticoruptie (DNA), Daniel Morar, pe care il acuza ca a incalcat Constitutia in dosarul presedintelui Traian Basescu legat de achizitionarea casei din strada Mihaileanu, transmite Mediafax.
Presedintele Partidului Initiativa Nationala (PIN), Cozmin Gusa, a declarat ieri intr-o conferinta de presa la Cluj, ca Morar a interpretat eronat Constitutia in ceea ce priveste imunitatea presedintelui Romaniei.
"Daniel Morar l-a absolvit de orice vina pe Traian Basescu in scandalul casei din strada Mihaileanu si de aceea cerem audierea sa la CSM. Sunt trei capete de acuzare la adresa lui Basescu, fals, uz de fals si abuz in serviciu. In momentul in care Traian Basescu si-a luat casa din strada Mihaileanu mai avea o casa. Cetateanul Basescu a dat o declaratie primarului general Basescu in care spunea ca nu mai are nici o casa, iar primarul Basescu a aprobat cererea pentru casa", a explicat Gusa.
In opinia acestuia, presedintele Romaniei are imunitate numai pentru declaratiile politice facute pe timpul exercitarii mandatului, astfel incat acesta trebuia cercetat acum pentru "dosarul Mihaileanu".
Suspect de incompetenta
Cozmin Gusa l-a acuzat pe procurorul Daniel Morar de "incompetenta" si a cerut CSM verificarea competentei acestuia in legatura cu decizia luata in cazul casei din strada Mihaileanu.
Presedintele Traian Basescu nu poate fi cercetat, in prezent, in legatura cu detinerea imobilului din strada Stefan Mihaileanu, pentru ca, in calitate de presedinte, poate fi anchetat doar pentru inalta tradare, a declarat, miercuri, Daniel Morar, seful Departamentului National Anticoruptie (DNA).
"Pastram dosarul si il arhivam. Acest dosar se poate redeschide oricand, dar nu atat timp cat Traian Basescu este presedinte", a declarat Daniel Morar.
Potrivit art. 84 alineat doi din Constitutie, "presedintele Romaniei se bucura de imunitate", imunitatea avand acelasi regim cu cea parlamentara. Articolul referitor la imunitatea presedintelui face trimitere la articolul 72, alineatul unu, care se aplica in mod corespunzator pentru seful statului si care precizeaza ca "deputatii si senatorii nu pot fi trasi la raspundere juridica pentru voturile sau pentru opiniile politice exprimate in exercitarea mandatului".
Procedura de acuzare a presedintelui
Cu toate acestea, presedintele poate fi poate fi pus sub acuzare printr-o reglementare stricta, diferita de cea a parlamentarilor, prevazuta la articolul 96 al Constitutiei. Astfel, Camera Deputatilor si Senatul, in sedinta comuna, cu votul a cel putin doua treimi din numarul deputatilor si senatorilor, pot hotari punerea sub acuzare a presedintelui Romaniei pentru inalta tradare. Propunerea de punere sub acuzare poate fi initiata de majoritatea deputatilor si senatorilor si se aduce, neintarziat, la cunostinta presedintelui Romaniei pentru a putea da explicatii cu privire la faptele ce i se imputa. De la data punerii sub acuzare si pana la data demiterii presedintele este suspendat de drept. Competenta de judecata apartine Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Presedintele este demis de drept la data ramanerii definitive a hotararii de condamnare. (D.I.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.